Prvo zaposlenje

Princ Harry postao mentalni trener u start-up kompaniji

Nakon što se prije dvije godine s obitelji preselio u Kaliforniju, Harry, vojvoda od Sussexa zaposlio se u start-up tvrtki koja se bavi mentalnim treningom te pomaže ljudima da se lakše nose s izazovima u radnoj okolini.

Princ Harry se zaposlio! Ne bi to bila važna vijest za ne­­­kog drugog 37-go­­diš­njaka, no za unuka britanske kraljice Elizabete to je značajan korak u životu. Iako je u rodnom listu svog sina Archieja u rubrici zanimanje oca upisao "princ" i kao član kraljevske obitelji zaista imao gomilu protokolarnih obaveza, Harry zasad nema ni dana radnog staža - izuzmemo li vojnu službu, na koju je jako ponosan, posebno na boravak na prvoj crti bojišnice u Afganistanu, i to u dva navrata.

image

Britanski kraljević u videu za BetterUp

BETTERUP/FERRARI/PROFIMEDIA

Prinčev poslodavac je kalifornijska start-up tvrtka BetterUp koja se bavi treningom mentalnog fitnessa kako privatnih osoba, tako i zaposlenika u velikim američkim kompanijama, među kojima je i Airbnb. Ne zna se koliko u njoj zarađuje, no prosječna plaća osobe na njegovoj funkciji u tvrtki je za početnike poput njega oko 100.000 dolara godišnje. Naravno, za očekivati je da on dobiva mnogo više od toga jer već i njegovo ime, da titulu i ne spominjemo, daje tvrtki golemu marketinšku i promotivnu vrijednost.

A što radi za nju? Osim što je njezin "chief impact officer", ili skraćeno CIO, osoba koja zaposlenicima pomaže da budu pozitivni i odvažni, ali i da sagledavaju sve posljedice svojih poslovnih odluka, princ Harry je za BetterUp snimio i promotivni video. U njemu intervjuira dva zaposlenika tvrtke i Chloe Kim, dvostruku zlatnu olimpijku u snowboardu, koja je objašnjavala kako se sportaši moraju i mentalno pripremati za vrhunske rezultate.

image

Na intervjuu s Chloe Kim

BETTERUP/FERRARI/PROFIMEDIA

"Svatko u sebi nosi potencijal da postigne jako puno. Samo taj potencijal treba otključati redovitim treninzima tako da um postane što fleksibilniji, a ne da se popravlja kao da je pokvaren", tumačio je princ svoje viđenje mentalnog fitnessa i zaradio puno podsmješlljivih komentara na društvenim mrežama.

"A što on zna o tome? To je uvreda za sve školovane stručnjake za mentalno zdravlje", samo su neki od njih. Komentirao se i njegov govor tijela, ne osobito pohvalno, kao i činjenica da je princ, dosad naviknut da drugi ispituju njega, sad bio u novoj ulozi, osobe koja postavlja pitanja i potiče sugovornike da se otvore prema njemu.

Sve u svemu, nimalo pohvalno. No, istini za volju, nije ni princu lako. Otkako se preselio u Ameriku te u kalifornijskom gradiću Montecito savio obiteljsko gnijezdo u kojem živi sa suprugom Meghan, trogodišnjim sinom Archiejem i kćeri Lilibet, koja je u lipnju proslavila prvi rođendan, pokrenuo je nekoliko ambicioznih projekata, ali s, barem zasad, mršavim rezultatima. Humanitarna zaklada Archewell, pokrenuta prije dvije godine, ne može se pohvaliti nekim značajnim uspjesima, a ni od ugovora koji je sa suprugom potpisao za Netflix, navodno vrijednog milijune dolara, kako bi stvarali dokumentarne programe, dječje serijale i slične sadržaje, nema još većih pomaka, a kamoli gotovih projekata.

Istina, u sklopu svih tih njegovih aktivnosti je i promicanje svijesti o mentalnim bolestima, njemu bliskoj temi, o kojoj se, prema njegovom mišljenju, za razliku od SAD-a, u njegovoj domovini premalo govori. I on je sam teško podnio smrt majke, princeze Diane, sukobe u kraljevskoj obitelji, otuđivanje od brata Williama s kojim je bio jako vezan, a teško je prihvatio i Camillu, novu suprugu svoga oca...

image
AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA

Zbog svega toga mu je ova tema jako značajna, pa je i to jedan od razloga zašto je prihvatio ponudu da radi za BetterUp, tvrtku koja je surađivala s još jednim projektom bliskim njegovom srcu. Riječ je o Invictus Games, sportskim igrama vojnih invalida koje je sam pokrenuo, potaknut svojim ratnim putem u britanskoj vojsci.

No, koliko će se dugo zadržati u tvrtki, teško je reći. Mnogi su već primijetili da je princ više medijskih sadržaja dao drugima, kao što je Oprah Winfrey, koja je s njim i Meghan napravila eksplozivan intervju - nego što ih je sam stvorio, primjerice za Netflix. A uz to princ u posljednje doba ima mnogo drugih obveza - na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda govorio je o siromaštvu i klimatskim promjenama. Uz to piše i memoare u kojima, nagađa se, neće štedjeti nikoga iz kraljevske obitelji - osim svoje bake kraljice Elizabete. Memoari su najavljeni za jesen, ali se već čuju glasine da će njihovo objavljivanje biti odgođeno. Kao što je jedan američki novinar primijetio - ne očekujte da ćete u podzemnoj željeznici vidjeti britanskog princa kako s aktovkom i kavom iz Starbucksa žuri u svoj ured u BetterUpu. On je ipak posebna priča kojoj se još ne zna kraj.

Linker
20. travanj 2024 05:37