Kralj i kraljica na državnom banketu u Keniji 2023.

 CHRIS JACKSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA CHRIS JACKSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Što jede Charles?

Želite li jesti što jedu Charles i Camilla? Stiže kuharica s "kraljevskim" receptima koju potpisuje Camillin sin

Osim gastronomskih užitaka kralja Charlesa i kraljice, poznati pisac o hrani otkriva što se kuhalo na dvoru vladara od kraljice Victorije do danas.

Osim gastronomskih užitaka kralja Charlesa i kraljice, poznati pisac o hrani otkriva što se kuhalo na dvoru vladara od kraljice Victorije do danas.

Što se jede za kraljevskim stolom? Što vladari vole, od čega zaziru, kako izgledaju kraljevski gastronomski rituali? Sva ta često postavljana pitanja obožavatelja obitelji Windsor mogla bi, napokon, dobiti odgovor u knjizi "Cooking and the Crown: Royal recipes from Queen Victoria to King Charles III." Autor je kraljevski insajder Tom Parker Bowles, kraljičin sin i iskusan britanski pisac o gastronomiji. Već je objavio desetak knjiga o hrani, kulinarskih priručnika i kuharica s naglaskom na Veliku Britaniju, a sad će kraljev posinak otkriti gastronomske preference, običaje za stolom i recepte britanskih monarha, od kraljice Viktorije do Charlesa III. i svoje mame, kraljice Camille.

image

Camilla s djecom, kćeri Laurom Lopes i sinom Tomom Parker Bowlesom

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Dugo iščekivana knjiga izlazi 24. rujna, a autor će osim klasičnih recepata objaviti osvrt u kojim su jelima uživali kraljica Viktorija (koliko je poznato, nije se štedjela za stolom), njen nasljednik, Edward VII. i tako do kraljice Elizabete, njenog nasljednika Charlesa i supruge Camille. Navike za stolom od početka 19. stoljeća do danas znatno su se promijenile stoga je autor čitateljima pripremio pojašnjenja, otkriva People.

Najzanimljivije je zaviriti u pripremu jela u kojima uživaju Charles i Camilla. Kralj je, naime, zagovornik kuhanja s nula posto odbačenih namirnica, kad je stizao i zdravlje mu je dopuštalo, okušao se u uzgajanju povrća u vrtovima svoje rezidencije Highgrove i već je dugo zagovornik ekološkog vrtlarenja.

image

Danas izlazi dugo iščekivana knjiga sina kraljice Camille

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Autor knjige otkriva da njegov poočim voli "jednostavnu, zdravu i beskompromisno sezonsku hranu", a priprema je njegov osobni chef Mark Flanagan koji slijedi Charlesa i suprugu na njihova imanja, od Windsora i Sandringhama do Balmorala. Kraljevska smočnica puna je "sezonskih divota s kraljevskih posjeda, od divljači, govedine i janjetine do voća i povrća poput graška, jagoda, malina i blitve", navodi autor rođen u Camillinom prvom braku s časnikom britanske vojske, Andrewom Parker Bowlesom.

image

Detalj sa stola u Buckinghamskoj palači uoči banketa u čast japanskog cara Naruhita i carice Masako

AARON CHOWN/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Autor navodi da Charles "uopće ne ruča" kako bi uživao u opuštenom popodnevnom čaju, engleskom običaju koji kralj shvaća vrlo ozbiljno. Popodnevni čaj tradicionalno se poslužuje u 17 sati, a tipičan kraljev obrok sastoji se, od prilike do prilike, od "makarona, pogačica, peciva, petit foura (slanih predjela veličine zalogaja), poširanih jaja ili škampa na tostu, sendviča punjenih piletinom, dimljenim lososom, šunkom i senfom, slastica od prhkog tijesta, napolitanki, kerksa te pralina". Kad je riječ o njegovoj majci, Tom Parker Bowles otkriva da za razliku od supruga, preferira vrlo lagan ručak "pileću juhu ili malo dimljenog lososa". Kraljevski par navečer si priušti opuštenu večeru "daleko od službene pompe", dodao je pisac.

image

Dvorana u Buckinghamskoj palači u punom sjaju u studenom 2023., kad je održan banke u čast posjeta predsjednika Južne Koreje, Yoon Suka Yeola i supruge Kim Keon Hee.

AARON CHOWN/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Koliko god Charlesove privatne gastro navike bile jednostavne, službeni banketi sve samo ne opušteni. Uzvanicima se poslužuju obroci od najmanje tri slijeda za dugim, raskošno postavljenim stolovima u St. George‘s Hallu u Windsoru ili golemoj plesnoj dvorani u Buckinghamskoj palači. Formalni jelovnici uvijek se pišu na francuskom i šalju se kralju i kraljici na odobrenje.

image

Zdravica na gala večeri: japanski car Naruhito i domaćin, kralj Charles

JORDAN PETTITT/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"Banket nije samo jelo, već briljantno koreografiran balet, "sufle diplomacija" u svom najboljem izdanju dok kraljevi i kraljice, prinčevi, moćnici i predsjednici sjede kako bi uživali u vječnoj moći zajedničkog stola", rekao je Tom Parker Bowles, o čemu će više riječi biti u njegovoj knjizi.

Linker
24. rujan 2024 12:15