Profimedia, AKG
Oda romantici

Tajna skrivena ispod vjenčanice: Nije samo njeno porijeklo razlog zašto su je uspoređivali s Pepeljugom

Jedno od najpoznatijih vjenčanja u povijesti, ono princa i princeze od Walesa, prepuno je tajnih značenja i nakon gotovo 39 godina još uvijek izaziva interes.

Svi jako dobro znamo vjenčanicu princeze Diane, široki pufasti rukavi, voluminozna suknja, izrez oko dekoltea ukrašen mašnama, velo duljine 7,62 metra - haljina je postala dio njezina mita.

Međutim ništa manje intrigantne nisu bile ni ručno rađene cipele, o kojima se do sada jako malo znalo. Par svilenih cipela, dostojnih i one princeze koja je postala poznata baš po tom gubitku čarobne, staklene cipelice - Pepeljuge, bile su sakrivene pod osam metara tafta haljine baroknog stila.

PHILADELPHIA - OCTOBER 1:  Princess Diana's wedding slippers are displayed at a preview of the traveling
Getty Images
Cipele koje je Lady Di nosila na vjenčanju.

Dianinu vjenčanicu dizajnirao je bračni par dizajnera iz Walesa, njihova je marka u to vrijeme još uvijek bila dobro čuvana tajna među elitom, a cijenila su je velika imena otočnog jet-seta poput Biance Jagger.

Oda romantici prepuna skrivenih značenja

No, David i Elizabeth Emanuel nisu dizajnirali samo vjenčanicu, koju su i ručno izradili, nego su se pobrinuli i za princezine cipele kao i popratni asesoar. Elizabeth Emanuel bila je posebno zadužena za cipele, kojima se posvetila kao da je riječ o komadu filigranskog nakita, a izradio ih je ručno poznati obućar Clive Shilton.

PHILADELPHIA - OCTOBER 1:  Princess Diana's wedding gown is displayed at a preview of the traveling
Getty Images
Vjenčanica Lady Di svima je poznata

S vanjske strane napravljene od svilenog satena, u koje je utkano 542 šljokica i 132 bisera s ukrasom od srca. Dianine cipele bile su oda romantici i pune skrivenih značenja.

U cipelama je također bilo izvezeno srce s isprepletenim inicijalima "D" i "C". S cipelama u kojima je ugazila u brak s princom Charlesom, Diana se odrekla visokih peta, jer je princeza od Walesa sa svojih 178 centimetara visine ionako premašivala svog budućeg supruga.

Pročitajte i:

Linker
17. travanj 2024 11:51