Izlet

Šest poslastice za hodanje i planinarenje: Dobar plan kako provesti novogodišnji dan

Preporuke novinarke i blogerice, te istinske zaljubljenice u planinarenje, vjerojatno će vam dati ideju kako provesti ove blagdanske dane, koje zbog epidemioloških mjera nećemo moći provoditi na tradicionalnim slavljima.

Novinarka, blogerica i zaljubljenica u prirodu i planine Mija Dropuljić napravila je vodič za ‘jutro poslije’: Kako će ove godine izostati slavlja do dugo u noć, 1. siječnja 2021. idealan je za aktivnosti na otvorenom.

image
Na svojem blogu Under Dreamskies Mija piše o lokacijama koje je obišla diljem Hrvatske
MIJA DROPULJIć

Izvor rijeke Kupe

Smatra se jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj. Do njega vodi uređena planinarska staza koja je prikladna za sve generacije, a izlet možete započeti iz sela Razloge, Donji Kupari ili Hrvatsko, koji se razlikuju po duljini. Izvor, nevjerojatno zelenoplave boje, pripada Nacionalnom parku Risnjak, a predivan je u svako godišnje doba, posebno zimi kada je obavijen dozom mistike.

image
Izvor rijeke Kupe.
MIJA DROPULJIć

Važan savjet za kraj: pripazite na vremensku prognozu i provjerite vodostaj rijeke Kupe. I da, fotografije koje ovdje napravite nećete morati provlačiti niti kroz jedan filter prije objave na društvenim mrežama.

Sedam slapova

Mnogi stazu Sedam slapova nazivaju najljepšom, najatraktivnijom i najpoznatijom planinarskom stazom Istre. Zbog toga privlači velik broj planinara, ljubitelja prirode i obitelji. Drugim riječima, pripremite se na velik broj ljudi. S druge pak strane sve prirodne ljepote koje susretnete putem ovaj će izlet učiniti nezaboravnim.

image
Hodajući stazom Sedam slapova, prelazi se preko Napoleonova mosta, sagrađenog u 19. stoljeću kao dio nedovršene brze ceste od Buzeta prema Pazinu.
MIJA DROPULJIć

Staza koja je duga oko 15 kilometara i traje pet i pol sati aktivnog hoda otkriva pogled na sedam slapova, na razigrano korito rijeka, na napuštena rudarska okna, a putem ćete proći i pored napuštenih istarskih sela, popularnog izletišta Kotli, a prijeći ćete i preko poznatog Napoleonovog mosta. Na jednom dijelu čeka vas strm uspon potpomognut sajlama i metalnim stepenica, no uz malo spretnosti lako je proći i taj dio staze. U slučaju većih oborina provjerite vodostaj rijeke Mirne, jer bi visoka voda mogla blokirati prolaz na nekim dijelovima puta.

image
Sedam slapova.
MIJA DROPULJIć

Viševica

Kada se spominju vrhovi Gorskog kotara, rijetko tko se na prvu sjeti Viševice. Jer, velika je konkurencija prirodnih ljepota u tom dijelu Hrvatske. Viševica se rijetko posjećuje uglavnom zato što su planinarske staze relativno strme. No nedostatak njene popularnosti izvrstan je motiv da se zaputite baš tamo. Motivira i to što se odande pruža jedinstven pogled na Velebit, Bjelolasicu, Risnjak, Snježnik, Učku i otoke sjevernog Jadrana. Izlet na Viševicu jamči uživanje u prirodi u potpunom miru.

image
Viševica, izlet
MIJA DROPULJIć

Bjelolasica

Nekoć skijaški centar, već godinama, nažalost, nije na karti ljubitelja snježnih sportova. No, planinari nisu zaboravili na Bjelolasicu, s čijeg se vrha Kula pruža pogled prema Krku, Cresu i Lošinju te Kvarnerskom zaljevu s Učkom, a u daljini se mogu vidjeti Julijske i Kamniške Alpe i vrhovi Zagradski vrh, Risnjak i Ravna Gora. Nezaboravan je prizor pogled na cijeli greben Velebita od Svetog brda do Vratnika te na Bijele i Samarske stijene. Planinarenje ondje divno je iskustvo, a ako vas dočeka i snježni pokrivač, doživjet ćete Bjelolasicu u punom sjaju.

image
Nekadašnje skijalište Bjelolasica.
MIJA DROPULJIć

Vrženica

Otok Krk nije poznat samo po plažama nego i po planinarskim stazama s pravim prirodnim draguljima, a jedan od njih je kanjon Vrženica. Staza kreće kod kampa Bunculuka, a ulazak u kanjon pruža izuzetno planinarsko iskustvo. Naime, s jedne je strane krš uz pokoji grm, a s druge se čini kao da kanjon propada u more. Nakon što ga se prijeđe, stiže se do raskrižja, a desna staza vodi do uvale Vela luka. Pogled koji se otvara iznad nje je prizor koji nećete zaboraviti i vrijedi svakog prijeđenog kilometra po kršu.

image
Vrženica na otoku Krku
MIJA DROPULJIć

Snježnik

Za nezaboravan pogled s vrha planine obično se treba itekako potruditi, no Snježnik krši to nepisano pravilo. Njegova ugodna i nezahtjevna kružna staza nagrađuje svakog izletnika pogledom koji se proteže na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima. Podno vrha čeka vas napušteni planinarski objekt Snježnik.

image
Pogled se proteže na slovenski Snežnik, Risnjak, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima.
MIJA DROPULJIć

Ako odaberete kružnu stazu Platak-Snježnik-Platak, u samo dva sata uživat ćete u najljepšim stranama Snježnika. Moj je savjet da do vrha odaberete stazu koja ide preko grebena, a spustite se stazom koja se zove “Kroz grlo”. Oni koji traže veći izazov, sa Snježnika mogu produžiti do Guslice, gdje je napušteni vojni objekt iz bivše Jugoslavije, te se odatle vratite do Platka.

Linker
03. travanj 2024 20:09