Getty Images/iStockphoto
Važno je znati!

Slavko Sobin ima pitanje, mi imamo odgovor: Kako dezinficirati šape kućnim ljubimcima?

Kako biste spriječili da vam životinje izvana donesu virus, nakon šetnje im obavezno trebate oprati krzno i šape specijaliziranim šamponima ili higijenskim maramicama za kućne ljubimce.

Samoizolacija ne pada teško samo nama ljudima, već i našim kućnim ljubimcima. Iako možda ne shvaćaju točno što se događa, osjećaju da smo uznemireni i cijelo vrijeme kod kuće, što ih može itekako zbuniti. Bez obzira na to što moramo vrijeme provoditi zatvoreni, naše pse ipak moramo odvesti u šetnju kako bi se istrčali i obavili nuždu.

Ipak, nakon šetnje, a ovo vrijedi i za mačke, psima je potrebno oprati i dezinficirati šapice. Domaći glumac Slavko Sobin također redovito izvodi van svoja dva psa, ali požalio se da ne zna kako psu dezinficirati šape.

"Nakon što se kolektivno narugamo mojim bucama (tebi govorim @ivansaric) javite mi kako dezinficirate psima šape, nisam siguran da znam šta radit... Ostalo svi znamo - vani drži distancu, ako ste se usudili opet koristit lift, dezinficirajte ga po povratku doma - ne znam je l' to apsolutno potrebno, al mislim da je odgovorno prema ostalim stanarima. I to što su samo šetači pasa vani, nipošto ne znači da ne čistimo za sobom", poručio je Sobin.

Ništa zato, Slavko, mi znamo kako!

Naime, nije znanstveno dokazano da nam kućni ljubimci mogu prenijeti koronavirus, ali nam ga mogu, baš kao i ostale viruse i bakterije, izvana donijeti na dlaci i šapicama.

Pet cleaning: Cute tabby cat licks fur
Getty Images/iStockphoto
Macama nakon puštanja van također prebrišite šapice, krzno i njuškicu.

Zato je važno nakon šetnje ili puštanja van psima i mačkama oprati šape blagim specijaliziranim šamponom ili vlažnim maramicama za životinje koje nemaju agresivne mirise i sastojke. Njih možete nabaviti u trgovinama za životinje. Također, prebrišite im i krzno, a njuškicu operite mlakom vodom.

Što se tiče dezinfekcije, životinjama nipošto nemojte šape brisati alkoholom jer im to može isušiti osjetljivu kožu na jastučićima. Temeljito pranje će biti dovoljno, a osim toga pripazite i na sljedeće:

Redovito im čistite zdjelice za hranu

Ni vama ne bi bilo ugodno jesti iz prljavog tanjura, zar ne? Vašim dlakavcima prije svakog jela operite posudice deterdžentom za suđe, a često perite i posudu za vodu. Također, pazite da je mjesto na kojem jedu čisto i uredno.

Pazite na higijenu mačjeg wc-a

Prljava kutija s pijeskom pogodno je tlo za razvoj parazita, a to vam u ovoj situaciji zaista ne bi trebalo. Čim vidite da je kutija prljava, maknite pijesak i dobro je operite i izribajte blagim sapunom.

Perite njihove igračke i dekice

Golden retriever completely covered by pet toys
Getty Images/iStockphoto
Par puta mjesečno operite igračke, dekice i jastuke vaših ljubimaca.

Osim što se na njima sakuplja krzno, prljavština i grinje, na jastucima, igračkama i dekicama vaših ljubimaca mogu mjesecima živjeti buhe, larve i ostali paraziti. Da biste smanjili rizik od zaraznih bolesti, par puta mjesečno operite njihove stvari u perilici i pustite da se dobro osuše.

I još jedan važan savjet za kraj koji uvijek trebamo imati na pameti: perite ruke nakon maženja kućnih ljubimaca i nemojte im dopuštati da s prljavim šapama i krznom leže na vama i vašem krevetu.

ČITAJTE I:

Ostati društveno aktivan u ovo vrijeme važno je za mentalno zdravlje: Imamo osam genijalnih ideja

VIDEO | Znate li pravilno oprati ruke? Donosimo jedini ispravni vodič - korak po korak

Recept za svakog: Ova epidemija prisjetila me da znam kuhati sapune, a možete i vi

Kako pošteno dezinficirati dom u vrijeme korone: Koja sredstva koristiti i koliko često?

Dok se ne otvore frizerski saloni na ovih pet lukavih načina možemo sakriti izrast i sijede vlasi

Izbjegnimo negativne misli: Ugledna psihijatrica ističe što nam u ovoj situaciji može pomoći

I, na kraju, ne zaboravimo:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
25. travanj 2024 06:33