KRALJEVIĆ PROTIV MEDIJA

Princ Harry razbjesnio Amerikance! Donedavni miljenik tamošnje javnosti novom izjavom pokrenuo buru reakcija

Amerika je dočekala britanskoga kraljevića Harryja otvorenih ruku, pretvorivši ga u jednu od najtraženijih medijskih zvijezda. No, nesmotrena izjava u kojoj kritizira Prvi amandman američkoga Ustava, koji omogućava slobodu govora, pokazala je da bi crvenokosi useljenik vrlo brzo mogao od pozitivca postati vodeći negativac u očima američke publike.

Za nekoga tko tvrdi kako je morao pobjeći od kraljevske obitelji jer više nije mogao izdržati pritisak obveza i medija, kraljević Harry prilično voli razgovarati s novinarima. Nakon, sada već čuvenog, intervjua koji je sa suprugom Meghan dao američkoj voditeljici Oprah Winfrey, pristao je na niz dodatnih razgovora, a posljednji među njima je bio s američkim glumcem Daxom Shepardom, voditeljem podcasta 'Armchair Expert'.

Među brojnim temama kojih se dvojac tijekom razgovora dotaknuo posebnu su pažnju izazvale Harryjeve riječi kojima je opisao svoju nesnošljivost prema medijima.

image
Meghan je imala veliki utjecaj na njegov današnji pogled na kraljevsku obitelj, ali i medije
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

'Imam toliko toga što bih volio reći o Prvom amandmanu. Nekako ga razumijem, ali zapravo je prava ludost', kazao je Harry. 'Ne želim sada početi olajavati Prvi amandman jer je to golema tema, koju ne razumijem previše jer sam ovdje tek kratko vrijeme. Ali u svemu možete pronaći rupu. Možete iskriviti ili iskoristiti ono što nije rečeno umjesto da istaknete ono što je doista rečeno.'

Prvi amandman američkoga Ustava najpoznatiji je ustavno-pravni dokument o slobodi novinstva, donesen 1791. godine, koji izrijekom kazuje kako 'Kongres ne može donositi nikakav zakon (...) koji ograničuje slobodu govora ili tiska'. Znatno je utjecao na slobodu izražavanja, a time i na slobodu medija, ne samo u SAD-u nego i u svijetu. Napad kraljevića Harryja na tu osnovu slobodne misli nije najbolje prošao u Americi.

'Upravo sam udvostručio svoju proslavu Dana neovisnost', napisao je republikanski političar Dan Crenshaw.

image
Harry i Meghan su se upoznali 2016. godine
JAMES WHATLING/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Iako stav vojvode od Sussexa potječe od netrpeljivosti prema onima koji su pisali o njegovim brojnim nestašlucima, od glumljenja nacista preko razularenog partijanja na Hvaru do pokušaja razaranja britanske kraljevske obitelji, pokušaj da za svoje nevolje okrivi druge, pa čak i da druge kazni zbog njih, samo je pokazao kako u njegovim žilama i dalje teče kraljevska krv te još uvijek druge smatra običnim pučanima nedostojnima kritičke misli.

U svojoj kritici medija, ali i kraljevske obitelji, ima veliku potporu supruge, bivše glumice Meghan Markle. Priznao je to i u intervjuu sa Shepardom.

'Meghan je imala sjajno objašnjenje... Ne trebaš biti princeza, možeš stvoriti život koji će biti bolji od života bilo koje princeze. A to je izvukla iz vlastitog iskustva', kazao je zaljubljeni kraljević Harry, potvrdivši da je počeo drugačije gledati na svoju obitelj nakon što je upoznao suprugu.

image
Kraljević Harry sa suprugom Megan i sinom Archijem
HENK KRUGER AFP

Harry i Meghan upoznali su se 2016., a vjenčali se u svibnju 2018. Nepune dvije godine kasnije, 31. ožujka 2020., i službeno su razriješeni svih kraljevskih dužnosti, odnosno službeno su prestali djelovati kao viši članovi britanske kraljevske obitelji. Od svojih dužnosti oprostili su se posljednjom objavom na Instagramu profilu Sussex Royal u kojoj su svima zahvalili na potpori.

Sa suprugom Meghan Markle, kraljević Harry odgaja dvogodišnjeg sina Archieja Mountbattena-Windsora, koji će uskoro dobiti i sestru. Prema kladioničarskim prognozama najizglednija imena za novu bebu su Diana, Philippa i Elizabeth.

Linker
19. travanj 2024 20:40