Posebno prijateljstvo

Princ Philip bio je ljubomoran na samo jednog muškarca s kojim je Kraljica dijelila svoju najveću strast

Radi se o Henryju Herbertu, sedmom grofu od Carnarvona, kraljičinom samozatajnom pouzdaniku i prijatelju iz mladosti kojeg godinama prati glas da ju je volio cijeli život.

Premda su se voljeli preko sedam desetljeća, a ona se ludo zaljubila u njega još kao tinejdžerica, princ Philip bio je ljubomoran na muškarca u kraljičinoj sjeni, odanog viteza i pouzdanika kojem je bilo dovoljno to da ga ona cijeni. Njezin osmijeh, rijedak dodir rukom i zadovoljan pogled koji bi mu povremeno uputila, bili su mu dovoljni za sreću. Riječ je o Henryju Herbertu, sedmom grofu od Carnarvona, a kako je kao mladić dobio titulu lorda Porchestera, Elizabeta II. cijeli život zvala ga je Porchey.

Pripadao je visokom plemstvu - sjedište njegove obitelj i danas se nalazi na posjedu Highclere, poznatijem kao dvorac iz serije i filma Downton Abbey - pa su se buduća kraljica i Porchey poznavali od djetinjstva.

image
HIGH LEVEL/SHUTTERSTOCK

Imali su zajedničke priče, samo njima znane doživljaje što je izluđivalo kraljičinog supruga, autsajdera u najvišoj britanskoj klasi. Upućeni vjeruju, a među njima je i Tina Brown, autorica nekoliko knjiga o kraljevskoj obitelji, kako je Porchey cijeli život volio samo jednu ženu ali ona, navodno, nije bila njegova supruga.

Čitajte i: Nakon niza odgođenih obveza, kraljica Elizabeta II. ponovo u javnosti: Razlog su njezini najdraži ljepotani

Bivša urednica Vanity Faira u novom djelu objavljenom uoči platinastog jubileja "The Palace Papers: Inside the House of Windsor - the Truth and the Turmoil" istresla je sve što se u prijašnjim knjigama nije usuđivala napisati, prenosi Fox News. Pozornost je posvetila i kraljičinom prijateljstvu s Porcheyjem, samozatajnim "Lancelotom" na čiji bi spomen princu Philipu splasnulo raspoloženje.

image

Dokumentarac o kraljici Elizabeti iz 1984.

ITV/TPC/SHUTTERSTOCK

Sudbonosne utrke

"Kraljica je podijelila najveću strast svog života s nekim drugim. Unatoč Filipovoj ljubavi prema konjičkom sportu, nije dijelio opsjednutost svoje supruge samim konjima. To je bilo područje njezinog najboljeg prijatelja, Henryja Georgea Reginalda Molyneuxa Herberta, sedmog grofa od Carnarvona." Bio je diplomant Etona, briljantan boksač te pripadnik Kraljevske garde tijekom Drugog svjetskog rata iz jedne od najimućnijih obitelji u Engleskoj. Primjerice, njegov djed George financirao je ekspediciju arheologa Howarda Cartera u egipatskoj Dolini kraljeva: obiteljski novac omogućio je pronalazak Tutankamonove grobnice. U dvorcu Highclere i danas se nalazi zbirka predmeta iz grobnice, takvim "štiklecom" nije se mogla pohvaliti ni jedna plemićka kuća u Engleskoj. Osim toga, Porchey je obožavao konjičke utrke i često pratio kraljicu na derbyje.

"Bili su iz iste generacije. Prošli su kroz II. svjetski rat. Dijelili su veliku ljubav prema prirodi i konjima. Bilo da su se šetali i družili se u Sandringhamu, Highclereu ili u Balmoralu, konji su im bili najdraža opsesija," izjavio je njegov sin George Herbert, osmi grof od Carnarvona. Dodao je da su njegov otac i kraljica često imali "živahne rasprave" o uzgoju konja i utrkama, što je postalo "najbolji dio njihovog tjedna".

image

Kraljica sa svojim konjima u Hampton Courtu 1985.

A C SEARLE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kraljica im pokvarila planove: Harry i Meghan morat će smisliti drugi način kako ispuniti uvjete iz njihovog "nemoralnog" ugovora

Prema kraljevskom biografu Gylesu Brandrethu, Porchey i princeza Elizabeta neko vrijeme su se pojavljivali u javnosti uz blagoslov njezinog oca, kralja Georgea VI. Naime, bilo joj je 17. a njemu 20 godina kad je izabran kao "prava vrsta momka koji će je pratiti na utrke". Postao je njen omiljeni plesni partner, pratio ju je kad se sa sestrom Margaret iskrala iz palače kako bi se pridružile proslavi Dana pobjede i završetka II. svjetskog rata u Londonu, o čemu je 2015. snimljen film "A Royal Night Out". Lik mladog vojnika koji se (platonski) zaljubljuje u buduću kraljicu i uslužno je prati tijekom lude noći, navodno je nadahnuo Porchey.

Tajna afera?

"Pomiješali smo se s gomilom. Nitko nije prepoznao princezu Elizabetu i princezu Margaret. Otišli smo prema Whitehallu, potom na Piccadilly, pa u hotel Ritz gdje sam imao malu sobu - i natrag kroz Hyde Park Corner", ispričao je "Lancelot" engleskoj spisateljici Sarah Bradford, autorici knjiga o kraljevskoj obitelji.

Prije nego što je Elizabetin otac pristao na njene zaruke s princem Philipom, među plemićima koji su se vrzmali oko nje nalazio se i Porchey. Britanski The Telegraph svojevremeno je objavio opasku dvorske dame kako ga je Elizabeta u mladim danima smatrala "seksualno privlačnim" uz još dvojicu plemića, ali je sve ostalo na riječima. Dvorska dama tvrdi da afere nije bilo. Za razliku od nje, britanski novinar Nigel Dempster iznio skandaloznu teoriju kako je Porchey biološki otac princa Andrewa koji je, navodno, začet dok je vojvoda od Edinburgha bio odsutan zbog dužnosti u mornarici, prenosi Harper's Bazaar. Dempster je brzo opovrgao trač koji je lansirao, no i to je bio dovoljno da se u seriji „Kruna“ lik Porcheyja (tumači ga engleski glumac Joseph Kloska) zaljubi u ženu koju nije smio voljeti. Budući da "Kruna" sugerira da je u tom "dimu" ipak bilo zabranjene "vatre", kraljičin bivši tajnik za medije, Dickie Arbiter, kategorički je opovrgao insinuaciju o aferi. "Ovo je vrlo neukusno i potpuno neutemeljeno", rekao je za The Times.

image
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kraljica Elizabeta II. prvi put u 70 godina vladavine zablistala na naslovnici Voguea

Porchey je 1956. oženio Amerikanku britanskih korijena Jean Margaret Wallop, rođakinju grofa od Portsmoutha. Dobili su dva sina i kćer, a njegovo druženje s kraljicom se nastavilo. Ona ga je 1969. postavila na mjesto glavnog menadžera svoje ergele. Često su se viđali, raspravljali o grlima (njezina su među najboljim u zemlji), odlazili na utrke. Kad je u rujnu 2001., u dobi od 77 godina, podlegao srčanom udaru, kraljica je došla na njegov sprovod. Bio je to presedan: monarh obično dolazi na posljednji ispraćaj samo (višim) članovima svoje obitelji. Prije pri godine bila je i na sprovodu njegove udovice, što je mnoge iznenadilo. Kako god bilo, istinu o njihovom odnosu zna samo kraljica.

Linker
20. travanj 2024 16:25