SHUTTERSTOCK
NIŠTA NIJE ISTO

Prije šest godina vjenčali su se princ Harry i Meghan Markle, bivša glumica nosila je vjenčanicu vrijednu 115 tisuća eura

Prije šest godina svi su sa znatiželjom pratili službeni "ulazak" američke glumice u britansku kraljevsku obitelj. Tada nitko nije ni slutio da sreća zbog nove članice neće dugo potrajati te da će uskoro svi biti suočeni s "Megxitom", ali i direktnim prozivkama odbjegih princa i princeze od Sussexa.

Prije šest godina svi su sa znatiželjom pratili službeni "ulazak" američke glumice u britansku kraljevsku obitelj. Tada nitko nije ni slutio da sreća zbog nove članice neće dugo potrajati te da će uskoro svi biti suočeni s "Megxitom", ali i direktnim prozivkama odbjegih princa i princeze od Sussexa.

Vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja na današnji dan prije šest godina definitivno je bio događaj godine, i to diljem svijeta s obzirom na to da ga je pratilo 30 milijuna ljudi, a na samu ceremoniju stigla su brojna poznata lica poput Oprah Winfrey, Georgea i Amal Clooney te Davida i Victorije Beckham.

Bilo je to vrijeme kada se u kraljevskoj obitelji sve još činilo idilično. Vjenčanju su prisustvovali kraljica Elizabeta i princ Philip, današnji kralj Charles te kraljica Camilla i princ William s princezom Catherine i njihovo troje djece - princom Georgeom, princezom Charlotte i princem Louisom. Harryjev otac, tada još princ Charles, čak je dopratio Meghan do oltara, a bio je i pratnja njezinoj majci Doriji Ragland po završetku ceremonije.

image

Vjenčanje je pratilo 30 milijuna ljudi

SHUTTERSTOCK
image

Vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja bilo je vjenčanje godine

SHUTTERSTOCK
image

Princ William i princeza Catherine s princezom Charlotte koja je bila jedna od djeveruša

SHUTTERSTOCK
image

Doria Ragland, princ Charles i Camilla

SHUTTERSTOCK
image

Princ Harry i princ William na vjenčanje su stigli zajedno, dobro raspoloženi

SHUTTERSTOCK
image

Princeza Catherine s djeverušama

SHUTTERSTOCK
image

Današnji kralj Charles i kraljica Camilla

SHUTTERSTOCK

Netom vjenčani par tradicionalno se poljubio po izlasku iz Kapele sv. Jurja u Windsoru te kočijom otputovao do dvorca gdje su imali popodnevno primanje, da bi dan završili večernjim slavljem u kraljevskoj rezidenciji Frogmore, nedaleko Windsora.

image

Poljubac ispred Kapele sv. Jurja

SHUTTERSTOCK
image

Nakon vjenčanja provezli su se kočijom kako bi pozdravili okupljene obožavatelje

JJC/SHUTTERSTOCK

Naravno da su svi pogledi bili na bivšoj glumici, zvijezdi serije "Face", koja je za vjenčanje odabrala kreaciju francuske modne kuće Givenchy koju je tada vodila prva kreativna direktorica brenda, britanska modna dizajnerica Clare Waight Keller. Minimalistička haljina dugačkih rukava s elegantnim lađa izrezom i dugim šlepom osvojila je mnoge upravo jer se Meghan odlučila za jednostavnost i dobar kroj. Dizajnerica je tada izjavila kako je vjenčanica savršeno utjelovila njezin besprijekoran američki stil, koji nije ni preženstven ni prejednostavan. Za kreaciju je Meghan izdvojila 115 tisuća eura, a bila je inspirirana stilom Audrey Hepburn, odnosno haljinom lađa izreza iz filma "Smiješno lice" iz 1957. i vjenčanicom Carolyn Bessette-Kennedy iz 1996. godine. Na vjenčanici je radio tim od 50 ljudi, a utrošeno je oko 3900 sati za njezinu izradu.

image

Meghan je nosila vjenčanicu kuće Givenchy, a svojim velom dugačkim pet metara odala je počast zemljama Commonwealtha

SHUTTERSTOCK
image

Meghan Markle dizajn vjenčanice prepustila je britanskoj dizajnerici Clare Waight Keller

SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Uz vjenčanicu, Meghan je nosila i veo dugačak pet metara i upotpunjen cvjetnom čipkom koja je predstavljala 53 zemlje Commonwealtha. Uz Givenchy haljinu i veo nosila je i cipele francuske modne kuće u istoj nijansi kao i vjenčanica, dok je na glavi nosila tijaru kraljice Mary iz 1932., koju joj je za vjenčanje odabrala i posudila kraljica Elizabeta II. Za večernju proslavu Meghan se preodjenula u jednostavnu, svilenu haljinu britanske dizajnerice Stelle McCartney.

image

Poznati uzvanici: Abigail Spencer i Priyanka Chopra

SHUTTERSTOCK
image

Poznati uzvanici: Serena Williams i Alexis Ohanian

SHUTTERSTOCK
image

Poznati uzvanici: Pippa Middleton, sestra princeze Catherine, i James Matthews

SHUTTERSTOCK
image

Poznati uzvanici: David Beckham i Victoria Beckham

SHUTTERSTOCK
image

Poznati uzvanici: Amal i George Clooney

SHUTTERSTOCK

Par je u dokumentarcu objavljenom 2022. otkrio privatne fotografije sa slavlja, ali i detalj oko prvog plesa - odabrali su pjesmu "Land of 1,000 Dances", Wilsona Picketta. "Željela sam da glazba bude zabavna, pa čak i za naš prvi ples", izjavila je Meghan tada.

Par je 6. svibnja 2019. dobio prvo dijete, princa Archieja, dok je kćerkica, princeza Lilibet rođena 4. lipnja 2021. godine i to u Americi. Naime, 2020. godine par je odlučio da više ne žele biti radni članovi kraljevske obitelji te svojom odlukom iznenadio i obitelj i javnost. Uskoro nakon odluke preselili su se u Montecito, nakon čega su dali veliki intervjuu Oprah Winfrey u kojem su govorili o "Megxitu", kako se nazivao njihov odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva. U tom razgovoru Meghan je direktno optužila kraljevsku obitelj za rasizam, iako nije imenovala osobu, a Harry je jasno komunicirao da smatra kako "Tvrtka", kako nazivaju kraljevsku obitelj, nije jednako postupala prema Meghan i princezi Catherine, te da nisu dovoljno štitili njegovu suprugu od raznih medijskih napada.

image

Jedna od rijetkih fotografija sa sinom Archiejem i kćeri Lilibet

NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sa sinom Archiejem

DOMINIC LIPINSKI/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Svojevrsni obračun s obitelji Harry je nastavio i objavom memoara "Rezerva" 2023. godine u kojima je iznio različite privatne trenutke s članovima obitelji, među kojima je i velika svađa s princem Williamom u kojem je budući kralj Meghan navodno nazvao "teškom" i "nepristojnom". Kraljicu Camillu, svoju pomajku, opisao je "teškom", a optužio je i Catherine, princezu od Walesa da je rasplakala Meghan uoči vjenčanja jer nije bila zadovoljna s haljinom za princezu Charlotte koja je na vjenčanju bila djeveruša.

I tako šest godina nakon kraljevskoj vjenčanja, par živi daleko od njegove obitelji i radi na različitim projektima. Imali su unosan ugovor sa Spotifyem, ali je podcast koji je vodila Meghan Markle naposljetku otkazan pa su se sada fokusirali na suradnju s Netflixom. Sa streaming servisom već su snimili dokumentarac "Harry i Meghan", a sada rade na dva serijala o kuhanju, vrtlarenju i polu. Meghan je nedavno lansirala svoj lifestyle brend American Riviera Orchard, a Harry nastavlja i svoju priču s Invictus igrama, sportskim događajem za ranjene, ozlijeđene i bolesne vojnike i žene, vojnike i veterane koji je ove godine obilježio jubilarnu desetu godišnjicu. Zajedno su, čim su napustili kraljevsku obitelj, osnovali i neprofitnu organizaciju Archewell.

Ipak, unatoč svim aktivnostima, u fokusu javnosti je i dalje njihov odnos s kraljevskom obitelji koja prolazi kroz teško razdoblje - princezi Catherine i kralju Charlesu početkom godine dijagnosticiran je rak zbog čega su oboje morali proći kroz kemoterapiju. I dok se kralj vratio svojim aktivnostima i poručio da se osjeća dobro, Kate Middleton se povukla sa svojom obitelji i posvetila ozdravljenju tako da je u javnosti nema otkako je u siječnju podvrgnuta operaciji abdomena.

image

Dolazak na božićnu misu 2018. godine, kada se još sve činilo savršenim a javnost je Williama, Catherine, Meghan i Harryja zvala fantastičnom četvorkom

STEPHEN LOCK/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nakon što se kratkom izjavom obratila javnosti u ožujku i otkrila da je suočena s teškom dijagnozom, javili su se i Meghan i Harry te joj poželjeli brzo ozdravljenje. Mnogi su se ponadali kako će takva velika kriza u kraljevskoj obitelji možda pokrenuti pomirenje i prekinuti svađu koja traje već četiri godine - osobito među braćom - ali čini se kako se to nije dogodilo s obzirom na to da je za nedavnog boravka u Londonu zbog Invictus igara Harry preskočio susret sa svojom obitelji - jer ni on ni oni nisu imali vremena. Kraljevski komentatori tada su poručili da teško da od trenutačnog odnosa može gore. Ako ništa, trenutačno nema direktnih napada i prozivki kakve im je Harry priuštio do sada svake godine od svog odlaska - 2021. u intervjuu s Oprah Winfrey, 2022. dokumentarac "Harry i Meghan" te lani memoari koji su vjerojatno i najviše narušili odnose.

Linker
17. lipanj 2024 15:58