Princeza Charlene sa suprugom, Albertom II. na proslavi nacionalnog dana Monaca

 SHUTTERSTOCK
Nevolje na dvoru

Princ Albert skupo plaća prividan mir među članovima obitelji, a zabrinut je i zbog supruge: "Uzrujana je i tužna"

Razotkrivanje eventualnih nepravilnosti u financijama prve monegaške obitelji, o kojima se posljednjih mjeseci sve više govori, moglo ozbiljno naštetiti imidžu kneževine u vrijeme kada Moneyval, tijelo Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca, treba objaviti izvješće o Monaku.

Razotkrivanje eventualnih nepravilnosti u financijama prve monegaške obitelji, o kojima se posljednjih mjeseci sve više govori, moglo ozbiljno naštetiti imidžu kneževine u vrijeme kada Moneyval, tijelo Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca, treba objaviti izvješće o Monaku.

Sudeći po napisima u francuskim i britanskim medijima, Claude Palmero, bivši računovođa kneževske obitelji, koji je tu dužnost obnašao više od 20 godina, već je nekoliko mjeseci, najblaže rečeno, nepoželjan na monegaškom dvoru. Bio je administrator imovine obitelji Grimaldi za vrijeme vladavine Rainiera III., (obnašao je dužnost sličnu ministru financija), a kad je 2005. stari knez preminuo i naslijedio ga sin Albert, Claude Palmero je nastavio raditi odgovoran posao, dok ga knez, 6. lipnja 2023., nije optužio za pronevjeru i dao doslovce izbaciti iz ureda u palači. Tom prilikom upravitelju je uručeno pismo s potpisom vladara malene, ali financijski moćne europske države.

"Dragi gospodine Palmero, odlučio sam prekinuti vaš angažman upravitelja moje imovine i kućanstva... Podsjećam vas da ste se obvezali na povjerljivost u vezi sa svime čime ste upravljati," citira pismo Le Monde, koji već nekoliko mjeseci istražuje zašto je Palmero optužen za krađu, naglo otpušten i što zna o financijama prve obitelji Monaka?

Dodajmo i to da je sad već bivši upravitelj, inače profesionalni revizor s diplomom prestižne poslovne škole HEC u Parizu (École des hautes études Commerciales de Paris), uspio otići iz palače s pet velikih bilježnica punih izvanrednih podataka o financijama princa Alberta i njegove obitelji.

"U bilježnice sam zapisao većinu tema o kojima sam pričao tijekom sastanaka s princem, upute koje mi je dao, njihovo izvršenje, kao i faze provedbe projekata od općeg interesa koji su mi povjereni", rekao je Palmero za Le Monde. Pojasnio je kako je imućan zahvaljujući očevom nasljedstvu koje je maksimalno iskoristio. Dok je radio za princa, primao je mjesečnu plaću od 12.000 eura, a kako je i partner u uglednoj revizorskoj tvrtki PwC – prihode bi uvećao za milijun eura godišnje. Tvrdi da nema motiv za potkradanje kneževske obitelji. Problem je u tome što mu je prinčeva optužba ozbiljno narušila ugled. Stoga je bilježnice dao na uvid u "nekoliko povjerljivih ruku" uključujući i monaške policajce koji su nakon njegovog otpuštanja, s nalogom suda organizirali pretragu njegovog doma i ureda. Bilježnice su izazvale toliku pomutnju (vjerojatno im je dao kopije dok original pomno čuva), da su mu ih istražitelji kneževine – vrlo brzo vratili. Tada je shvatio da je vrijeme obratiti se medijima.

Što u njima piše i zašto je Claude Palmero baš sada postao velika priča premda je otpušten u lipnju prošle godine? Stvar je u tome da bi razotkrivanje eventualnih nepravilnosti u financijama prve monegaške obitelji, moglo ozbiljno naštetiti imidžu kneževine u vrijeme kada Moneyval, tijelo Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca, treba objaviti izvješće o Monaku.

image

Princ Albert II

LUDOVIC MARIN AFP

Revizor tvrdi da je "bio je Albertova desna ruka, pa je uz njegov pristanak, dijelio apanaže članovima njegove obitelji, nadgledao kupovinu i raspolaganje nekretninama, arbitrirao u obiteljskim sporovima, osnivao offshore tvrtke, upravljao švicarskim računima i izbjegavao francuske poreze", navodi Le Monde.

Čini se da je, kad je riječ o financijama kneževine, poslije smrti Rainiera III. nastao raspašoj. Revizor je, kako navode francuski mediji, "očajnički pokušavao obuzdati opasno trošenje princeze Charlene, pa ju je u jednom trenutku uspio spriječiti u zapošljavanju novog osoblja". Ne radi se tu samo o paprenim honorarima (kuhara je plaćala 292 eura dnevno dok je "gospođa s Filipina koja je bila zadužena za tuširanje princezinog psa" dobivala 100 eura dnevno). Kršio se zakon zapošljavanjem ilegalnih imigranata, što je Claude Palmero morao "rješavati". Tvrdi i to da je princeza Charlene u prosincu 2014., kad je rodila blizance Jacquesa i Gabriellu, bebe odmah dala na čuvanje dadiljama koje su bile ilegalne useljenice. Izračunao je da je princeze Charlene, od udaje za princa Alberta 1. srpnja 2011. do 2019., kad se revizor bacio na zbrajanje njenih troškova, navodno potrošila oko 15 milijuna eura. Njen (godišnji) džeparac iznosio je oko 7,5 milijuna eura, tvrdi Palmero. Samo je proslava rođenja i krštenja blizanaca, stajala je 683.000 eura. Nedugo nakon što je princ Albert od Monaka proslavio svoj 66. rođendan, koji je bio sredinom ožujka, dao je intervju u kojem se osvrnuo na optužbe bivšeg računovođe te, između ostalog, istaknuo da je njegova supruga, princeza Charlene, izrazito uzrujana zbog informacija koje su procurile u medije. "Charlene je bila jako uzrujana i tužna zbog određenih stvari koje su javno objavljene. Podržavali smo jedno drugo. Vratila se mnogim svojim aktivnostima, preuzela je više javnih angažmana, na opće oduševljenje svih", rekao je princ za Paris Match.

image

Claude Palmero, bivši računovođa kneževske obitelji

© CAPTURE FRANCE TV VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Dodajmo i to da u bilježnicama ogorčenog revizora stoji napomena da je 14. prosinca 2022., princezinom bratu Seanu Wittstocku uplaćeno 300.000 eura, što je princ Albert odobrio. Pritom ništa ne bi bilo sporno da se radi isključivo o osobnom bogatstvu obitelji Grimaldi.

"Proračun Monaka je vrlo zanimljiv: lako je prebaciti trošak s državnih rashoda na državnu zakladu - koja financira kraljevski način života - ili na prinčeva osobna sredstva", piše Le Monde. Primjerice, pedantan revizor napisao je u bilježnicu, u srpnju 2010., da je princ zatražio od njega da račun za 700.000 eura vrijedan zaručnički prsten za Charlene Wittstock "namiri s računa državnog proračuna", što se Claudeu Palmeru nije svidjelo.

"Dao mi je račun za naplatu zaručničkog prstena, pri čemu je želio biti diskretan. Predložio sam mu, a on je to prihvatio, da sam platim prsten i da mi to on zatim nadoknadi," citira njegov zapis Le Monde, koji je dobio uvid u bilježnice.

Među financijskim "manevrima" kojima je revizor pribjegavao, nalazi se činjenica da je postao vlasnik nekoliko luksuznih kuća u Francuskoj. Radilo se o članovima obitelji princa Alberta čija imena nisu trebala biti upisana u vlasnički list. Da su ih naveli kao stvarne vlasnike, porezna stopa bila bi veća (računa se sveukupna imovina osobe koja plaća porez) pa se Palmero pojavio kao službeni vlasnik. Među članovima obitelji princa Alberta koji su koristili takav "aranžman" nalazi se i kći princeze Caroline, Charlotte Casiraghi, navode francuski mediji.

image

Monegaška princeza Caroline, princ Albert, princeza Charlene

VALERY HACHE AFP

Ni ostali članovi kneževske obitelji, nisu štedljivi. Početkom 2016. je, prema Palmerovim bilježnicama, određeno da će se osobni proračun njegove supruge povećati za 250.000 eura, u usporedbi sa 175.000 eura za princezu Caroline i 140.000 eura za princezu Stéphanie. Pritom je Le Monde doznao da je 2023. ukupni godišnji dodatak za njegovu suprugu iznosilo oko 1.5 milijuna eura, Carolinein preko 900.000 eura, dok se princeza Stéphanie morala snaći s oko 800.000 eura. Međutim, u prosincu 2007. mlađa kneževa sestra htjela je kupiti stan po astronomskoj cijeni od 30 milijuna eura, piše u bilježnicama. Palmero tvrdi da je tu cijenu procijenio kao "znatno iznad tržišne". Obavijestio je kneza Alberta koji je pristao platiti "dopunu".

Priči o rasipnosti tu nije kraj jer vladar Monaka ima dvije bivše partnerice i dvoje djece iz tih veza. Njihovo uzdržavanje nije jeftino. Kada je preminuo njegov otac, Albert je priznao očinstvo Jazmin Grace Grimaldi (31) koju mu je 1992. rodila bivša konobarica, Tamara Rotolo. Priznao je i sina Alexandrea Costu Grimaldija (20): njega je, pak, 2003. rodila bivša stjuardesa, Nicole Coste, kad je već tri godine bio u vezi sa sadašnjom suprugom, princezom Charlene.

Pritom su sklopljeni pravni sporazumi: izvanbračna djeca nisu u nasljednom redu, ali imaju pravo na udio u njegovom (osobnom) bogatstvu. U tajnim bilježnicama stoji da princ Albert svake godine troši milijune s tajnog francuskog bankovnog računa kako bi isplatio svoje bivše ljubavnice i izvanbračnu djecu: Jazmin Grimaldi i njen polubrat Alexandre Coste-Grimaldi primaju džeparac od oko 402.300 eura godišnje. Princ je Jazmin, kad je napunila 25 godina, darovao stan u New Yorku vrijedan oko 2,76 milijuna eura. Kasnije je, kako u bilježnicama navodi Claude Palmero, izvanbračna kći princa Alberta primala je 79.000 eura po tromjesečju. U veljači 2010. godine Palmero joj je morao podići apanažu za dodatnih 5.000 dolara "za njen rođendan". Uz to, majka Alexandrea Costea, Nicole Coste bavi modnim dizajnom na račun kneževine. Revni upravitelj imovine napisao je u ožujku 2015., da Nicole Coste želi da joj princ financira otvaranje butika u Londonu. Na kraju je za to dobila 350.000 eura.

Da Claude Palmero nije dobio otkaz, vjerojatno se nikad ne bi doznalo za financijske "bravure" što ih je izvodio. Dakako, zatražen je komentar palače u Monaku.

"U palači je gospodin Palmero bio isključivo odgovoran za ljudske resurse i zapošljavanje. Princ ne intervenira u takvim stvarima. Pokrenuta je revizija i, očito, ako se pokaže da je bilo nepravilnosti, one će odmah biti okončane," izjavio je prinčev odvjetnik. Dodao je da „za sve članove kneževske obitelji od trenutka kada je Claude Palmero obavijestio princa o prekoračenju, dobio je upute da ih u potpunosti pokrije privatnom imovinom obitelji”. Sam princ Albert, u izjavi za Le Monde, prozvao je bivšeg upravitelja zbog "narušenog povjerenja". Hoće li sve ostati na izjavama ili su uvod u pravni postupak protiv bivšeg uposlenika, pokazat će vrijeme.

Linker
26. travanj 2024 08:28