Getty Images
u novoj misiji

Greta Thunberg pomaže u pandemiji: 'Sredstva će se potrošiti na kupnju sapuna, maski, rukavica'

Mlada klimatska aktivistica uključila se u borbu protiv Covida-19 i pokrenula kampanju s UN-om za zaštitu djece kupnjom sapuna, maski, rukavica i higijenskih potrepština.

Greta Thunberg će UNICEF-u donirati iz fonda koji je pokrenula u borbi protiv klimatskih promjena, najavio je UNICEF. "Kao i klimatska kriza, pandemija koronavirusa je kriza dječjih prava", priopćila je Thunberg. "To će utjecati na svu djecu, sada i dugoročno, ali ranjive skupine će biti najviše pogođene."

Djeca će biti ozbiljno pogođena nestašicom hrane, opterećenim zdravstvenim sustavom, nasiljem i gubitkom obrazovanja zbog Covida-19, dodaje švedska tinejdžerica.

Sredstva će se potrošiti na kupnju sapuna, maski, rukavica i higijenskih potrepština djeci, navodi UNICEF. Iako su djeca u velikoj mjeri pošteđena izravnog zdravstvenog utjecaja koronavirusa, globalna kriza mogla bi rezultirati smrću još stotina tisuća djece u 2020., upozorio je UN.

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 21: Greta Thunberg, climate activist sits at Civil Society for rEUnaissance panel on February 21, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Getty Images

Još 66 milijuna djece moglo bi postati ekstremno siromašno ove godine zbog pandemije. U svijetu u siromaštvu već živi 386 milijuna djece, prema podacima iz 2019. "Djeca i mladi najteže su pogođeni učincima Covida-19", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Greta je donirala sredstva kroz svoju neprofitnu organizaciju. Osnovala je Zakladu Grete Thunberg u veljači za borbu protiv klimatskih promjena. Tinejdžerica (17) je privukla pažnju prosvjedom ispred švedskog parlamenta 2018. i u međuvremenu je stekla međunarodnu slavu.

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 21: Greta Thunberg, climate activist speaks at Civil Society for eEUnaissance event on February 21, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Getty Images

Pročitajte i:

Za nju zna cijeli svijet, a tek slavi 17. rođendan: 'Promijenila se, popravilo joj se zdravlje i sretnija je'

Greta Thunberg: 'Sviđalo se to nama ili ne, svijet se promijenio'

Linker
19. travanj 2024 05:35