Dubrovnik
 Oanh / ImageSource / Profimedia
NOVO NORMALNO

Dubrovnik je sablasno prazan! The New York Times piše kako masovnog turizma ove godine neće biti

Tiražni američki list The New York Times uvrstio je Dubrovnik među 11 top svjetskih destinacija koje su usred pandemije koronavirusa postale mirna mjesta za život, a do te krize 'borile' su se s prekomjernim brojem turista ili 'overtourismom', izvijestili su u iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Jedanaest najposjećenijih turističkih destinacija svijeta u posljednje je vrijeme potpuno promijenilo svoju vizuru pa se tako primjerice u Veneciji trenutno nalazi veći broj lokalnog stanovništva nego turista, što je iznimno rijetka situacija za grad koji se godinama bori s problemom prekomjernog broja turista", piše The New York Times, čije online izdanje prati više od pet milijuna pretplatnika.

Uz Dubrovnik i Veneciju, na listi takvih "promijenjenih" destinacija izdvajaju još i Rim, Bali, Island, Amsterdam, Barcelonu, Pariz, Prag, Halong Bay u Vijetnamu i otočje Galapagos, prenosi direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin.

Visitors on Stradun and Franciscan Church and Monastery, Dubrovnik Old Town, UNESCO World Heritage Site, Dubrovnik, Dalmatia, Croatia, Europe, Image: 468675434, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Frank Fell / robertharding / Profimedia
Frank Fell / robertharding / Profimedia
Lokalni stanovnici u strahu su od sezone koje će biti značajno slabija.

U članku se prenose i iskustva lokalnih stanovnika u tim destinacijama, a situaciju u rodnom Dubrovniku opisao je Darko Perojević, chef i vlasnik restorana Azur, ističući kako stari grad Dubrovnik, u kojem živi veći dio svog života, nije bio ovako prazan još od ratnih 1990-ih godina.

, Image: 341996009, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jason Wells / Alamy / Alamy / Profimedia
Jason Wells / Alamy / Alamy / Profimedia
Dubrovnik nije bio ovako prazan od završetka Domovinskog rata.

Ipak, priznao je kako je sada poseban užitak prošetati praznim centrom grada i vidjeti dječju igru na ulicama. "Na trenutak se čini kao da smo grad vratili sebi", rekao je Perojević, ispričavši i kako je prva karantena uvedena upravo u Dubrovniku u 14. stoljeću i to zbog zaštite stanovništva od kuge.

Čitajte i:

Dubrovnik pod opsadom zaštitara: Počelo snimanje posljednje sezone 'Igre prijestolja'

Premijera koja se ne propušta: I Bojana Gregorić Vejzović stigla u Dubrovnik kako bi podržala supruga

Frano Mašković i Anđela Ramljak zajedno u 'Hamletu': 'Presretna sam što igram Ofeliju s nekim koga volim'

Četiri kultna mjesta u Dubrovniku koja pišu povijest grada

Linker
24. travanj 2024 21:34