Divne vijesti

Test za trudnoću za slijepe i slabovidne žene: Od sada mogu najvažniju vijest u životu saznati prve

Slijepe i slabovidne žene često nisu prve koje saznaju da su trudne, moraju zamoliti nekoga da im pročita rezultat testa ili pak moraju otići ginekologu, no sada će tome doći kraj.

Svaka žena koja je rodila sigurno se sjeća svih detalja u trenutku kada je napravila prvi test na trudnoću koji joj je pokazao da je u drugom stanju. Taj iznimno intimni trenutak mnoge žene prolaze same, svojom voljom, tek kasnije, kada saznaju rezultat testa odlučuju kada i s kime će podijeliti vijesti. No takva intima i privatnost do sada nije bila moguća ženama koje su slijepe ili slabovidne.

"Svatko ima pravo na privatnost" - pod tim sloganom napravljen je inovativan test za trudnoću za žene koje imaju problema s vidom.

Slijepe i slabovidne žene često nisu prve koje saznaju da su trudne, moraju zamoliti nekoga da im pročita rezultat testa ili pak moraju otići ginekologu na najmanju sumnju koja im se pojavi. No ni to nije pouzdana metoda, jer ginekolozi trudnoću mogu potvrditi tek nakon nekog vremena.

Pogledajte video

Upravo je to bio razlog da se razvije taktilan uređaj pod pokroviteljstvom britanskog instituta za slijepe ljude - Royal National Institute of Blind People.

Inovativan i inkluzivan dizajn

Napravljen je prototip koji je već i dostupan na tržištu, pomoću kojeg slijepe trudnice napokon imaju mogućnost da saznaju velike vijesti u intimi i privatnosti kao i sve druge žene. Test je napravljen tako da se rezultati mogu osjetiti pomoću izbočina na za to određenom mjestu. Kako su objasnili dizajneri mehanizam pomoću kojeg se dobiva rezultat je jednak kao i sa standardnim testovima, no na ovom umjesto plavih crta - trudnoću pokazuju izbočine.

Žene koje su sudjelovale u razvijanju ovog inovativnog testa, ispričale su i svoja dosadašnja iskustva. Za testiranje zvali bi se susjedi, poznanici - uvijek bi netko saznao prvi.

image
Test za trudnoću za slijepe i slabovidne žene radi na istom principu kao i standardni, ali na drugi način pokazuje rezultate.
PR

“Radila sam test za trudnoću koji je bio negativan, i osoba koja mi ga je morala pročitati je rekla 'O, pa dobro, to je tako najbolje moguće zar ne?, iako je znala koliko suprug i ja želimo dijete”, ispričala je Danielle iz Londona. Druge mlade slabovidne ili slijepe žene istaknule su kako nije ni svaka trudnoća željena, dovoljno je samo zamisliti kako u tom zastrašujućem i intimnom trenutku, žena velike vijesti ne može saznati sama.

Prototip je napravio produkt dizajner Josh Wasserman uz pomoć članova zajednice slabovidnih i slijepih, a napravljen je u sklopu kampanje “Design for Everyone” koji potiče tvrtke i dizajnere da stvaraju inkluzivne proizvode i usluge dostupne svima.

Linker
17. travanj 2024 07:55