Sve boje duge

Tajne stila Elizabete II.! Nekad je obožavala krzno i dijamante, a nije smijala sjediti na biserima

Živopisne boje razlikuju je od pratnje i nema koju nije nosila - osim žarke crvene koja, čini se, nije po njenom ukusu.

Bezvremenski stil Elizabete II. postat će posebno poglavlje na studijima modnog dizajna jer je malo slavnih žena čija se odjeća toliko pomno pratila, od nabora na suknji do ukrasa na šeširu, a da je tako rijetko griješila. Najdugovječnija kraljica u povijesti, s najdužom vladavinom, u javnosti je uvijek na visini zadatka. Spretno spaja prigodu, eleganciju kakva se očekuje od kraljice i praktičnost, piše u travanjskom izdanju britanski Vogue.

Smatra se da je visoka oko 163 centimetra, a kako ju na javnim događanjima dočekuje mnoštvo, nosi jarke boje da je dobro vide. Katkad su toliko žarke da bi, kad bi se sve njezine "united colours" kombinacije poredale na lutkama u perivoju Buckinghamske palače, odgovarale svim nijansama duge.

image

1988. kraljica Elizabeta u Škotskoj

NEWS UK LTD/SHUTTERSTOCK

U britanskim visokim krugovima odabir boje odjeće složena je filozofija koja ovisi o tenu, boji kose i očiju, no Elizabeta II. to ignorira. Njen vrlo svijetli ten, svijetloplave oči i srebrni uvojci bez problema se nose sa žarko žutom, jarko narančastom, svijetlo- zelenom koja "probada oči", intenzivnom bojom fuksije, kardinalski ljubičastom, Denver plavom, tamnozelenom. Ukratko, nju boje ne mogu “pojesti”. Ipak, rijetko je u jarko crvenom. Radije bira zagasitu crvenu ili boju vina.

image
REGINALD DAVIS/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Elizabeta II oslobodila se ‘dosadnih‘ događanja i sada uživa u onome što je najviše veseli

Velik utjecaj na kraljičin izbor odjeće imao njezin suprug, princ Philip. Jednom ga je kraljica pitala što misli o tkanini jacquard namijenjenoj haljini, a on je dobacio: "Je li to novi materijal za kauč?" piše u svojim memoarima "Druga strana novčića: Kraljica, Komoda i ormar" njezina modna savjetnica Angela Kelly. Radi se, naime, o relativno gruboj tkanini izraženog uzorka kakvu je Elizabeta II. rijetko birala, stoga zločesta opaska vojvode od Edinburgha donekle ima smisla.

Kad je riječ o samom materijalu, kraljica preferira svilu, od brokata za svečane prilike do šantunga. Obožava tvid te fini štof, a u mlađim danima voljela je saten. Tako je davne 1946., kad je još bila princeza, sa sestrom Margaret i roditeljima, kraljicom Elizabetom i kraljem Georgeom VI., na predstavi u londonskoj dvorani Palladium nosila laganu, bijelu satensku haljinu i krznenu stolu.

image
REGINALD DAVIS/SHUTTERSTOCK

Bio je studeni, večer je bila hladna, no ona je uživala u ženstvenoj kreaciji A kroja, s raskošnim naborima koji su i za princezu u oskudicom pogođenoj Velikoj Britaniji, bili luksuz. S vremenom se njezin stil promijenio, ali i u poznoj dobi katkad iznenadi modne znalce: na gala večeri u Buckinghamskoj palači u svibnju 2000. u čast Nelsona Mandele, nosila je bijelu večernju haljinu s ogromnim printom mašne u zlatnoj boji. Bijelo je njen omiljen izbor u takvim prilikama, ali tolikoj mašni nitko se nije nadao.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Vjerna isprobanim markama

Posljednjih dvadesetak godina njezin su zaštitni znak haljine i kaputi iste boje u dužini malo ispod koljena, s pripadajućim šeširom koji ne smije biti previsok da joj ne zakomplicira izlazak iz automobila, a obod joj ne smije zaklanjati lice. Preko pet desetljeća nosi torbicu brenda Launer: nedavno su u čast Platinastog jubileja lansirali posebnu liniju "njezinih" luksuznih torbica.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
image
BRIAN MOODY/SHUTTERSTOCK

Već pedesetak godina bira po mjeri rađene crne mokasinke marke Anello & Davide (prethodno ih razgazi dvorska dama s istim brojem noge), a u mlađim danima nosila je salonke istog brenda s petom visokom 5,7 centimetara koja joj ne umara noge. Uz sve to, postoje još neka pravila od kojih ne odstupa. Materijal za njenu odjeću uvijek se kupuje u balama. Poslije šivanja po mjeri tkanine se spremaju u posebno skladište i čekaju novu prigodu. Iako se čini da svaki put nosi drugu odjevnu kombinaciju u žarkoj boji, britanski Vogue piše kako inzistira da se njezini kompleti prekrajaju.

image
REGINALD DAVIS/SHUTTERSTOCK
image

1997. kraljica Elizabeta u Pakistanu u omijenoj zelenoj

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kraljica Elizabeta II. prvi put u 70 godina vladavine zablistala na naslovnici Voguea

Primjerice, s omiljenog jarko žutog kaputa dala je ukloniti velike džepove i ponovno ga je odjenula s drugačijim šeširom, pa se činilo da je kombinacija nova. Inzistira da se u rubove kaputa i haljina ušivaju posebni utezi za odjeću: sprečavaju da povjetarac prouzroči katastrofu. Sve haljine ukrašene biserima imaju dodatnu podstavu straga kako bi joj olakšali život jer su biseri, koliko lijepi bili, neudobni kad se na njima mora sjediti. Najvažnije je da sve što nosi odolijeva gužvanju.

image

1954. kraljica Elizabeta i princeza Margaret


MASON/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Štedljiva kraljica

Premda je njezina uvijek zadnja u svemu, na stil Elizabete II. utjecala je nekolicina probranih britanskih dizajnera, piše britanski Vogue. Prvi je Norman Hartnell: kreirao je njezinu legendarnu vjenčanicu. Krojena je od materijala kupljenog pomoću kupona i da, njome je nekim čudom u poratnoj domovini, uspjela nabaviti svilu. Slijedi Edwin Hardy Amies: surađivali su od 50-ih godina prošlog stoljeća nakon što su joj se svidjeli njegovi prijedlozi odjeće za posjet Kanadi.

image

1989. kraljica Elizabeta i princeza Diana

SHUTTERSTOCK

Od 2007. odijeva ju Stewart Parvin, zaslužan za njen modni refreshment i kompletiće koje na njoj obožavamo. Većinu šešire kreira kitničarka i modna dizajnerica Rachel Trevor-Morgan, surađuju od sredine 90-ih, a najvažnija osoba u kraljičinom timu koji brine o njezinoj odjeći je spomenuta Angela Kelly, kraljičina osobna asistentica, modna savjetnica i kustosica garderobe. U svojoj knjizi objavljenoj uz blagoslov poslodavke, otkrila je nevjerojatan detalj: veličanstvena, duga zlatna haljina koju je Elizabeta II. nosila 2012., na proslavi svog Dijamantnog jubileja, izrađena od tkanine kupljene 1961. Bilo ga je dovoljno i za izradu pripadajuće torbice koja je upotpunila izgled jedne od najfascinantnijih žena svijeta. Sada nas zanima kakvo će iznenađenje prirediti za povijesni jubilej? Odgovor će stići početkom lipnja.

Linker
20. travanj 2024 05:59