Odlazak princa Philipa

Žalost u Velikoj Britaniji! Kraljica Elizabeta II. ima pravo na kratko službeno tugovanje

Princ Philip preminuo je u 100. godini života. Sredinom ožujka napustio je bolnicu u kojoj je boravio zbog problema sa srcem, a posljednje tjedne života proveo je dvorcu Windsor.

Princ Philip preminuo je u 100. godini života. Suprug kraljice Elizabete otišao je jutros, umro je u dvorcu Windsor, a kako su priopćili glasnogovornici kraljevske obitelji - otišao je mirno i spokojno. Tužna vijest pogodila je kraljicu Elizabetu II., njihovo brojno potomstvo, ali i sve Britance. Tamošnji premijer Boris Johnson izrazio je duboku sućut i žaljenje zbog odlaska princa, a zemlja se sprema za "Operaciju Forth Bridge" - u kojem stoji detaljan redoslijed događaja koji slijede nakon smrti princa.

image
Kraljevski par proslavio je 73. godišnjicu braka 20. studenog 2020. godine.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100. rođendan...

Velika Britanija će ući u razdoblje nacionalne žalosti, a u njemu će se, između ostalog, zastave spustiti na pola koplja, a voditelji će na televiziji morati nositi crninu. Zastupnici u parlamentu nosit će crne trake na rukavima.

Kraljica Elizabeta II. službeno će tugovati osam dana, a tijekom tog vremena svi će državni poslovi biti obustavljeni. Razdoblje je to koje se može produljiti na mjesec dana, nakon čega se očekuje da će se kraljica vratiti regularnim dužnostima.

image
Kraljica Elizabeta II. zaljubljena je u svog supruga od svoje 13. godine.

PICTORIAL PRESS LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Princ Philip navodno nije želio veliki pogreb, želio je da njegov ispraćaj bude jednostavan. Najvjerojatnije će se pogreb održati u kapeli St. George u dvorcu Windsor, nakon čega će princ biti pokopan u vrtovima Frogmore.

Linker
16. travanj 2024 05:46