YOUTUBER I INFLUENCER

Tko je Bretman Rock, prvi deklarirani gay koji krasi ‘cover‘ Playboya? Naslovnica je za povijest, a zbog nje proživljava dramu

Neki su ovaj povijesni trenutak jedva dočekali, a drugi se ne trude sakriti zgražanje. Bretman Rock je sve to stoički podnio i na društvenim mrežama nije ostao dužan brojnim kritičarima. Na sreću, ima i onih koji hvale ovaj povijesni iskorak i youtuberu zahvaljuju na hrabrosti.

Kultni časopis Playboy napravio je revoluciju zbog koje nisu svi baš najsretniji. Na naslovnici časopisa za listopad osvanuo je prvi gay muškarac, influencer i make up artist Bretman Rock. Mladog kreativca samo na Instagramu prati 17 milijuna ljudi, dok na YouTubeu broji više od osam milijuna pretplatnika. Popularan je zbog duhovitosti i kreativnosti, a objavljuje razne izazove poput onih koje smo navikli gledati kod brojnih svjetskih i regionalnih youtubera - kako preživjeti u džungli, "mukbang" s članovima obitelji, ali i videe gdje pokazuje svoju svakodnevicu, što radi, gdje jede, gdje živi i s kime se druži. Ujedno je i aktivist LGBT zajednice.

Iako nije prvi muškarac koji se pojavio na naslovnici Playboya, prvi je kao deklarirani gay. Na naslovnici je pozirao u crnom korzetu, prošaranim crnim najlonkama i cipelama na debelu petu, a kao začin svemu, na stražnjici je imao prepoznatljivi "zečji" repić. Nosi i leptir mašnu, a na glavi ima i "zečje" uši.

Povijesni trenutak Bretman je prvo obilježio na Twitteru i napisao: "Ja sam Playboyjev zec". Za magazin People rekao je kako mu je ovo ostvarenje snova.

"Odrastao sam kao dijete imigranta. Uvijek su mi govorili kako moram raditi dvostruko više da bih uspio. I govorili su mi da moram držati glavu dolje", rekao je Bretman, koji ovo posljednje nije želio slušati. Rođen je 1998. godine na Filipinima, roditelji su mu se rastali u mladosti, a nakon toga je s majkom i sestrom, s kojom je iznimno povezan, preselio na Havaje. Oboje imaju dvojno državljanstvo.

image
Bretman Rock je i modna ikona.
CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Nakon što je postalo javno poznato da je Bretman na naslovnici, u komentarima na društvenim mrežama krenula je hajka na kultni časopis. Komentare poput "kamo je otišao ovaj svijet", "zašto muškarci prokleto žele biti žene" su svakako očekivali, ali na sreću, ima i onih pozitivnih poput onih u kojima korisnici društvenih mreža hvale Bretmana i pišu kako je promijenio pravila i napravio povijesni iskorak.

Čitajte i: Poznati muškarci o gay udomiteljima: 'Dokle god ima djece po domovima, svaka obitelj je bolja od ustanove'

I Bretman ima posla sa svojom publikom više nego inače. Mnogi su mu pisali kako su razočarani što se spustio na taj nivo da pozira heteroseksualnim muškarcima, a duhoviti youtuber nikome nije ostao dužan. Na instagramu je objavio fotografiju sa snimanja i napisao kako time želi naljutiti još više straight muškaraca zbog kojih ovih dana proživljava dramu na društvenim mrežama.

Čitajte i: Jači od predrasuda: Ispovijest osječkog liječnika koji je shvatio da je gay i pronašao ljubav života

Pet najupečatljivijih naslovnica Playboya

Naslovnicu prvog izdanja kultnog časopisa iz 1953. godine krasila je Marilyn Monroe.

image
PLAYBOY

Za ono vrijeme revolucionarna, a danas tek fotografija koja bi nam tek nekoliko sekundi držala pažnju. Naslovnicu je krasila Patricia Margot McClain, a kontroverzna je zbog stava kojeg je zauzela dok je sjedila u kinodvorani, kao i mjesta gdje drži ruku. Bilo je to 1976. godine.

image
PLAYBOY

Američka manekenka Darine Stern bila je prva Afroamerikanka koja se pojavila na naslovnici Playboya. Bilo je to za listopadsko izdanje 1971. godine.

image
PLAYBOY

Meksički model Maria Florencia Onori izazvala je kontroverzu zbog toga što je na naslovnici 2008. godine za njihovo izdanje nesumnjivo podsjećala na Djevicu Mariju.

image
PLAYBOY

Na slavljeničkoj naslovnici Playboya za 60 godina postojanja bila je Kate Moss, britanski supermodel, a tada je proslavila i 40. rođendan.

image
PLAYBOY
Linker
23. travanj 2024 14:29