na pantovčaku

Španjolski kralj na svečanoj večeri hvalio ljepote Hrvatske: ‘Malo je zemalja poput ove‘

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i prva dama Sanja Musić Milanović organizirali su svečanu večeru za španjolske kraljevske goste koji su iskazali oduševljenje našom zemljom.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i prva dama Sanja Musić Milanović ugostili su španjolskog kralja Felipea VI. i njegovu suprugu, kraljicu Letiziju na Pantovčaku. Tamo je održana svečana večera u čast španjolskih gostiju, a njihov posjet obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa sa Španjolskom.

Kralj Felipe iskoristio je ovu jedinstvenu priliku da pohvali ljepote naše zemlje.

image

Susret španjolskih monarha s hrvatskim predsjednikom Zornaom Milanovićem i prvom damom Sanjom Musić Milanović.

HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ CROPIX

"Vjerojatno je malo zemalja poput Hrvatske, s raznolikošću koju joj daje trostruki identitet zbog njezine orijentiranosti u tri smjera: prema Srednjoj i Jugoistočnoj Europi i Jadranu. Niti jedna druga europska država ne može se pohvaliti riječnim lukama na Dunavu i morskim lukama, poput Rijeke i Pule, koje su od povijesnog značaja za Mediteran", rekao je Felipe u zdravici.

Milanović je usput istaknuo i mnoge povijesne, pomorske, vojne, kulturološke veze sa Španjolskom koje je Hrvatska imala od davnih dana.

image

Španjolski kralj Felipe VI.

HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ CROPIX

"Hrvatska je sa Španjolskom slavila u bitci kod Lepanta, ali i pretrpjela posljedice poraza "nepobjedive Armade" 1588. Pritom je Dubrovnik izgubio gotovo četvrtinu svoje flote – od čega se nikada nije u potpunosti oporavio", rekao je Milanović, na što se Filip nadovezao: "Hrvatski pomorci i redovnici služili su španjolskoj kruni u prošlosti, u sredinama koje su bile veoma udaljene jedna od druge, poput Lepantskog zaljeva ili Latinske Amerike", piše Jutarnji.

image

Španjolska kraljica Letizia.

HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ CROPIX

Također je istaknuo da on i Letizia "žele dati svu podršku i solidarnost vlastima i hrvatskom društvu" povodom potresa koji su pretrpjeli 2020. "Posljedice su ovdje još uvijek vidljive", istaknuo je Felipe.

Njihov posjet prvi je službeni posjet španjolskog monarha Hrvatskoj. Od španjolskih čelnika u posjetu Hrvatskoj bio je Pedro Sanchez i to u listopadu 2022., što je bio prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj.

Linker
14. travanj 2024 12:55