Sad joj je dosta

Skandal trese španjolske dvore: Princeza se rastaje od muža preljubnika nakon što je uhvaćen s ljubavnicom

Španjolski mediji otkrili su da je Inaki Urdangarin, svojedobno osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere državnog novca te rad za opće dobro, ljubavnicu Ainhoju Armentiju upoznao služeći taj dio kazne u jednom odvjetničkom uredu. Nakon 25 godina braka, četvero djece i niza afera koje joj je ‘priuštio‘ njegova je supruga odlučila jednom zauvijek završtiti tu priču...

Španjolska kraljevska obitelj još se nije oporavila od optužbi za korupciju usmjerenih prema bivšem kralju Juanu Carlosu (84), a već ih je snašao novi skandal. Njegova mlađa kćer, infanta Cristina (56) rastaje se od supruga, supruga Iñakija Urdangarina (54) poslije 25 godina braka. Oglasila se odmjerenim priopćenjem tjedan dana nakon što je njezin muž, s kojim ima sinove 22-godišnjeg Juana (22), Pabla (21), Miguela (19) te kćer Irene (16), fotografiran kako se drži za ruke s drugom ženom, piše Vanity Fair.

"Zajedničkim dogovorom odlučili smo prekinuti naš brak. Predanost našoj djeci ostaje ista" kaže princeza. Kako to obično biva, zamolila je za razumijevanje sunarodnjaka i medija, očekujući "najveće poštovanje" privatnosti njene obitelji.

No, od toga, čini se, neće biti ništa jer su aferu njenog muža bez imalo "respekta" otkrili upravo španjolski mediji: tabloid Lecturas optužio je Urdangarina za aferu, objavivši njegove fotografije s drugom na jugu Francuske. Upitan za komentar, preljubnik je lakonski odvratio: "Takve stvari se događaju."

image

U braku su dobili četvero djece, tri sina i kćer.

MIQUEL BENITEZ/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


Preljub u uredu

Tko je ljubavnica zbog koje se u kraljevskoj obitelji donijela odluka o rastavi jer teško da je infanta Cristina odluku koja se tiče cijele obitelji "prelomila" sama, bez dogovora s mlađim bratom, 54-godišnjim španjolskim kraljem Felipeom VI.?

Riječ je o atraktivnoj Španjolki Ainhoji Armentiji (43), računovodstvenoj analitičarki u odvjetničkoj tvrtki u Vitoriji, u sjevernoj baskijskoj regiji gdje je bivši rukometni šampion služio dio kazne (rad za javno dobro) zbog pronevjere državnog novca, piše The Times. Ljubavnica je već ostavila svog supruga, odnosno "ona je u procesu odvajanja od muža", a isto je učinila i javno ponižena princeza.

Ono što je u priči o kraljevskom razvodu posebno zanimljivo je podrška koju je Cristina de Borbón dobila od zagovornika monarhije u domovini. Nije baš da su otvoreno rekli - neka, bolje vam je bez njega - ali nisu ni daleko od toga.

"Javno mnijenje o Urdangarinu je vrlo loše. Njegovo odlazak oslobađa infantu Cristinu od tereta koji je godinama morala nositi. Sve je učinila za njega, a on je ostavio zbog druge. Znamo zašto je osuđen na zatvor i više nije član kraljevske obitelji. Njegov odlazak trebao se promatrati u pozitivnom kontekstu" kaže španjolski aristokrat Ramón Pérez-Maura, urednik u internetskim novinama El Debate.

Na početku Iñakijeve i Cristinine ljubavne priče, sve se činilo bajno. Samozatajna, konzervativno odgojena mlada žena zagledala se 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti, u jednog od najzgodnijih neženja u zemlji i najboljeg španjolskog rukometaša. Njihova je veza nakon samo godinu dana hodanja, što je prema mjerilu njene obitelji vrlo kratko razdoblje, završila 1997. brakom. O tome se nije javno pričalo, ali nekima nikad nije "sjela" činjenica da je taj visoki Baskijac oženio španjolsku princezu pokraj tolikih neoženjenih plemića (koji nisu Baskijci).

image

Na početku njihove veze sve se činilo bajno.

FRANK ROLLITZ/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nakon 15 godina ljubavi i petero djece raspada se još jedan brak: Nevjera je ipak kriva za sve

Skeptici su došli na svoje kad je 2016. sud u Palma de Mallorci bivšeg rukometaša osudio za pranje novca, falsificiranje dokumenata, prijevaru i pronevjeru oko 6 milijuna eura poreznih obveznika - koje je dijelom stekao služeći se svojim položajem u kraljevskoj obitelji. Ukratko, dobivao je unosne javne ugovore i dodatno zarađivao na preplaćenim računima koje je dostavljala njegova tvrtka. Princeza Cristina oslobođena je optužbe da mu je bila sudionica i znala za njegov lopovluk.


Prostodušna princeza

No od tada do danas, princezin je imidž je nepovratno okaljan: neki smatraju da se izvukla zbog brata, a neki da je bila neopisivo naivna i prostodušna. Sunarodnjaci su je doživjeli kao slabu, povodljivu ženu spremnu na sve ne bi li udovoljila suprugu, umjesto da snažno lupi šakom o stol i pokaže mu gdje mu je mjesto. Konačno, ona je princeza, a on se priženio i iskoristio je... Kako god bilo, Urdangarin je dobio kaznu od pola milijuna eura te šest godina i tri mjeseca zatvora: nakon žalbe njegovih odvjetnika kazna mu je smanjena na pet godina i deset mjeseci. Počeo ju je izdržavati 2018., a nakon toga se morao prijaviti na rad za javno dobro, u spomenutom odvjetničkom uredu. Taj dio kazne nije mu teško pao - sudeći po aferi s fatalnom Ainhojom Armentijom, koju je priznao suočen s inkriminirajućim fotografijama.

Sad se svi pitaju kako će se ponižena infanta Cristina nadalje ponašati? Hoće li patiti u tišini i stoički čekati da se prašina slegne, kao što je činila njezina majka, kraljica Sofia (83) dok ju je suprug, Juan Carlos, godinama besramno varao, ili će elegantno "vratiti lopticu" omraženom Urdangarinu? Mlađe, obrazovane i samosvjesne Španjolke čudile su se mirenju sa sudbinom kraljice Sofije, premda ju je suprug Juan Carlos bez skrupula godinama varao s njemačkom plemkinjom Corinnom zu Sayn-Wittgenstein (58), a navodno je spavao s više od 5000 žena.

image

I princezin otac, kralj Juan Carlos, nije bio najvjerniji svojoj ženi.

JENS HARTMANN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Skandalozna svađa bivših ljubavnika: Fatalna Corrina bivšeg španjolskog kralja optužila da ju je maltretirao

Veza s Njemicom otkrivena je 2012. kad je tijekom lova na slonove u Bocvani usred velike ekonomske krize u Španjolskoj (plaćen kraljevskom apanažom) slomio kuk pa se morao neplanirano vratiti s putovanja. Brzo se otkrilo da je s njim bila ljubavnica i da su tada bili u vezi oko šest godina. Španjolke su očekivale od Sofije da digne glavu i očita mužu lekciju, bio on kralj ili ne, no to se nije dogodilo. O toj temi do danas nije progovorila. Možda će njezina kćer prekinuti "patničku" tradiciju?

Linker
19. travanj 2024 03:25