Opet je nema

Sad je bole leđa: Nema službene potvrde da joj je lošije, no britanska kraljica ‘preskočila‘ je još jednu obavezu

Ni kraljevske obitelji nisu pošteđene podjele dužnosti kako bi se monarh nakon silnih godina služenja naciji napokon i zasluženo odmorio... No svi se pobojavaju da nije ovog puta i - jednom za uvijek.

Ovogodišnje odavanje počasti palima u Drugom svjetskom ratu u podnožju spomenika Cenotaph u Londonu prošlo je bez britanske kraljice Elizabete II. U nakani da i ove godine položi vijenac makova na spomen obilježje u središtu britanske prijestolnice, spriječila ju je bol u leđima. Na svu sreću, ne događa se ništa dramatično: nema ničeg neobičnog u tome da osobu visoke dobi zabole leđa, radilo se o kraljici ili ne. Ono što će se odsad promijeniti je predodžba Britanaca da je 95-godišnja Elizabeta II. jača i od neumitnog tijeka vremena. Sad se trebaju iskazati viši članovi njezine obitelji i zamijeniti je, rekao je za Daily Mail izvor u palači.

Čitajte i: Prava kraljica: Elizabeta II. odbila je nagradu, jer se ne osjeća dovoljno staro da bi je zaslužila

Kad je nepuna dva sata uoči jedne od ceremonije koju je tijekom svoje vladavine (okrunjena je 1953.) rijetko propuštala, javljeno da mora ostati u Windsoru - zamijenio ju je njezin najstariji sin princ Charles. Odmjereno i pun poštovanja položio je u nedjelju vijenac makova u kraljičino ime (uvijek se radi o makovima zbog jasne simbolike, a najmanje tjedan prije Cenotapha javne osobe nose bedž u obliku maka). Svoje vijence položili su i njegova sestra, princeza Anne te mlađi brat Edward. U odavanju počasti pridružili su im se princ William, princ i princ Michael od Kenta, vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera te viceadmiral Sir Timothy Laurence. Budući da se cijela nacija jako zabrinula, premijer Boris Johnson poručio je na tiskovnoj konferenciji:”Znam da joj svi žele najbolje. Vidio sam je u petak na redovnoj audijenciji u Windsoru i bila je vrlo dobro”. Oglasio se i glasnogovornik palače. Pojasnio je da zbog bolnih leđa nije mogla podnijeti vožnju od Windsora do Londona. Posebno je naglasio kako njezino izbivanje s odavanja počasti palima nema veze s nedavnim neplaniranim ostankom preko noći u bolnici.

image

Osim na polaganje vijenca, nije mogla doći ni na Festival sjećanja u Royal Albert Hallu, a u posljednji trenutak otkazala je i dvodnevni posjet Sjevernoj Irskoj.

ARTHUR EDWARDS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sprema li se britanski dvor za novog vladara? Kraljicu Elizabetu vitalnost polako napušta, a to je dokazala i neočekivanim odlukama

Prigode kad kraljica nije položila vijenac na Cenotaphu mogu se nabrojati na prste jedne ruke: 1961. bila je u posjetu Gani, 1968. je otputovala u Brazil, 1983. nalazila se u posjeti Keniji, a 1999. ceremonija u podnožju Cenotapha poklopila se s njezinim posjetom Južnoj Africi. Osim polaganja vijenca, odlazi se na misu s koje se ispričala u dva navrata: 1959. te 1963. jer je tada bila trudna s princem Andrewom (koji je zbog pedofilskog skandala zamoljen ne dolaziti na javna događaja sa svojom obitelji) te s princem Edwardom.

Čitajte i: Prošlo je već šest mjeseci: Kraljica Elizabeta prvi put progovorila o princu Philipu nakon njegove smrti

Poznato je da ju je početak Drugog svjetskog rata zatekao u školskoj klupi, a njegov je kraj dočekala je u vojnoj odori britanskih pomoćnih teritorijalnih jedinica. Njezin voljeni suprug, princ Philip, sudjelovao je kao časnik britanske kraljevske mornarice u bitkama na Sredozemlju i šire. Otkako je vojvoda od Edinburgha preminuo u travnju, kraljica se trudi stoički podnijeti bol. On je, vjerojatno, uz osjećaj dužnosti prema palima te prema naciji, razlog zbog kojeg je prošlog tjedna objavljeno da je i ove godine čvrsto naumila doći na Cenotaph.

image

Camilla, vojvotkinja od Cornwall, Catherine, vojvotkinja od Cambridge i Sophie, od Wessexa, ove godine bez kraljice.

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Viša sila ipak joj je pomrsila plan. Osim na polaganje vijenca, kraljica nije mogla doći na Festival sjećanja u Royal Albert Hallu prošle subote na večer. U posljednji trenutak otkazala je i dvodnevni posjet Sjevernoj Irskoj. A kad je 19. listopada održala prijem u Windsoru za najznačajnije tehnološke poduzetnike i predstavnike vlade (među nazočnima bio je i Bill Gates), prvi put se pojavila sa štapom. Bio je to jasan znak da je vrijeme za smjenu generacija u kraljevskoj obitelji. Princ Charles dobro se snalazi zamjenjujući je, a obol daju i viši članovi njezine obitelji. Došlo je vrijeme da prinčevi Charles, William te princeza Anne od nje preuzmu težak mač njezinog oca, kralja Georgea VI. kojim se u skladu s višestoljetnom tradicijom, dodjeljuju viteške titule kako bi se zasluženo odmorila i posvetila dužnostima unutar palače.

Čitajte i: Kraljicu Elizabetu polako napušta vitalnost: Sada se mora odreći jednog od rijetkih užitaka kojeg je obožavala godinama

Linker
24. travanj 2024 08:07