Odvažna Kate

Princ William se nikad ne bi odvažio, ali Kate Middleton obožava ovu ekstremnu tjelovježbu

Dok on više voli stolni tenis, vojvotkinja od Walesa otkrila je kako najviše uživa u plivanju - ali ne bilo kakvom.

Kada su se princeza Anne, njen nećak, princ William te Kate Middleton pojavili u podcastu Mikea Tindalla, mislilo se da će to biti formalno, uglađeno i ne osobito zanimljivo gostovanje u emisiji čiji je voditelj i sam član kraljevske obitelji. Međutim, razgovor sa zetom princeze Anne (Mike Tindall oženjen je njenom kćeri Zarom Phillips Tindall), bio je opušten i otkrio je štošta o budućem kraljevskom paru.

Otprije je poznato da je princeza od Walesa sportski tip i u tom polju kudikamo je spretnija od supruga, princa Williama. Vidjelo se to prilikom njihovih javnih natjecanja na protokolarnim događanjima, primjerice, u ožujku ove godine nadmetali su se u vožnji sobnog bicikla u jednoj teretani. Kate je briljirala, nije se ni oznojila, dok se William sav uspuhao.

image

Princ William i princeza Catherine

JANE BARLOW AFP

Ovog puta Kate je otkrila kako uživa u novoj fitness rutini s kojom je jednostavno oduševljena. Radi se o plivanju u hladnoj vodi, koje William nikako ne razumije.

"Što hladnija to bolja. Obožavam plivanje u hladnoj vodi, i to do te mjere da mi William često kaže kako sam luda", priznala je princeza i pritom otkrila kako je ne smeta ni ako pada kiša, a pliva i po mraku.

image

Princeza Anne na Trooping the Colour Parade, London, 2017.

UTRECHT ROBIN/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Što je zapravo plivanje u hladnoj vodi? Prema The National Library of Medicine radi se o temperaturi vode od oko 5 stupnjeva, dok je trenerica Hayden Steel objasnila kako temperatura može varirati od 5 do 15 stupnjeva Celzijevih. Zapravo se radi o sličnom efektu kakve imaju hladne, odnosno ledene kupke koje su postale vrlo popularne u posljednjih nekoliko godina.

image

Princu Williamu draži je badminton

PETER NICHOLLS/SHUTTERSTOCK

Pokazalo se, naime, da uranjanje u hladnu vodu aktivira tzv. dobre masnoće, odnosno tip masnoća koji sagorijeva kalorije kako bi održao tjelesnu toplinu te tako može voditi gubitku kilograma. Neke od analiziranih studija pružile su čvrste dokaze da plivanje u hladnoj vodi značajno poboljšava opće srčano zdravlje jer šok uranjanja ubrzava srčane otkucaje, a upravo je to cilj vježbi za srce visokog intenziteta. Nadalje, hladne kupke mogu sniziti kolesterol, ojačati imunosni sustav, pomoći u liječenju autoimunih upala, ublažiti bolove i ubrzati oporavak nakon sportskih ozljeda.

image

Princeza od Walesa u akciji u Škotskoj ove godine

JANE BARLOW/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Ipak, ledene kupke i plivanje u hladnoj vodi nisu za svakoga, kao što i upozoravaju stručnjaci. Naime, vrlo je važno opće zdravlje pojedinca i razina kondicije jer tijelo treba pripremiti kako bi hladnoću moglo dobro podnositi. Zato se, osobito kod ledenih kupki, treba paziti da se postupno povećava vrijeme kako tijelo ne bi doživjelo preveliki šok.

Pročitajte više o ledenim kupkama

Linker
18. travanj 2024 12:45