Posebna kapelica

Simbolika kraljičinog posljednjeg počivališta pokraj Windsora

Windsor je bio omiljeno kraljičino utočište vikendom, a u posljednjim godinama vladavine i njezin dom.

Na kraju državnog sprovoda koji još uvijek gledaju milijuni ljudi širom svijeta, kraljica Elizabeta II. bit će pokopana u obiteljskom krugu u maloj kapelici u svom voljenom dvorcu Windsoru.

Dvorac Windsor sagradio je Vilim Osvajač nakon normanskog osvajanja Engleske 1066., ali je od tada mnogo puta obnavljan i nadograđivan. Najstariji je i najveći naseljeni dvorac u svijetu. Smješten tridesetak kilometara od Londona, Windsor je bio omiljeno kraljičino utočište vikendom, a u posljednjim godinama vladavine i njezin dom.

U Windsoru je posljednje počivalište mnogim engleskim i britanskim kraljevima i kraljicama. Mnogi od njih sahranjeni su u dvorskoj kapeli svetog Jurja, uključujući Henrika VIII. koji je umrlo 1547. i Charles I. kojem je 1649. odrubljena glava.

Kraljica će biti pokopana u memorijalnoj kapelici Georgea VI., koja je 1962. nadograđena na osnovni dio kapele. To je učinjeno po nalogu Elizabete II., jer u kraljevskoj kripti više nije bilo mjesta. Kapelicu je nazvala po svome ocu, koji je ondje pokopan zajedno s Kraljicom majkom. U toj je kapelici i posljednje počivalište kraljičine sestre, princeze Margaret, a u njoj će biti s njom biti pokopan i njezin suprug, princ Philip.

Osim kraljičina oca Georgea VI., u dvorskoj kapeli u Windsoru pokopani su i njezin djed George V. te pradjed Edward VII. Ondje se princ Harry krstio i vjenčao, a William, sada prestolonasljednik, krizmao.

Linker
19. travanj 2024 19:45