iz princezina ormara

Tuga prevarene žene: Lady Di imala je kompliciran odnos s kućom Chanel, a nema veze s modom

Premda je voljela promovirati britanske dizajnere, princeza Diana obožavala je i odjeću s inozemnim potpisom pa je rado nosila brendove kao što su Versace i Moschino. Ipak, teško se uspjela ‘pomiriti‘ s francuskom modnom kućom, iz jednog vrlo osobnog razloga.

Kad je prošli tjedan na društvenim mrežama osvanula prva fotografija Kristen Stewart u ulozi pokojne princeze Diane, koju glumi u nadolazećem filmu "Spencer", mnoge je obožavatelje lady Di privukao izbor kostima.

Na fotografiji Kristen nosi crveni vintage kaput kuće Chanel te crni šešir s tilom, a tim se outfitom poziva na odjevnu kombinaciju koju je princeza Diana nosila na božićnoj misi 1993. godine, u doba kad je razmišljala o razvodu od princa Charlesa.

Zašto baš Chanel?

Kristen Stewart, koja će u nadolazećem fimu glumiti Dianu u tom ključnom razdoblju, ambasadorica je modne kuće Chanel pa ne čudi što je kostimografkinja filma "zavirila" u arhivu te slavne modne kuće kako bi pronašla crveni kaput upravo iz tog razdoblja.

Ipak, fanovi su primijetili kako je Chanel neobičan izbor iz dva razloga - Dianin kaput na misi nije bio Chanel, a ona je imala izuzetno kompliciran odnos s tom kućom, i to iz zanimljivog razloga.

image
Lady Di s princem Harryjem stiže na božićnu misu u crkvu Sandringham 1993. godine, u kaputu koji ne potpisuje Chanel
Shutterstock Editorial/Profimedia

Naime, lady Di bila je poznata po svom besprijekornom stilu za modu, a urednica britanskog Voguea često joj ju je savjetovala, poput privatnog stilista.

Diana je podržavala britanske dizajnere, no s velikom je strašću nosila i "strane", poput Moschina, Versacea i Diora.

Ipak, Chanel je počela nositi tek krajem osamdesetih, a to je činila "oprezno" i poprilično rijetko.

image
Princeza Diana u Parizu 1988. godine, u crvenom Chanel kaputu
Shutterstock Editorial/Profimedia

Ljubomora jača od želje za modnim iskazivanjem

Princezi Diani itekako su se svidjeli modeli koje je za kuću Chanel dizajnirao legendarni Karl Lagerfeld, no imala je velikih problema s - logom.

U snimljenim intervjuima koji se mogu čuti u dokumentarcu "Diana: In Her Own Words", koji se može gledati na Netflixu, Diana se prisjeća kako je jednog dana ugledala manžete u obliku duplog slova C (logotop kuće Chanel) na zapešćima svog supruga, princa Charlesa.

"Pitala sam ga: 'To si dobio od Camille, zar ne?', a on je odgovorio: 'Da, u čemu je problem? To je samo poklon od prijateljice.'. Oh, kako smo se tada posvađali. Ljubomora, čista ljubomora. I bila je dobra ideja, to sa dva C, no ne tako pametna", ispričala je Diana.

U isprepletenim slovima C, koje označavaju prva slova imena i prezimena Coco Chanel, Camilla i Charles prepoznali su prva slova svojih imena, no Diani se to nikako nije svidjelo, i zato joj je brend Chanel bio - odbojan.

Kako piše britanski Telegraph, više je Dianinih modnih suradnika izjavilo kako je Diana govorila da ne želi nositi logo kuće Chanel. "To su Camilla i Chales, znaš?", rekla je jednom svom stilistu.

image
Princeza Diana u pastelnom Chanel kostimu 1997. godine
Shutterstock Editorial/Profimedia

"Opustila" se tek nakon posjeta Parizu 1998., gdje je nosila crveni dugački kaput kuće Chanel kako bi odala počast francuskim dizajnerima, a kako se njezin razvod priveo kraju, u devedesetima se odvažila na pastelne kostimiće s logom od kojeg joj se ranije stezalo srce.

image
Princeza Diana u plavom Chanel kostimu 1997. godine
Shutterstock Editorial/Profimedia
Linker
19. travanj 2024 07:19