SHUTTERSTOCK
Nije loše

Princ Harry slavi 40. rođendan, a ima i dodatan razlog za sreću - čak devet milijuna eura koji su mu sjeli na račun

Pozamašan iznos pripao mu je iz kraljevskog fonda, na čemu može biti zahvalan svojoj pokojnoj prabaki, kraljici Majci.

Pozamašan iznos pripao mu je iz kraljevskog fonda, na čemu može biti zahvalan svojoj pokojnoj prabaki, kraljici Majci.

Mlađi sin britanskog kralja Charlesa i pokojne princeze Diane, princ Harry slavi 40. rođendan, daleko od kraljevskog dvora, u svom novom domu u Montecitu u Kaliforniji, s voljenom suprugom, vojvotkinjom Meghan Markle, sinom Archiejem i kćeri Lilibet. Punog imena Henry Charles Albert David rođen je u subotu, 15. rujna 1984. u Lindo Wingu bolnice St. Mary u Paddingtonu. Bio je drugorođeni sin kraljevskog para i treći po redu za prijestolje. Svoj prvi sakrament primio je 21. prosinca 1984. u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor od strane nadbiskupa Canterburyja Roberta Runcieja, a većinu života proveo je pod povećalom javnosti.

image

Harry u majčinu naručju

DIV/SHUTTERSTOCK
image

Princ Charles i princeza Diana s Harryjem ispred rodilišta 1984. godine

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

Prve godine proveo je između Kensingtonske palače u Londonu i Highgrove Housea u Gloucestershireu sa svojim roditeljima i starijim bratom, princem Williamom. Harry je svoje djetinjstvo opisivao kao sretno, a u svojim memoarima iz 2023. piše da je ljeta često provodio trčeći oko igrališta u Balmoralu, igrajućo se s bratom. Iako se činilo da su imali blizak odnos u mladosti, Harry je kasnije otkrio kako su njega zvali nadimkom "rezervni" za razliku od Williama - koji je bio prijestolonasljednik. "Moja polovica sobe bila je daleko manja, manje luksuzna. Nikad nisam pitao zašto. Nije me bilo briga. Ali također nisam trebao pitati. Dvije godine stariji od mene, Willy je bio nasljednik, dok sam ja bio rezervni", napisao je u memoarima.

image

Prinčevi Harry i William s roditeljima na odmoru 1989. godine na britanskom otočju Scilly

SHUTTERSTOCK
image

Kraljevska obitelj u posjetu Italiji 1985. godine

MAURO CARRARO/SHUTTERSTOCK

Njegov se svijet srušio u kolovozu 1997. godine nakon smrti voljene majke kada je imao samo 12 godina. Osvrćući se na vrijeme nakon te tragedije, Harry je u "Spareu" napisao kako je njegov mladi mozak blokirao tu traumu. Tvrdi da se ne sjeća što je govorio u tim trenucima koji su mu zauvijek promijenili život, te koliko su mu mutni i šokantni bili dani koji su uslijedili. On i William pokušavali su se zaštititi od očiju javnosti i medija. Harry se kasnije pridružio koledžu Eton kojeg ne pamti po dobrom iskustvu. "Osamnaest premijera bilo je oblikovano u Etonovim učionicama, plus trideset i sedam dobitnika Viktorijinog križa. To je raj za briljantne dječake, stoga je mogao biti čistilište samo za jednog vrlo nebriljantnog momka", napisao je u knjizi.

image

Na majčinom sproovodu 1997. godine s ujakom, starijim bratom i ocem

TIMES NEWSPAPERS/SHUTTERSTOCK

Od majke je naslijedio ljubav prema humanitarnom radu, posebice prema Africi i njezinim zemljama, koje je prvi put posjetio u dobi od 12 godina. Od tada gaji posebne osjećaje prema njoj jer Afrika mu je pomogla da pronađe svoj fokus u životu. U memoarima je opisao svoja iskustva u Africi kao ona koja su mu promijenila život i navodi najveći kompliment koji je ikada dobio od prijateljice koja tamo živi. "Mislim da je tvoje tijelo rođeno u Britaniji, ali tvoja duša je rođena ovdje u Africi", rekla mu je. Afriku je u svojim 20-ima nekoliko desetaka puta, čak je radio na projektima u Namibiji, Tanzaniji, Južnoj Africi i Bocvani, a 2017. godine je postao predsjednik Afričkih parkova.

S 21 godinom upisao je Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst gdje je nosio titulu časnika kadeta Walesa. Bilo je to 2005. godine, a već godinu dana kasnije najavljeno je da će Harryjeva jedinica biti poslana u Irak. To je potaknulo intenzivnu raspravu unutar zidina palače o tome treba li mu dopustiti da služi na prvoj crti bojišnici ali Harry je bio uporan da želi služiti uz svoje kolege vojnike.

image

Skuženje u vojsci pamti kao jedno od najljepših razdoblja u životu

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK

Njegove veze s obitelji narušene su otkako je Meghan napustio kraljevski život i Veliku Britaniju te se odselio u njezin rodni SAD početkom 2020. godine. Svi još dobro pamte intervju koji je par dao medijskoj mogulici i bivšoj TV voditeljici Oprah Winfrey u kojem su izjavili kako stariji član obitelji ima rasističke predrasude prema njihovu sinu, a do potpunog kolapsa među njihovim odnosima došlo je nakon što je objavio svoju autobiografiju. Mnogi smatraju kako je njome direktno napao obitelj i otvorio ponor između sebe i starijeg brata s kojim je danas u jako lošim odnosima i navodno uopće ne razgovaraju.

image

Vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle 2018. godine

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
image

Nakon utakmice pola 2006 godine

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK

Inače, s današnjim danom na Harryjev je račun sjelo ni manje ni više nego devet milijuna eura iz kraljevskog fonda koji je osnovala njegova pokojna prabaka, kraljica majka Elizabeta II. pa princ osim rođendana ima još jedan dobar razlog za slavlje.

Linker
15. rujan 2024 10:01