odlazak po njegovoj želji

Poznati uzvanici posljednjeg ispraćaja princa Philipa! Među 30 uzvanika i njegova bliska prijateljica

Godinama se nagađalo da princa Philipa i groficu Penelope Knatchbull veže nešto više od prijateljstva, ali je on to oštro demantirao.

Suprug britanske kraljice Elizabete II., princ Philip, vojvoda od Edinburgha, koji je preminuo 9. travnja u 100. godini života, bit će ispraćen na vječni počinak 17. travnja u 15 sati u kapelici Saint George u sklopu dvorca Windsor. Sprovod će prenositi BBC, a zbog epidemioloških mjera ceremonija će biti privatna, uz nazočnost samo trideset članova najuže obitelji, među kojima će biti i prinčeva bliska prijateljica Penelope Knatchbull (68), grofica Mountbatten od Burme, inače daljnja rođakinja kraljice Elizabete II.

Princ Philip vojvotkinju je devedesetih godina prošlog stoljeća naučio voziti kočiju i od tada su bili nerazdvojni.

Često mu je bila pratnja u raznim aktivnostima, zajedno su vozili motore, kočije, gledali konjske utrke… Neko vrijeme se nagađalo da s pokojnim princom dijeli nešto više od prijateljstva, ali je jednako često viđena i kao kraljičina pratnja. Na sva aludiranja kako je za vrijeme dugog braka s kraljicom, princ imao brojne afere, 1992. je javno to komentirao: "Pa ja se nigdje ne mogu maknuti bez policijske pratnje. Kako bih dovraga, mogao bilo što učiniti, a da se to ne sazna?".

image
Blisko prijateljstvo princ Philip je s Penelope njegovao sve do njegovog odlaska. Stoga će se i ona, uz bliske članove obitelji, oprostiti od princa.
DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljica naredila da zaraćeni prinčevi William i Harry ne smiju biti jedan pokraj drugoga na sprovodu voljenog djeda

Grofica Mountbatten s kraljevskim parom posebno se zbližila 2010. kada ju je zbog ljubavničke afere napustio suprug Norton Knatchbull - osmi barun od Brabournea - koji je ujedno i kumče princa Philipa.

Princ je posebno osudio njegovu aferu i još više prigrlio nesretnu Penelope koja je u kraljičinom suprugu našla iskrenog prijatelja. Među službenicima na kraljevskom dvoru zaradila je i nadimak 'i ona također' jer niti jedno sastavljanje liste gostiju za bilo kakav prijem nije moglo proći bez nje. Pa tako niti prinčev sprovod na koji dolaze samo djeca i unuci kraljevskog para s nekoliko najvjernijih kraljičinih suradnika, također bliskih rođaka.

Čitajte i: Princ Philip obožavao je unuke Williama i Harryja, ali svom ljubimcu nije oprostio što se odrekao kraljevske titule

Prinčevo tijelo do kapelice Saint George po njegovoj želji bit će prevezeno u zelenom Land Roveru kojeg je sam dizajnirao, prigodne pjesme otpjevat će zbor od samo četiri pjevača, a još uvijek nepomirena braća, prinčevi Harry i William, djedov lijes do kapelice pratit će tako da će između njih hodati bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre princa Charlesa.

Linker
18. travanj 2024 05:54