Bit će to praznik za nepce!

Stiže nam chef svih chefova: Obožavaju ga svjetski predsjednici, glumci i sportaši

Chef Massimo Bottura vlasnik je restorana s tri Michelinove zvjezdice kojega obožavaju mnoge slavne osobe. U Hrvatsku dolazi na Weekend Food Festival koji će se od 5. do 8. svibnja održati u Rovinju.

Massimo Bottura, jedan od najvećih chefova današnjice, bit će gost ovogodišnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju! Ovaj 59-godišnjak vlasnik je više restorana diljem svijeta, a njegov najglasovitiji - Osteria Francescana u talijanskoj Modeni, ovjenčan je s čak tri Michelinove zvjezdice.

Uoči njegovog gostovanja u Rovinju, prisjetili smo se zašto slavni chef, koji je od nesuđenog pravnika postao kuhar, kaže da svoj uspjeh zahvaljuje ženama.

image

Bottura u Italiji ima Osteriu Francescanu na dvije adrese, Franceschettu58, Cavallino Maranello, i Gucci Osteriu, a iznajmljuje i sobe u Casi Maria Luiga

DANILLO SCARPATI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Najbolji na svijetu stižu u Hrvatsku: Chefovi s Michelinovim zvjezdicama ovog proljeća u Rovinju

"Ljubav prema kuhanju sam naslijedio od majke koja me naučila dvije stvari: kuhati s ljubavlju i uvijek koristiti najbolje sastojke. Bila je izuzetno izbirljiva, do te mjere da je rekla: 'Čak i ako plačeš zbog trošenja previše novca na najbolje sastojke, zaplači jednom'. Vjerovala je u ulaganje u najkvalitetniju hranu domaćih farmera, ribara i proizvođača sira", kazao je Bottura, koji je odrastao uz jednog brata i sestru, a upravo sestru Andreu, uz majku Luisu, ističe kao veliko nadahnuće.

"Moja sestra i ja smo izuzetno bliski jer smo po godinama bliži. Sestra nema veze s kuharskom profesijom, no uvijek mi je bila velika podrška. Školovala se za računovođu, a s našim starijim bratom vodi njihovu tvrtku za automobile”, kazao je svojevremeno talijanski chef, koji također nije sanjao da će jednog dana biti kuhar. Naime, poslije srednje škole upisao je Pravni fakultet, kojeg na koncu nije završio. No, tijekom studija je otkrio strast prema dizajnu što mu je kasnije pomoglo u kuharskoj karijeri. Naime, Bottura je poznat kao najveći umjetnik među kuharima.

image

Chef Massimo Bottura sa suprugom Larom Gilmore nakon što je 2018. u Bilbaou njegova Osteria Francescana proglašena najboljim restoranom na svijetu

SERENA CAMPANINI/AGF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Za moju umjetničku stranu zaslužna je moja prva djevojka Katya s kojom sam studirao na istom sveučilištu. Ja sam upisao pravo, a ona je studirala arhitekturu te me naučila puno o dizajnu, a otkrila mi je i koliko je lijepo dijeliti. Ja sam čovjek koji voli druge činiti sretnim zbog čega sam i postao kuhar. Skupa smo bili osam godina, tijekom kojih sam odustao od prava. Poslušao sam svoju majku i slijedio srce, a ono me vodilo kuhanju”, iskren je Bottura. Kako je više puta istaknuo, najveću podršku ima u supruzi Lari Gilmore te njihovoj kćeri Alexi, koja u Americi studira međunarodno poslovanje. Supružnici imaju i 16-godišnjeg sina Charlija, rođenog s rijetkim genetskim sindromom.

image

Bottura je poznat kao najveći umjetnik među kuharima

PAOLO TERZI PHOTOGRAPHY

"Suprugu Laru sam upoznao slučajno 1993. godine u New Yorku gdje sam radio nekoliko mjeseci. Oboje smo isti dan počeli raditi u jednom restoranu u SoHou. Ja kao kuhar, a Lara kao konobarica i barmen. Ona je u to vrijeme studirala eksperimentalno kazalište. Odmah smo se sprijateljili, a ljubav nam se dogodila kad me nekoliko mjeseci kasnije došla posjetiti u moju rodnu Modenu. Lara mi je doista otvorila um za suvremenu umjetnost, koja je utjecala i definirala moje kuhanje. Naučila me da zavirim duboko u umjetnikov um kako bih stvorio jelo koje, na primjer, izgleda kao da mi je ispao kolač s limunom. Obitelj mi je jako važna, ona je moj pokretač”, povjerio nam je Bottura, kojemu je njegova obitelj i profesionalna inspiracija. Inače, njegova čuvena Osteria Francescana može primiti samo 50-tak gostiju jer želi da se svi u njoj osjećaju kao jedna velika obitelj pa tako i na njegovim službenim stranicama možemo vidjeti kako jasno komunicira da ima samo 12 stolova.

Chef Bottura ušao je u posao i s modnom kućom Gucci pa je tako u Firenzi, na Beverly Hillsu i u Tokyju otvorio Gucci Osterije da Massimo Bottura.

"Žene su najvažniji dio mog života. U posljednjih pet godina oko 30 posto mog osoblja su žene. Vjerujem da smo zato i osvojili toliko nagrada. Kad bih mogao nazvati zrno kave po ženi, zvalo bi se 'Ancela', što je talijanska riječ za 'žene koje su služile Isusu', one koje su mu donosile vodu i kruh. Tako se zvala i moja baka”, ponosan je Bottura, koji je danas brend ambasador za kavu Lavazzu , a i glavni je pokretač globalne inicijative za maksimalnu iskoristivost namirnica. Uz restoran u Modeni, vlasnik je još nekolicine, između ostalog i na Beverly Hillsu u Los Angelesu koji posjećuju i holivudske zvijezde. Kao svjetski priznati kuhar gostovao je u kulinarskom serijalu bivše Prve dame Michelle Obama koji je prikazan na Netflixu. A lani je u Italiji "nahranio" i Davida Beckhama. Legendarni nogometaš bio je oduševljen njegovim jelima koji su moderna verzija tradicionalne talijanske kuhinje.

image

Slavni chef prošle je godine ugostio i nogometnu legendu Davida Beckhama

IPASOCIALIT/IPA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Savršen obrok je svako jelo koje je kuhano srcem, a ne tehnikom. Ako se jelo kuha sa strašću, možete ga kušati", tvrdi Bottura, koji svaki dan započinje šalicom kave jer je to, kaže, njegov duhovni ritual.

Njegove genijalne savjete i još boje - jela, moći ćemo čuti, vidjeti i kušati na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu u Rovinju na kojima nam organizatori jamče jedinstveno iskustvo koje će, između ostalog, pratiti i panel rasprave, ali i masterclassovi.

Linker
25. travanj 2024 11:06