Sve za kraljicu

Znate li koliko je stajao posljednji ispraćaj Elizabete II.? Iznos je poprilično vrtoglav!

Najviše su potrošile snage reda jer se radilo o najvećoj i najkompleksnijoj policijskoj operaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu dok su oružane snage bile iznenađujuće štedljive.

Napokon je objavljen rezultat detaljne analize koliko je porezne obveznike stajao pogreb kraljice Elizabete? Račune su podnijela ministarstva uključena u organiziranje njenog posljednjeg ispraćaja, a zbroj svih troškova iznosi 162 milijuna funta. Najrastrošnije bilo je, očekivano, Ministarstvo unutarnjih poslova jer je raskošan državnički pogreb kojim su se Britanci oprostili od voljene vladarice, osiguravalo preko 10.000 policajaca u najvećoj i najkompleksnijoj operaciji ikada, piše The Guardian. Osim toga, 19. rujna prošle godine, na kraljičin sprovod u Westminsterskoj opatiji prisustvovalo je preko 300 državnika te članova drugih kraljevskih obitelji, a o njihovoj sigurnosti također se brinula metropolitanska policija.

Analiza troškova pokazuje kako je nakon snaga reda najviše potrošilo Ministarstvo kulture, medija i sporta: 57 milijuna funta. U usporedbi s njima, Ministarstvo obrane bilo je prilično štedljivo: počasne postrojbe, topovski plotuni, odnosno kompletan doprinos svih rodova vojnih snaga, porezne obveznike stajao je 2,9 milijuna funta, piše The Telegraph. Kako je u središtu Londona pokojnoj kraljici počast odalo preko milijun sunarodnjaka (što je moglo prouzročiti šok za prometnu infrastrukturu), osiguravanje njihovog neometanog dolaska i odlaska koštalo je 2,6 milijuna funta.

image

Ministarstvo obrane bilo je štedljivo

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

Treba dodati kako je Velška vlada potrošila 2,2 milijuna funta kao udio u organizaciji događaja, Ured za vanjske poslove Commonwealtha utrošio je 2,1 milijun funta, dok iznos kojim Sjeverna Irska sudjeluje u plaćanju troškova iznosi 2,1 milijun funta. Škotska vlada potrošila je tijekom odavanja počasti kraljici u Edinburghu 18,8 milijuna funta. Kako je posljednje zbogom vladarici, koja je obilježila cijelu epohu, bila stvar nacionalnog ponosa i zahvala nacije za njeno požrtvovno, nevjerojatno disciplinarno izvršavanje dužnosti, na podnošenje završnog računa Ministarstva financija zasad nema prigovora.

Linker
18. travanj 2024 21:30