Emotivan oproštaj

Princ Charles dirljivom izjavom oprostio se od kraljice

Smrt voljene majke duboko je pogodila princa Charlesa, a u službenom priopćenju uključio je cijelu svoju obitelj kao pravi budući suveren, stavljajući razmirice u drugi plan.

Povodom neočekivane i iznenadne smrti britanske kraljice Elizabete II., oglasio se i njezin sin, bivši princ, a sada kralj Charles III. U njegovoj službenoj izjavi stoji "Smrt moje voljene majke, Njezinog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji. Duboko žalimo zbog smrti cijenjene Vladarice i voljene Majke. Znam da će njezin gubitak duboko rastužiti ljude diljem naše zemlje, kraljevstva i Commonwealtha, kao i mnoge diljem svijeta. Tijekom ovog razdoblja žalosti i promjena, moja obitelj i ja bit ćemo utješeni našim saznanjem o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je kraljica gajila i imala diljem svijeta.‘‘

image

Princ Charles je od malena odgajan kao budući kralj što je dočekao tek u 74 godini života

PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Priopćenje novog britanskog kralja stiglo je nakon kratke obavijesti iz Buckinghamske palače u kojoj je potvrđeno da je Njezino Veličanstvo Elizabeta II., monarh s najdužim stažem u britanskoj povijesti, preminula u miru, u svom dvorcu u Balmoralu u poslijepodnevnim satima. Uz nju je bila cijela obitelj, uključivši i unuka, princa Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle koji su otkazali sudjelovanje na večerašnjoj konferenciji One Young World koja je vjerojatno i otkazana. Naime, Velika Britanija je odmah proglasila stanje žalosti, a planovi za njezin sprovod i nacionalni dan sjećanja bit će objavljeni u narednim danima u dogovoru s obitelji.

Linker
16. travanj 2024 12:20