Dijamantni jubilej

Zašto Danci obožavaju svoju kraljicu? Tajna je u osobini koju nema puno vladara

Dosljedna sebi, kraljica nije htjela pompu ni trošenje javnog novca. Njezina osobnost glavni je razlog podrške sunarodnjaka koja iznosi visokih 80 posto.

Možda njezin nadimak teta Daisy na prvi pogled ne djeluje impresivno, ali to ionako nikad nije bila nakana danske kraljice Margrethe II. Ono što joj je važno odnosi se na njezinu omiljenost te na podršku monarhiji. Naime, istraživanja javnog mnijenja već godinama bilježe kako nju i monarhiju podržava više od 80 posto Danaca.

To je najljepši mogući dar koji joj podanici mogu pokloniti povodom značajnog jubileja, 50. obljetnice na prijestolju, a slavi ga ove godine. Sada je jasno zašto nosi nadimak Daisy, po engleskoj inačici svog imena, a kako je vrlo skromna, nije slučajno da se mnogo više piše o pripremama za proslavu platinastog jubileja britanske kraljice Elizabete II. nego o obilježavanju njezinog dijamantnog, piše Tatler.

image

Kraljica Margrethe II. 2001.

FRANCIS DEAN/DEAN PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Razdor među kraljevskom braćom Danske: Božić su proveli odvojeno,a za sve su krive njihove supruge

Premda se čini da je mnogo više veseli ilustriranje dječjih knjiga i danskog izdanja "Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkiena, osmišljavanje scenografije za fantastično-romantični film "Ehrengard" prema knjizi Karen Blixen i kostima za predstave "Orašar" te "Snježna kraljica", kraljica je briljantna diplomatkinja.

Tečno govori i piše na francuskom, materinjem jeziku njezinog pokojnog supruga, princa Henrika (nakon kratke bolesti preminuo je prije četiri godine, a u braku su bili 51 godinu), engleskom, švedskom i njemačkom, a služi se i farskim jezikom koji se govori na Farskim otocima, danskom autonomnom pokrajinom.

image

Kraljica Elizabeta i kraljica Margrethe II. od Danske.

KEYSTONE ARCHIVES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Izravna diplomacija

Isti status ima i Grenland koji je tijekom svog mandata htio kupiti bivši američki predsjednik Donald Trump (nije šala). Dakako, stvarnu vlast u zemlji imaju vlada i parlament, no kraljica je, navodno, bila dio tima koji je razmatrao kako odgovoriti Trumpu poslije nečuvene ponude. Na kraju su izabrali direktan pristup: "Nećemo prodati. Tu razgovor završava". Odgovor je potpisala premijerka Mette Frederiksen s kojom kraljica odlično surađuje.

Čitajte i: Danska princeza Mary na novom rođendanskom portretu nosi zapanjujući nakit iza kojeg stoji priča

Kad je Margrethe od Danske rođena u travnju 1940., kao najstarije dijete danskog kralja Fredericka IX. i kraljice Ingrid, prijestolje je trebao naslijediti njezin stric, princ Knud.

Kralj je, naime, osim nje dobio još dvije kćeri, princeze Benedikte i Anne-Marie. Ipak, na tron je nakon smrti kralja, u siječnju 1972., sjela ona zahvaljujući novom zakonu o nasljeđivanju. Danci su naime, prije nje imali samo jednu kraljicu, Margaret I. koja je vladala u 14. stoljeću.

image

Princ Henrik od Danske i kraljica Margrethe II. vjenčali su se 1967.

MARY EVANS/ALLSTAR/CINETEXT/MORG/MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMED

Obožava nalazišta

Da nije vladarica, Margrethe II., koja je zamolila da se njezino vjenčanje s francuskim diplomatom Henrijem de Labordeom de Monpezatom skrati na 20 minuta, koliko traje građanski obred običnih Danaca, bila bi arheologinja. Premda je još diplomirala ekonomiju te političke znanosti, prapovijesna nalazišta oduvijek su joj najveća strast.

Naime, kad je god mogla, došla bi pogledati što su njezini kolege pronašli na nalazištima u domovini. Često bi je pratili sinovi, prijestolonasljednik Frederik te njegov mlađi brat, princ Joachim. Pokušala je prenijeti im interes za arheologiju, no njih, čini se, u slobodno vrijeme više zanima sport. Kako god bilo, štedljivi simbol Danske ne namjerava trošiti javni novac na proslavu svog jubileja: obilježen je unutar kraljevske obitelji i to je, što se nje tiče, to. Zato je diljem zemlje toliko vole.

Linker
23. travanj 2024 08:33