Ne boji se

Princeza Beatrice od sedme godine živi s poremećajem koji ima i njezin suprug: ‘Ako ga dobije i moje dijete, to će biti dar‘

U novom intervjuu unuka kraljice Elizabete priznala je kako se unatoč disleksiji nikada nije osjećala drukčijom, već je stvari počela gledati na drukčiji način i pronalaziti nova rješenja. Za svoje se nerođeno dijete, kaže, ne boji ako će također imati ovaj poremećaj.

Unuka britanske kraljice Elizabete II., princeza Beatrice na jesen će roditi prvo dijete koje će dobiti u braku s talijanskim grofom Edoardom Mapellijem Mozzijem. Sretne vijesti par je objavio u svibnju ove godine, a njihovo dijete bit će 12. praunuče kraljice Elizabete.

Čitajte i: Nova kraljevska beba! Unuka kraljice Elizabete rodit će na jesen, obitelji su presretne, ali nisu otkrile sve

Princeza Beatrice je uvijek bila otvorena u vezi s problemom koji ju pratio od sedme godine. Naime, tada joj je dijagnosticirana disleksija kojom se opisuje poremećaj čitanja. Iako se beba nije još ni rodila, princeza je u zoom intervju s Giovannom Fletcher iz Hello Magazinea otkrila da već neko vrijeme razmišlja o tome što će učiniti ako njezino dijete bude imalo disleksiju.

image
Princeza Beatrice 1994. godine.
DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"To je sjajno pitanje. Razmišljala sam o tome i samo mogu reći da ako bilo koje moje buduće dijete ili moj posinak budu imali disleksiju, to će zapravo biti dar jer će oko sebe imati nevjerojatnu podršku", rekla je Beatrice te otkrila da i njezin suprug Edoardo, koji iz veze s američkom arhitekticom Darom Huang ima sina Christophera, također ima disleksiju.

No, Beatrice nije zabrinuta jer joj podršku pruža i humanitarna organizacija Helen Arkell Dyslexia, a ona sama želi razbiti stigmu i promijeniti narativ oko ovog poremećaja.

Čitajte i: Nikad skromnije vjenčanje: Unuka je vjenčanicu i tijaru posudila od kraljice, a svi se pitaju jedno

"Kada mi je dijagnosticirana disleksija, zapravo sam imala veliku sreću jer se nitko oko mene nije ponašao kao da imam veliki problem. Uvijek je bila riječ o tome što mogu učiniti bolje, više, a nikad manje ili lošije. I to je ono što mi je važno i što ću prenijeti i na svoju djecu", ispričala je Beatrice, dodavši da joj je disleksija pomogla gledati i raditi stvari na drugi način.

Za Edoarda Mapellija Mozzija vjenčala se u srpnju prošle godine u potpunoj tajnosti ispred dvadesetak najužih gostiju, a malena ceremonija održana je u Kapelici Svih svetih u Windsor Great Parku. Osim mladenke i mladoženje, njihovih roditelja te braće i sestara, među gostima su bili i Beatricini baka i djed - kraljica Elizabeta i sada pokojni princ Philip.

image
Za talijanskog grofa i tajkuna vjenčala se u srpnju prošle godine.
GEORGE ROGERS-POOL/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Beatrice je i haljinu i tijaru posudila upravo od bake - Elizabeta je tijaru nosila na svom vjenčanju, a haljinu na krunidbi. Haljina od tafta i organze koju je originalno dizajnirao Norman Hartnell obrubljena je satenom i protkana dijamantima, a uz pomoć krojača je prilagođena figuri kraljevske unuke.

Linker
11. travanj 2024 20:59