IMPRESIVNA FILMOGRAFIJA

Uloge za pamćenje Mire Furlan: Šest veličanstvenih zbog kojih je nikad nećemo zaboraviti

Legendarna glumica, koja je preminula 20. siječnja u Los Angelesu, iza sebe je ostavila impresivan opus, a ovih šest uloga samo je maleni podsjetnik na najupečatljivije likove.

Velo misto (1980.)

Samo dvije godine nakon što je diplomirala glumu na zagrebačkoj Akademiji, a u vremenu kada je već dobivala golemu pozornost kazališne publike kao članica ansambla HNK u Zagrebu, prvu je veću popularnost zavrijedila kao Kate, grintava supruga Hajdukovog nogometaša Tončija (glumio ga je Milan Štrljić). Vjerojatno nema bolje pohvale za glumu od onoga trenutka kada gledatelji povjeruju da je rođena Zagrepčanka, odrasla u građanskoj obitelji velikog intelektualca, doista prava „greza”, ali i plemenita Varošanku.

Čitajte i: Skromna, ranjiva, a tako snažna: Grlić, Udovički, Tanović... govore nam o velikoj Miri Furlan


Kiklop (1982.)

U ekranizaciji romana Ranka Marinkovića, koja je premijerno prikazana kao film, a kasnije i kao petodijelni TV serijal, redatelj Antun Vrdoljak dao joj je ulogu zavodnice Enke. Iako njezin lik nema veliki prostor u filmu, kao i u romanu glavni je fokus na kazališnom kritičaru Melkioru Tresiću, kojeg je utjelovio Frano Lasić, privukla je veliku pažnju gledatelja. Ne samo kvalitetnom glumom, već i provokativnom scenom seksa. S filmom je dobila Zlatna arenu za sporednu žensku ulogu na Pulskom festivalu.

image
Kate i Tonći su nezaboravni likovi iz Velog mista, a utjelovili su ih Mira Furlan i Milan Štrljić.
ARHIVA HRT

Čitajte i: Dva života Mire Furlan: ‘Ljubav je ključ svega, važnija od love i karijere‘


Otac na službenom putu (1985.)

U filmu Emira Kusturice, dobitniku Zlatne palma na Filmskom festivalu u Cannesu, Furlan tumači epizodnu, ali izuzetno bitnu ulogu. Ona je, naime, Ankica Vidmar, „prva žena pilot na Balkanu, koja ljubuje s oženjenim trgovcem Mešom (glumi ga Predrag Miki Manojlović), a kada joj dojadi njegovo izmotavanje da će napustiti ženu, prijavi jednu njegovu primjedbu te on zbog toga završi u zatvoru. Ili, kako objasni sinu, „na službenom putu”. Još jedan dokaz da za velike glumce nema malih uloga.

Čitajte i: ‘Ovo već dugo nije moj svijet, a sad pogotovo‘: Izjave Mire Furlan koje su dizale prašinu


Za sreću je potrebno troje (1986.)

Još jedan film s Mikijem Manojlovićem, ali ovaj put Mira također ima glavnu ulogu. U radničkoj melodrami Rajka Grlića, snimljenoj po scenariju Dubravke Ugrešić o ljubavnom trokutu, tumači Zdenku Radić, djevojku koja se zaljubi u bivšeg robijaša. Film je kasnije pretvoren u uspješnu TV seriju "To nije moj život, to je samo privremeno".

image
U SF serijalu Babylon 5 Mira je glumila Delenn.
IFA FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nimalo bezazleno: Što je to virus zapadnog Nila, bolest od koje je navodno preminula Mira Furlan?


Lepota poroka (1986.)

Zbog provokativne teme i eksplicitnih scena, često se zaboravlja koliko je zadivljujuća bila Mira Furlan u ulozi Jagilke, tradicionalne djevojke koja se sa suprugom seli na more te se zapošljava u nudističkom kampu i počinje osjećati zabranjene osjećaje. Crnogorski erotsko-eksploatacijski film režirao je Živko Nikolić, a glumica je nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu na Pulskom festivalu.

Čitajte i: Dirljiv oproštaj J. Michaela Straczynskog od Mire Furlan: ‘Divio sam joj se, malo je ljudi znalo njezinu vatrenu stranu‘


Babylon 5 (1993.)

Nije se bilo lagano probiti nakon odlaska u SAD, ali glumica je srećom relativno brzo dobila zapaženu ulogu. U ZF serijalu "Babilon 5" tumačila je Delenn, ambasadoricu Federacije Minbari, a autor J. Michael Straczynski nakon njezine smrti priznao je da je ulogu dobila dijelom i zbog svoje osobne prošlosti te iskustva proživljenog u danima raspada Jugoslavije. Glumila je u svih pet sezona serijala, s čime je bila zaposlena tijekom većine devedesetih, pa je time dobila i niz obožavatelja diljem svijeta.

Linker
20. travanj 2024 12:54