Pitak sok stvarnosti

Tajne dobre reportaže Vida Barića: ‘Točno znaš kada se možeš raspisati, a kada ne, ruka se sama zauzda‘

Novinar Jutarnjeg lista u novoj knjizi sabrao je svoje narativno-literarne novinske reportaže, živopisne, nefikcionalne priče o ljudima, mjestima i događajima.

Nakon što je lani objavio satirični roman ‘Fiumanski, opet lažeš’, Riječanin Vid Barić predstavlja i drugu knjigu - ‘Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče’.

U knjizi objavljenoj u izdanju Shura publikacija, uvrštene su odabrane reportaže prvotno objavljene u Jutarnjem listu, gdje Barić radi kao novinar posljednje četiri godine.

Sjećate li se svoje prve reportaže?

- Da, išao sam u prosincu sa surferima u Medulin, kada se tamo stvaraju idealni valovi. Osjećali su se kao da su u Kaliforniji. To je bila moja prva reportaža za Jutarnji i ona je uvrštena u knjigu.

Čitajte i: 'Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče': Nova knjiga Vida Barića donosi sliku žive i sočne stvarnosti

image
KRISTIJAN SMOK

Kako ste odabrali reportaže za knjigu?

- Od sve siline tekstova koje sam napisao za novine htio sam izdvojiti one teme, ljude i događaje koji su bili najpotentniji kako bi se reportaža približila literaturi.

Kako se razlikuje vaš stil kad radite za novine i kad pišete roman?

- Nema puno razlika između pisanja reportaža i romana, ali kada radim intervju, vijest ili neki drugi novinarski članak, onda zauzdam ruku. Zapravo se ona sama od sebe zauzda, jer točno znaš kada se možeš raspisati, a kada ne.

Jeste li željeli preraditi neku reportažu za objavu u knjizi?

- Popravljao sam sve tekstove. Novinar ovisi o roku pa mu uvijek nedostaje vremena da reportažu napiše što bolje. Zato sam za knjigu ispolirao sve tekstove. I dalje je to otprilike 80 posto od onoga što je objavljeno u novinama, ali su detalji dorađeni te jezično i stilski popravljeni.

Linker
11. travanj 2024 11:04