Prepustila je nekom drugom

Prava kraljica: Elizabeta II. odbila je nagradu, jer se ne osjeća dovoljno staro da bi je zaslužila

Nagradu koje svake godine dodjeljuje magazin ‘The Oldie‘, odaje se počast za životno djelo starijim stanovnicima Britanije, no kraljica ju je ljubazno odbila.

Britanska kraljica Elizabeta II. (95) odbila je godišnju nagradu koja se u njenoj zemlji dijeli pod nazivom 'Oldie of the year' - što bi značilo starčić ili starica godine, jer kako je rekla - vjeruje da "si star onoliko koliko se osjećaš".

Nagradu svake godine organizira specijaliziran časopis "The Oldie", koji se obraća starijem čitateljstvu - a dodjeljuje se za životna postignuća uglednih "starijih" ljudi. Među prošlim dobitnicima su i Mary Berry (86), poznata chefica i voditeljica te glumica Amanda Barrie (86).

U pismu koje je poslala magazinu, kraljičina tajnica napisala je iduće: "Njezino Veličanstvo vjeruje da si star onoliko koliko se osjećaš, kao takva Kraljica vjeruje da ne zadovoljava relevantne kriterije kako bi mogla prihvatiti nagradu, nada se da ćete pronaći zaslužnijeg primatelja".

U posljednjem izdanju magazina uredništvo je objavilo i fotografiju kraljičina pisma, a te je stranice na Twitteru podijelio novinar Richard Palmer.

image
Kraljica Elizabeta II. ne osjeća se staro.
ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Prošlo je već šest mjeseci: Kraljica Elizabeta prvi put progovorila o princu Philipu nakon njegove smrti

Oduševila sugrađane

Pismo kao i poruka koju je kraljica Elizabeta II. poslala našlo je na salve odobravanja njenih obožavatelja, a jedan ju je nazvao i "kraljicom vrckavosti". "Naša vladarica malo toga govori u javnosti, ali kad nešto napravi ili kaže, to vrijedi poslušati", napisao je netko drugi.

Iako je kraljica odbila prihvatiti nagradu, Camilla vojvotkinja od Cornwalla prisustvovala je dodjeli nagrada.

Kraljica je rođena 1926., u travnju ove godine proslavila je 95. rođendan, a iduće godine obilježava 70. obljetnicu otkako je na tronu Ujedinjenog Kraljevstva, čime je postala najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti. Ranije ovog mjeseca kraljica je formalno otvorila novo zasjedanje Škotskog parlamenta. Tom je prilikom održala govor u kojem je prvi put javno govorila o svom preminulom suprugu vojvodi od Edinburgha, koji je u 9. travnja preminuo u 99. godini.

"I prije sam govorila o svojoj dubokoj i trajnoj naklonosti prema ovoj predivnoj zemlji kao i o mnogim sretnim uspomenama koje smo princ Philip i ja stvorili ovdje. Često se kaže da ljudi čine mjesto. A malo je mjesta u kojima je to više istina nego u Škotskoj", kazala je kraljica Elizabeta u govoru koji je održala u Edinburghu.

Linker
24. travanj 2024 03:19