Drugačiji pristup

Švedska ‘Kruna‘: Život skandinavskog vladara, pun fatalnih događaja, bit će pretvoren u raskošnu seriju

Iako još uvijek nema službeni naziv, Šveđani najavljuju snimanje serije o ‘dramatičnom i fascinantnom životu‘ svog vladara Karla XVI. Gustava.

U njegovoj rodnoj švedskoj priprema se snimanje televizijske serije o životu kralja Karla XVI. Gustava, koja će kako najavljuju iz produkcije biti nalik britanskoj "Kruni". Serija o švedskom kralju još uvijek nema formalni naslov, a trebala bi se emitirati u nekoliko sezona.

Karlo XVI. Gustav ostao je bez oca, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći kad mu je bilo devet mjeseci. Bilo mu je 27 godina kad je 1973. godine prijestolje naslijedio od djeda. Tri godine kasnije oženio je Njemicu Silviju Sommerlath koju je upoznao na Olimpijskim igrama u Muenchenu.

image
Kraljica Silvia i kralj Karlo XVI. Gustav upoznali su se na Olimpijskim igrama u Muenchenu.
PHILIPPE PERUSSEAU/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Svaka sezona sastojat će se od šest 45-minutnih epizoda, objavili su producenti serije - švedska televizija TV4, streaming servis C More i produkcija kuća Filmlance.

Čitajte i: Stiže još jedna beba u kraljevske krugove! Princeza Sofia i princ Phillip čekaju treće dijete

Drugačija povijest

Scenarij piše Asa Lantz, autorica biografske švedske serije "Selma" o prvoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost Selmi Lagerlof.

"Kraljice i kraljevi ostalih država utjecali su na svjetske događaje, a povijest našega kralja nešto je drugačija. Međunarodno nije tako važan, no bez obzira na to radi se o dramatičnom i fascinantnom životu", rekla je Lantz. Švedski list Dagens Nyheter piše da je kraljevska palača upoznata s planovima o snimanju serije.

image
Kralj Karlo XVI. Gustav na švedskom prijestolju je od 1973.
SPLASH/PROFIMEDIA

Lantz kaže da će njezin pristup biti drugačiji nego u ostalim dramama o kraljevskim obiteljima poput Netflixove "Krune" ili recentne norveške produkcije "Atlantic Crossing" o norveškoj kraljevskoj obitelji u egzilu za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Čitajte i: Švedska kraljevska obitelj nikad blistavija: Princeze su za nobelovu nagradu izvukle najljepše dijamante

"Obje te serije govore o tomu na koji su način vladari utjecali na događaje u svijetu, a u Švedskoj je suprotno, društvo je promijenilo kraljevsku obitelj", rekla je Lantz.

Linker
30. studeni 2022 18:27