Kralj Charles III. i princ Andrew na počasnoj straži uz majčin lijes u 
Westminsteru

 HANNAH MCKAY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
NEKA SE SNAĐE

Velika čistka na dvoru: Charles u tišini nepoželjnom članu obitelji oduzeo sve beneficije!

Nazočnost ozloglašenog princa Andrewa, mlađeg brata kralja Charlesa III., na dvoru je odsad - nepoželjna.

Tri i pol mjeseca nakon majčine smrti britanski monarh Charles III. potpuno je preuzeo sve konce i poluge moći u Buckinghamskoj palači, a sudeći po njegovim najnovijim potezima obistinila su se nagađanja da se njegov mlađi brat princ Andrew ima najviše razloga pribojavati bratove vladavine.

Kako više nije djelatni član kraljevske obitelji britanski monarh je bratu, tvrde upućeni, ukinuo pravo da koristi ured u Buckinghamskoj palači, a više nema pravo niti na plaćeno osoblje, kao ni na tjelesnu zaštitu.

image

Princ Andrew je božićnom bogoslužju nazočio u crkvi St Mary Magdalene u Sandringhamu

GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Sve je to kralj Charles III. odradio u tišini, a da se nešto događa shvatili su zaposlenici Buckinghamske palače nakon što su primijetili da nazočnost princa Andrewa u bilo kakvoj prilici ondje nije poželjna.

"Kralj je bio potpuno jasan i nedvosmislen o tome da se njegov mlađi brat sada mora pobrinuti sam za sebe, a jedini privilegij koji mu je ostao jest mogućnost da stanuje na imanju u Windsoru", govore poznavatelji prilika na britanskom dvoru.

image

Kralj Charles III., princeza Anne, te prinčevi Andrew i Edward u procesiji lijesa kraljice Elizabete II. u Londonu 14. rujna

JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK

Situacija srednjeg sina pokojne britanske kraljice Elizabete II. zakomplicirala se u posljednjim godinama njezine vladavine nakon što je kao malo tko u novijoj britanskoj povijesti osramotio kraljevsku obitelj. Zbog toga će se njegovo ime zauvijek povezivati s pedofilskom mrežom osuđenog američkog zlostavljača Jeffreyja Epsteina i pamtiti u kontekstu silovanja maloljetne Virginije Giuffre.

Za života kraljica je uspijevala zaštititi srednjeg sina od posljedica Charlesovog bijesa koji je eskalirao kad se prinčev lanjski posjet imanju Balmoral poklopio s pokušajima odvjetničkog tima Virginije Giuffre da mu se uruči sudski poziv za ročište u New Yorku.

image

Princ Andrew je pratio brata u kočiji na dan njegova vjenčanja s Dianom Spencer 1981.

SHUTTERSTOCK

U međuvremenu su odvjetnički timovi postigli izvansudsku nagodbu kojom je Virginiji Giuffre isplaćena milijunska odšteta. U tome je svoje prste imala i kraljica Elizabeta II. koja je bila svjesna da bi se njezin sin teško nosio s unakrsnim ispitivanjem tužitelja na njujorškom sudu, te da bi u tom slučaju na površinu isplivalo mnogo prljavštine čime bi šteta po monarhiju mogla postati nepopravljiva.

Premda je sinu oduzela gotovo sve počasti i titule, a s njima i status djelatne osobe kraljevske obitelji kraljica Elizabeta II. je princu Edwardu, u javnosti percipiranom kao majčinom miljeniku, ostavila mogućnost da u tišini nastavi koristiti određene beneficije, koje mu je sada Charles III. - oduzeo.

Linker
18. travanj 2024 00:41