Žena je kriva za sve

Raskol prinčeva! Princ William uplitao se u odnos Harryja i Meghan, pale su teške riječi i jako ružne geste

Unuci britanske kraljice, prinčevi William i Harry posvađali su se zbog Meghan, otkriva nova knjiga o njihovu raskolu, u kojoj se Kate opisuje kao žena koja je planski zavela starijeg brata i strpljivo čekala da shvati kako ne može bez nje.

Deset mjeseci nakon Megxita biografi i dalje oštre pera na tom kamenu smutnje unutar britanske kraljevske obitelji pa tako polovicom listopada izlazi još jedna knjiga na tu temu - "Battle of Brothers". Autor je cijenjeni britanski povjesničar Robert Lacey, specijalist za povijest britanskog dvora i konzultant u produkciji nagrađivane Netflixove serije "The Crown". Secirajući odnos prinčeva Williama i Harryja, braće čija je sudbina bila zacrtana od rođenja, Lacey je s mnogo novih detalja proširio procjep u paravanu što skriva čudnovatu intimu Windsorovih. Princa Williama navodi kao glavnog pokretača događaja koji su doveli do egzodusa vojvoda od Sussexa.

Kao stariji i odgovorniji brat, odgajan da jednog dana preuzme žezlo monarhije, William je često negodovao zbog Harryjevih nepodopština, no prevršio je mjeru kad se počeo uplitati u njegovu vezu s američkom glumicom Meghan Markle.

Činilo mu se da Harry srlja u taj brak pa je zamolio njihova ujaka Charlesa Spencera da poduzme nešto po tom pitanju. Spencer se složio da tu treba intervenirati i pokušao je sugerirati Harryju neka malo uspori s Meghan, što je razjarilo osjetljivog riđokosog princa.

image
Na Igrama vojnih veterana 2014., u doba kad su još bili bliski.
FOTOGRAFIJE: CHRIS JACKSON/GETTY IMAGES

Nije krivio ujaka, razumio je njegovu zabrinutost, no razbjesnilo ga je što William u njihov sukob uvlači druge članove obitelji

U vrijeme kad je objavio zaruke s Meghan, Harry više nije htio ni razgovarati s Williamom. Princ Charles je zavađene sinove nekako nagovorio da barem počnu komunicirati, ali se jaz među njima više nije dao premostiti. Za razliku od mnogih, Robert Lacey tvrdi da Williamova supruga Kate nikad nije imala ništa protiv Meghan niti joj je podmetala: "Od početka su se dobro slagale i međusobno poštovale, svjesne da im je kao autsajdericama u kraljevskoj obitelji najpametnije biti u prijateljskim odnosima. Konflikt je izbio između dvojice muškaraca koji se poznaju cijeli život i nikad nisu oklijevali reći jedan drugom što misle i osjećaju. Sve što je William znao govoriti o Meghan, Harryju je bilo kao sol na ranu. Vojvodi od Cambridgea, primjerice, nije se svidjelo što je Meghan uredila jedan broj britanskog izdanja Voguea. "Windsori ne rade", prezrivo je prokomentirao njezin novinarski angažman.

image
Kate i William sa svojom djecom u travnju ove godine.
FOTOGRAFIJE: COMIC RELIEF BBC CHILDREN IN NEED

Teške je riječi izgovorio i kad su vojvode od Sussexa lani odbile kraljičin poziv da svi zajedno provedu ljetne ferije u njezinom dvorcu Balmoral. Na obiteljskom samitu u Sandringhamu, gdje su se dogovarali uvjeti Megxita, William se već toliko pjenio na brata da nije htio s njim ni objedovati za istim stolom.

William je izgubio Harryja, ali ostala mu je njegova Kate, a Robert Lacey detaljno je proučio i povijest njihove ljubavi.

Sugerira da je Kate Middleton bacila oko na princa puno prije nego on na nju. Kad se pročulo da će William studirati povijest umjetnosti na škotskom sveučilištu St. Andrews, 18-godišnja Kate naglo je promijenila svoje studentske planove. Već su je primili na sveučilište u Edinburghu, pronašla je i gdje će tijekom studija živjeti s dvije najbolje prijateljice, a onda se nenadano prebacila na St. Andrews kako bi studirala povijest umjetnosti u isto vrijeme i na istom mjestu kao i princ.

image
Kate na studentskoj modnoj reviji u haljini koju je odjenula da privuče pažnju princa Williama.
FOTOGRAFIJE: MALCOLM CLARKE/DAILY MAIL/SH

Koincidencija ili strategija? Zaključak o tome Robert Lacey prepušta čitateljima svoje knjige, ali ističe da je put do prinčeva srca vodio prilično grbavim stazama. Legenda kaže da je William svoju buduću suprugu prvi put zapazio 26. ožujka 2002. na humanitarnoj modnoj reviji u studentskom domu dok je ona pistom lelujala u negližeu. Premda je trebala nositi nešto decentniju, manje prozirnu kombinaciju, u zadnji tren ju je preuredila tako da se vidi i njezino crno rublje, kao da je znala tko će je gledati iz prvog reda. A princ je njezin nastup gledao otvorenih usta i zažarenih obraza. Već iste večeri izmijenili su prve poljupce.

image
Vjenčali su se 2011. godine.
FOTOGRAFIJE: IAN GAVAN/GP GETTY IMAGES

Lacey tvrdi da su se Kate i William sigurno susretali još kao srednjoškolci, tako da nisu bili baš potpuni stranci.

Napokon, od jeseni 2001. pohađali su ista predavanja i stanovali u istom studentskom naselju. Bilo kako bilo, postali su par, već potkraj 2002. počeli su živjeti zajedno i dobro im je išlo, ne računajući kraći prekid zbog svađe što je William s prijateljima otišao krstariti jahtom koju je opsluživala posada sastavljena isključivo od zgodnih cura.

image
Kate i William na odmoru na Ibizi, 2006.
FOTOGRAFIJE: AB1_ROJ_MAD/SOLARPIX/PROFIME AB1_

Nakon pet godina veze princ je, u dogovoru s bakom Elizabetom, svoju dragu pozvao na božićni ručak s kraljevskom obitelji. Odbila je tu čast rekavši da će doći tek kad bude zaručena i kad će to moći dokazati prstenom na ruci. William se lecnuo, ali nije odmah popustio pritisku. Zatražio je savjet od oca i bake. Kraljici je Kate bila draga, no preporučila je unuku da ne brza s preuzimanjem takve obveze kao što je brak. Isto je ponovio i princ od Walesa. U to je vrijeme William služio kao časnik britanske vojske i živio vojničkim životom, što podrazumijeva i žestoka opijanja. Nerijetko su ga viđali kako divlje pleše u londonskim noćnom klubovima. "Ima velike, muške ruke i zna što s njima treba raditi", opisala je jedna njegova plesna partnerica, atraktivna Brazilka, dodajući da je tom prigodom i ona bila malo pripita.

William je Kate kukavički ostavio putem telefonskog razgovora

U međuvremenu je Kate Middleton počela raditi u modnoj trgovini Jigsaw. Početkom travnja 2007., usred jednog poslovnog sastanka, nazvao ju je William. Otišla je u drugu sobu i zatvorila vrata. Više od sat vremena trajao je njihov razgovor, nakon kojeg je Kate ponovno bila slobodna žena jer princ još nije bio spreman za ženidbu. Mogao joj je to reći u lice, pravi džentlmeni ljubavne veze ne raskidaju telefonom, no budući engleski kralj je u toj škakljivoj situaciji pokazao prijezira vrijedan kukavičluk. Njegov dobar prijatelj savjetovao je Kate da bude strpljiva i pusti ga neka se još malo istutnji. Dok je njezin bivši tulumario po Londonu, ona se priključila jednom ženskom veslačkom timu i redovito trenirala na Temzi.

image
Kraljici se Kate sviđala, ali je unuku rekla da ne žuri sa ženidbom.
FOTOGRAFIJE: WPA POOL GETTY IMAGES

Iako je William ponovno bio otvoren za nova intimna druženja, iznenadilo ga je što većina djevojaka odbija njegova udvaranja. Svima oko njega bilo je jasno da u duši nije raskrstio s Kate i da mu strašno nedostaje. Nedostajala su mu i druženja s njezinim roditeljima. U obitelji Middleton osjećao je prisnost i toplinu kakvu nikad nije osjetio među Windsorima. Carole Middleton tetošila ga je kao prava majka, a njezinom suprugu Michaelu mogao je povjeravati sve ono što je prešućivao vlastitom ocu Charlesu.

image
Harry i Meghan sretni su u Americi, daleko od dvorskih intriga i podmetanja.
FOTOGRAFIJE: BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Kad je sve to stavio na vagu, shvatio je koliko je pogriješio odbacivši nešto najbolje što mu se dogodilo u životu. Ponovno je počeo nazivati Kate i nepunih 11 tjedana nakon raskida opet su bili zaljubljeni par. Na safariju u Keniji 2010. napokon je učinio ono što su svi od njega očekivali: kleknuo je pred Kate i zaprosio je prstenom koji je pripadao njegovoj pokojnoj majci Diani. Harry je s radošću i razumijevanjem odobrio takvu preraspodjelu majčinog nakita. Kad je došlo vrijeme da William s istom radošću i razumijevanjem prihvati Harryjeve namjere s Meghan, uslijedili su šok i drama.

Čitajte i:

Sretan rođendan prinče Harry! Obitelj mu požurila čestitati, no svi su 'kao slučajno' izostavili Meghan

Ni prinčevi nisu uvijek idilični supruzi: William priznao grešku koju mu Kate nikada neće oprostiti

William i Harry definitivno se razišli: Prinčevi se dogovorili i podijelili novac pokojne Lady Di

Linker
19. travanj 2024 07:27