Sretne uspomene

Prošlo je već šest mjeseci: Kraljica Elizabeta prvi put progovorila o princu Philipu nakon njegove smrti

Britanska kraljica i njezin suprug jako su voljeli Škotsku i često su je posjećivali, a tih zajedničkih trenutaka Elizabeta se prisjetila na svečanom otvaranju šeste sjednice škotskog parlamenta, na kojoj bi zasigurno bio i Philip da je uspio doživjeti 100. rođendan.

Prošlo je već gotovo šest mjeseci od smrti princa Philipa, vojvode od Edinburgha, koji je 10. lipnja trebao proslaviti 100. rođendan. Njegova supruga, kraljica Elizabeta II., dostojanstveno je ispratila svog supruga na vječni počinak te nije davala nikakve izjave osim službenog priopćenja.

S Philipom je provela većinu svog života, tako da je bilo razumljivo da želi tugovati u samoći i tišini, a sada je konačno smogla snage progovoriti o njemu. Elizabeta se u prošlu subotu prisjetila ljubavi koju su ona i njezin pokojni suprug dijelili prema Škotskoj u svom obraćanju na svečanom otvaranju šeste sjednice škotskog parlamenta.

image
Kraljica Elizabeta bila je u pratnji svog sina, princa Charlesa i njegove supruge Camille.
JEFF J MITCHELL/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Princ Philip danas bi navršio sto godina! Dramatična životna priča čovjeka koji je od ničeg došao do kraljevskog trona

"Već sam prije govorila o svojoj dubokoj i trajnoj naklonosti ovoj divnoj zemlji i o mnogim sretnim uspomenama koje smo princ Philip i ja stvorili ovdje. Često se kaže da su ljudi ti koji čine mjesto, a malo je mjesta na kojima je to istinitije nego u Škotskoj, kao što smo vidjeli u posljednje vrijeme", rekla je kraljica Elizabeta.

Za ovu prigodu Elizabeta je odjenula alpski zeleni vuneni kaput i pripadajući šešir s potpisom Stewarta Parvina, a ispod kaputa imala je veselu cvjetnu haljinu. Na kaputu je blistao i dijamantni broš kraljice Marije.

U njezinoj pratnji bili su i princ Charles koji je odjenuo kilt i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla koja je također nosila karakteristične boje Škotske.

image
Kraljica Elizabeta i princ Philip 1960. sa djecom - princom Charlesom, princezom Anne i princom Andrewom u Balmoralu.
TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Čitajte i: Princ Philip obožavao je unuke Williama i Harryja, ali svom ljubimcu nije oprostio što se odrekao kraljevske titule

U srpnju je kraljica Elizabeta bila na prvom samostalnom putovanju nakon smrti princa Philipa u dvorac Balmoral u Škotskoj, gdje se par tradicionalno povlačio od kolovoza do jeseni. Elizabeta i Philip zajedno su posljednji put ljetovali na imanju u škotskom gorju u kolovozu 2020.

Princ Philip oženio se Elizabetom 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljica. U svibnju 2017. godine je objavio kako odstupa sa svojih kraljevskih dužnosti zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja. Otad je većinom boravio u Sandringhamu, imanju u Norfolku, no tijekom lockdowna prošle godine vratio se u dvorac Windsor kako bi bio s kraljicom. U studenom prošle godine proslavili su 73. godišnjicu braka.

Linker
19. travanj 2024 08:26