Kraljica Elizabeta 

 ROYAL HOUSEHOLD/RANALD MACKECHNIE/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Bila je rob navika

Šampanjac, bomboni, jastuk... Stjuardesa British Airwaysa otkrila bez čega kraljica Elizabeta II. nikada nije htjela poletjeti

Britanska vladarica, koja je preminula u rujnu 2022., na prijestolju je dočekala 70 godina vladavine, a jedan od razloga njezine dugovječnosti bile su stalne navike kojih se čvrsto pridržavala.

Britanska vladarica, koja je preminula u rujnu 2022., na prijestolju je dočekala 70 godina vladavine, a jedan od razloga njezine dugovječnosti bile su stalne navike kojih se čvrsto pridržavala.

Pokojna britanska monarhinja, kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i jedina je na prijestolju proslavila platinasti jubilej povodom 70 godina vladavine. Jedan od razloga njezine dugovječnosti bile su stalne navike kojih se čvrsto pridržavala, a s druge strane je oduševljavala i sposobnošću stalnog osobnog razvoja i prilagođavanja novim okolnostima i životnim promjenama.

Kraljica je inzistirala na brojnim rutinama, kao što je recimo bilo posluživanje doručka uvijek u isto vrijeme sat vremena nakon buđenja u 7 sati i 30 minuta, bez obzira je li riječ o radnom danu, vikendu ili blagdanu, a svakog dana u 23 sata odlazila je na spavanje. Inzistirala je na tome da sama dva puta dnevno u šetnju vodi svoje ljubimce korgije, a njima je posljednji obrok u danu posluživan točno u 17 sati, kad je njihovoj vlasnici bilo vrijeme za čaj.

image

Kaljica je putovala zrakoplovima nacionalne aviokompanije

DENNIS STONE/SHUTTERSTOCK

A zahvaljujući memorabilijama Elizabeth Evans, stjuardese nacionalnog avioprijevoznika British Airwaysa, koje će se uskoro naći na aukciji kuće Hansons, saznalo se mnogo i o kraljičinim navikama na putovanjima zrakoplovom. Memorabilije južnoafričke stjuardese Elizabeth Evans, naime, naslijedila je njezina nećakinja Jo Smallwood, a pronašla ih je dok je čistila njezinu kuću. A dragulj među njima su uspomene s azijske turneje kraljevskog para u Singapur i Maleziju 1989.

image

Kraljevski par u službenom posjetu Trinidadu i Tobagu

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

U uputama koje je za stjuardesu priredio osobni kraljičin tajnik stoji kako joj uoči polijetanja pri ruci uvijek moraju biti mentol bomboni, a na duljem letu joj se sat vremena nakon ručka posluživala čaša martinija, koji je uz koktel od gina i dubonneta, te šampanjac bio omiljeno piće Elizabete II.

Osim toga, osoblje je upozoreno da vladarica spava isključivo na svom jastuku, koji će biti dostavljen uoči polijetanja, te da se kraljicu ne smije buditi ako joj se za vrijeme leta pridrijema, što je inače jedno od uobičajenih pravila za ponašanje prema putnicima.

image

Kraljica Elizabeta II. obožavala je mentol i martini

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK
Linker
05. rujan 2024 11:15