teški put ka sreći

Tko je japanska princeza Mako, koja se zbog ljubavi odrekla svega? Izgubila titulu i novac, no to joj nije nimalo važno

Japanska princeza zaručila se za mladića kojeg je upoznala tijekom studiranja još 2013. godine, no stupanje u brak poremetio im je financijski skandal. Iako ga japanska javnost ne odobrava jer nije kraljevske krvi, Mako je odlučna u namjeri da se uda za njega i preseli u SAD.

Mnogi od nas koji žive 'običnim' životom, odnosno nisu kćeri i sinovi princeza i kraljica te nemaju 'plave' krvi u sebi, često misle da je život na dvoru med i mlijeko. No, koliko god ti ljudi imali batlera, sluga, stilista i zlatnih žica, nerijetko od toga svega samo žele pobjeći. Pa pogledajte samo princa Harryja!

Članovi kraljevskih obitelji moraju poštivati stroge protokole i pravila te se čak i u 21. stoljeću ne gleda blagonaklono na one koji se žele vjenčati za one koji nisu kraljevskog roda, odnosno pučanine. Jedna od njih je i princeza Mako (29) prva i najstarija kći princa Fumihita i princeze Kiko te nećakinja cara Naruhita, koja je zadnjih dana podigla prašinu svojom odlukom i to - zbog ljubavi.

image
Princ Akishino i princeza Kiko s djecom - princezom Mako, Kako i princ Hisahito.
HANDOUT/AFP/PROFIMEDIA

Naime, Mako je preko ušiju zaljubljena u pučanina Keija Komura (29) kojeg je upoznala prije pet godina tijekom studiranja na sveučilištu u Tokiju. Mako je odlučila prkositi japanskim običajima i udati se za zaručnika bez tradicionalne šintoističke ceremonije te preseliti s njim u New York. Da bi sve to mogla realizirati, morala se odreći kraljevskog statusa.

Koliko je njezina ljubav jaka govori i činjenica da je odbila oko 150 milijuna jena (oko 8,6 milijuna kuna) od japanske vlade koji se kao naknada daju ženskim članicama obitelji koje zakon prisiljava da se nakon udaje odreknu svog kraljevskog statusa.

image
Princeza Mako zbog ljubavi se odrekla i kraljevskog statusa i financijske sigurnosti.
TORU YAMANAKA/AFP/PROFIMEDIA

Japanska javnost na ovu ljubavnu vezu i budući brak ne gleda baš blagonaklono, a tome doprinosi i činjenica da je su zaruke bile odgođene zbog financijskog spora Komurove majke i njezina bivšeg zaručnika. Naime, on je navodno platio četiri milijuna jena za Komurovo obrazovanje koje je mladić potom trebao vratiti nakon studija.

image
Makin zaručnik Kei Komuro.
KYODO/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA

U međuvremenu je završio studij te u travnju ove godine izdao priopćenje u kojem je pokušao objasniti što se točno dogodilo te ponovio da želi pod svaku cijenu oženiti Mako, što je ona i potvrdila.

Čitajte i: Najzgodniji plemić u Britaniji: Arthur je rastao daleko od očiju javnosti, no osvojio je srca cijele zemlje

Visoko obrazovana i zna znakovni jezik

Prije nego je upoznala Keija, Mako je poslušno obavljala svoje kraljevske dužnosti te pohađala prestižne škole, baš poput princa Harryja. Studirala je engleski jezik na Sveučilištu u Dublinu tijekom srpnja i kolovoza 2010., a diplomirala je umjetnost i kulturnu baštinu 2014. na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu u Mitaki u Tokiju. Nešto kasnije te godine došla je u Veliku Britaniju gdje je godinu dana studirala muzejske studije na Sveučilištu u Leicesteru, a magistrirala je u siječnju 2016. godine.

image
Princeza Mako (desno) i njezina sestra Kako kao djevojčice.
AFP/AFP/PROFIMEDIA

Možemo reći da je Mako 'vidjela svijeta' i bila okružena mnogim drugim kulturama te su joj se vidici proširili. Tijekom školovanja radila je kao volonterka u pogođenim područjima potresa i tsunamija u Tōhokuu ne otkrivajući svoj identitet, a zna se koristiti i japanskim znakovnim jezikom, baš poput svoje majke Akishino (Kiko).

No, nešto se prelomilo u Mako kada je na jednom eventu u restoranu u okrugu Shibuyi u Tokiju upoznala Keija koji je s njom studirao na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu u Tokiju. "Prvo me privukao njegov blistavi osmijeh", rekla je Mako jednom prilikom za The Telegraph.

Kei ju je zaprosio na večeri u prosincu 2013., a njihova veza na daljinu tiho se nastavila dok je Mako magistrirala u inozemstvu.

image
Mako i Kako već kao odrasle.
KAZUHIRO NOGI/AFP/PROFIMEDIA

Sa svime su u javnost izašli tek 2017. kada su se službeno sastali s novinarima kako bi razgovarali o planovima za vjenčanje. Tada se očekivalo da će se par vjenčati u studenom 2018., no vjenčanje je odgođeno za 2020. godinu zbog ranije spomenute kontroverze. Mako je tada za kašnjenje njezinog važnog dana okrivila 'nezrelost' pojedinaca.

Bez obzira na cijelu kompliciranu situaciju, Makin otac Fumihito, mlađi carev brat, prošle je godine podržao njihov brak, ali je istaknuo da ipak treba podršku javnosti kako bi se mogla održati službena ceremonija.

Čitajte i: Iza njih je težak period! Konačno je poznato jesu li Meghan i Harry požalili zbog napuštanja kraljevske obitelji

image
Mako s ocem Fumihitom.
ATTILA KISBENEDEK/AFP/PROFIMEDIA

"Mislim, odobravam njihovo vjenčanje. Ustav kaže da se brak može temeljiti samo na obostranom pristanku muškarca i žene. Ako to zaista žele, mislim da je to onda nešto što moram poštovati kao roditelj", rekao je Fumihito.

Ipak, njegovu kći nije briga ni za javnost ni za mišljenje obitelji pa će vjerojatno preskočiti i zaručničku ceremoniju, tijekom koje obitelji zaručnika izmjenjuju darove te službeni susret s carom i caricom. Mako i Kei trebali bi izreći sudbonosno 'da' prije kraja 2021. godine, a japanska vlada čak razmatra mogućnost da se ženama dopusti da zadrže svoj kraljevski status i nakon što se udaju za pučanina. Pa, sretno im što god odlučili!

Linker
20. travanj 2024 00:55