Emotivne riječi

Poznati se opraštaju: ‘Ne mogu ni zamisliti Britaniju bez ove kraljice‘

Od televizijskih voditelja, preko pjevača, glumaca i producenata, do reality zvijezda i svjetskih državnika - mnogi još ne vjeruju da je došao i taj dan, dan kada je Velika Britanija ostala bez svoje dugovječne vladarice.

Poznati britanski voditelji Piers Morgan i Rylan Clark (s velikim utjecajem u javnosti) samo su neke od slavnih osoba koje su večeras odale emotivnu počast kraljici koja je, objavljeno je večeras nešto prije 20 sati, preminula u Škotskoj u svojoj ljetnoj rezidenciji okružena obitelji u 96. godini.

Morgan je tako u svojoj Twitter objavi napisao: "Ne mogu ni zamisliti Britaniju bez ove kraljice. Vrlo uznemirujuć dan.", a za Sun je priznao i kako je na vijest o kraljičinoj smrti zaplakao.

Među svjetskim državnicima, među prvima se javnosti obratio putem Twittera video priopćenjem i kanadski predsjednik Justin Trudeau koji je između ostalog istaknuo kako je kraljica Elizabetha II. "bila kraljica gotovo 50 posto stanovnika Kanade. Imala je iskrenu vezu i gajila duboke osjećaje prema Kanađanima. Svima nam je služila snagom i mudrošću".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je: "Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. utjelovljuje kontinuitet i jedinstvo britanske nacije dulje od 70 godina. Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće.

Učinio je to i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je na Twitteru uz kraljičinu crno-bijelu fotografiju napisao: "Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. bila je izvor inspiracije generacijama. Njezin primjer vodstva i služenja svojoj naciji ostat će vječni testament. Izražavam svoju najiskreniju sućut njezinoj obitelji i britanskom narodu".

Oprostiti od kraljice odmah nakon vijesti koja je rastužila svijet, nisu propustili ni bivši predsjednički par Barack i Michelle Obama. Uz priopćenje koje su objavili, dodali su i: "Kao i mnogi od vas, Michelle i ja smo zahvalni što smo svjedočili predanom vodstvu Njezinog Veličanstva i zadivljeni smo njezinim nasljeđem. Naše su misli s njezinom obitelji i narodom Ujedinjenog Kraljevstva u ovom teškom trenutku".

Jedan od najslađih, svakako je oproštaj medvjedića Paddingtona, koji, ako niste znali, također ima svoj Twitter profil na kojemu je napisao: "Hvala ti Ma‘am, na svemu".

Uoči tužne vijesti, pjevač Peter Andre jednostavno je napisao na Instagramu: "Molimo se za našu kraljicu", nakon čega su uslijedili emotikoni ruku sklopljenih u znak molitve i srca. Nakon vijesti o smrti objavio je drugu fotografiju uz riječi: "Kao i mnogi, osjećam se jako tužno. Vrlo sam emotivan. Najduže vladajući monarh u britanskoj povijesti. Pravi vođa. Naša kraljica, ali i majka, baka i supruga. Neka počiva u miru sa svojim voljenim mužem."

Glumica Jennifer Garner podijelila je fotografiju mlade kraljice Elizabete na Instagramu uz natpis: "Kakva elegantna, nevjerojatna žena."

Manekenka Naomi Campbell podijelila je kraljičinu fotografiju iz mladosti s njezinim psima na svojim Instagram pričama.

image
INSTAGRAM/NAOMI CAMPBELL

Poznati američki scenarist Gary Janetti od kraljice se oprostio na Instagramu objavivši fotografiju kraljice i njezinog praunuka princa Georgea uz koju je napisao, "RIP Gan Gan".

Zvijezda showa "The Real Housewives of Dubai" i bivša zvijezda "Ladies of London" Caroline Stanbury objavila fotografiju uz natpis: "Kakav užasan gubitak danas trpimo... moje srce je uz njezinu obitelj. Imala sam zadovoljstvo upoznati je kao djevojčica. Nikad je nećemo zaboraviti".

Kako smo izvijestili, njezina obitelj - uključujući budućeg kralja Charlesa i Camillu, prinčeve Williama i Andrewa te grofa Edwarda - požurila je biti uz nju u škotskom Balmoralu nakon što je Buckinghamska palača izdala šturo priopćenje u kojem je objavila da su liječnici zabrinuti za njezino zdravlje.

Princ Harry i Meghan otkazali su sve obaveze nakon objave palače, no samo je on otišao hitno na let za Balmoral kako bi bio uz svoju baku. Nažalost, samo nekoliko sati kasnije palača je potvrdila da je kraljica preminula u svojoj ljetnoj rezidenciji.

U priopćenju stoji: "Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas poslijepodne. Kralj i njegova supruga ostat će u Balmoralu ove večeri i sutra će se vratiti u London."

Sretan ti put, Lilibet!

Linker
19. travanj 2024 16:44