Dan D

Što će monarhija dalje? Charles postaje kralj, William će nositi titulu princa od Walesa

Detaljno razrađen plan o naslijeđivanju krune već se dobro zna, Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro dobiva kralja.

London Bridge is down, prema pisanju britanskog tiska još od prije nekoliko godina, bila je kodna šifra za smrt kraljice Elizabete II., kojom je obaviještena premijerka zemlje o tužnoj vijesti. U Ujedinjenom Kraljevstvu sve je dogovoreno do najmanjih detalja, pa tako i što će se događati s državnim vrhom i unutar kraljevske obitelji nakon odlaska Elizabete II.

Novi kralj postaje njen najstariji sin princ Charles koji će postati kralj Charles, njegova supruga vojvotkinja od Cornwalla postat će kraljica Camilla.

Princ William postaje i službeno prijestolonasljednik tako će umjesto titule vojvoda od Cambridgea postati princ od Walesa. Kate Middleton postaje princeza od Walesa, a njihovo troje djece s princom Georgeom na čelu odmah su iza njega u redu za britansku krunu, piše Mail online.

image

Pokojna kraljica i njen najstariji sin Charles

DANIEL LEAL AFP

No prije svečanih proglašenja i novih titula postoji detaljno razrađen raspored. Odmah po objavi smrti, sastat će se parlament Velike Britanije, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Zatim izjavu daje premijerka, ostatak vlade ne smije javno istupati. Nakon toga će ih na audijenciju primiti novi vladar, kralj Charles, piše Jutarnji list.

Dan kraljičine smrti naziva se i Dan-D, obilježit će ga minuta šutnje u cijeloj zemlje i odavanje počasti pred svim zgradama s naoružanim stražarima. U katedrali svetog Pavla u Londonu održat će se spontana misa zadušnica na kojoj će prisustvovati premijerka i nekoliko ministara.

Dan po dan

Na dan D+1, odnosno dan nakon smrti kraljice Elizabete II., u palači St James će se sastati Pristupno vijeće koje će Charlesa proglasiti novim vladarom. U 15,30, kako stoji u dokumentima, premijerka i njezini ministri doći će Charlesu na audijenciju.

Na Dan D+3, u Westminster Hallu, novi kralj primit će izraze sućuti, nakon toga kreće u Škotsku i Sjevernu Irsku kako bi u njihovim parlamentima primio izraze sućuti. Nakon toga, otići će u Wales i prisustvovati svetoj misi u katedrali Liandaff u Cardiffu.

image

Država planira oproštaj

VICTORIA JONES AFP

Budući da je kraljica preminula u dvorcu Balmoral u Škotskoj, za što je predviđeno pokretanje operacije "Jednorog". Očekuje se da će se stotine tisuća ljudi zaputiti prema Balmoralu kako bi se oprostili od Elizabete II. Kraljičino će se tijelo iz Balmorala u Edinburgh prebaciti posebnim vlakom, zbog čega će se ožalošćene sugrađane poticati da se umjesto u Balmoral upute prema Škotskom parlamentu, katedrali sv. Egidije i službenoj rezidencije kraljice u Škotskoj - palači Holyrood, sve tri znamenitosti nalaze se u Edinburghu.

Kraljevska obitelj objavit će planove za sprovod, koji će se najvjerojatnije održati 10 dana nakon kraljičine smrti.

Linker
05. travanj 2024 09:51