Mandatory Credit: Photo by James Veysey/Shutterstock (12894684ba)
Catherine Duchess of Cambridge, Prince George, Prince William, Princess Charlotte

17 Apr 2022
The Royal Family attend the Easter Mattins Service, St. George‘s Chapel, Windsor Castle, UK - 17 Apr 2022

 JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK
godina presedana

Podrška i ljubav: Tko stoji iza princezine objave i zašto će ovo biti potpuno drugačiji Uskrs na britanskim dvorima?

Princeza od Walesa i britanski kralj dodatno su se zbližili tijekom bolesti koje su ih zadesile u isto vrijeme, a Kate je mudro uzela PR u svoje ruke ponukana Charlesovim odlukama, koje su također presedan za britansku monarhiju.

Princeza od Walesa i britanski kralj dodatno su se zbližili tijekom bolesti koje su ih zadesile u isto vrijeme, a Kate je mudro uzela PR u svoje ruke ponukana Charlesovim odlukama, koje su također presedan za britansku monarhiju.

Crni oblaci nadvili su se nad britansku monarhiju, a osoblje Buckinghamske palače, naročito ono zaduženo za odnose s javnošću, u toj teškoj situaciji nije pokazalo ni snalažljivost pa ni preveliku pamet. Nakon što je pod višetjednim ogromnim pritiskom javnosti na kraju princeza Catherine sama objavila šokantni video u kojem je otkrila da boluje od karcinoma i da je preventivno podvrgnuta kemoterapiji, glasnogovornici britanske Krune pretrpjeli su žestoke osude. Očito nespremni na krizne situacije koje su od početka ove godine redovno stanje na britanskom dvoru, nisu uspjeli zaštiti princezu pa ni kralja koji također boluje od (neimenovanog) karcinoma. O svojoj bolesti najotvorenija je bila Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, kojoj je nakon raka dojke, krajem prošle godine otkriven i melanom. No ona ionako ne pripada najužoj kraljevskoj obitelji.

image

Kate Middleton šokirala je javnost objavom o svom zdravstvenom stanju

JLPPA/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Bolest je posebno približila kralja Charlesa i princezu od Walesa jer su u isto vrijeme početkom siječnja završili u bolnici, u slično vrijeme dobili su i tešku dijagnozu, a sada se oboje liječe kemoterapijama. Charles je oduvijek volio svoju snahu koja se bez greške uklopila u kraljevsku obitelj, smirila Williama, rodila mu troje obožavane unučadi, vodila se njihovim nepisanim pravilom ‘‘nikada se ne žali, nikada ne objašnjavaj‘‘ - sve do prošlog petka kada je očito uzela stvar u svoje ruke i cijelom svijetu sama na klupici obznanila s čim se bori posljednjih mjeseci. I to je definitivno bio njezin najpametniji potez dok se svijetom i bespućima interneta vladale razne sulude teorije zavjere koje su odavno prešle granicu dobrog ukusa.

image

Kate se posljednji put u javnosti pojavila na božićnoj misi prošle godine

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK

Navodno je na ideju došla sama Catherine kada je naposljetku shvatila da je Charles svojim otvorenim pristupom javnosti i o operaciji prostate i o karcinomu zatvorio zlobna usta i sva možebitna nagađanja koja bi punila medijske stupce i društvene mreže. Doduše i on je šokirao javnost jer prije desetak ili više godina teško da se u bilo kojem priopćenju iz kraljevske palače mogla čuti riječ- povećana prostata.

A Kate su ‘pogurale‘ i kritike oko fotošopirane fotografije koju je na Instagramu objavila s djecom povodom Majčinog dana kako bi utišala podivljale društvene mreže i pokazala da je -ok. Nakon neviđenih napada zbog intervencija na fotografiji koju su odbile distribuirati foto agencije, javno se ispričala, a onda je isplivalo u javnost kako se netko od osoblja Londonske klinike gdje je operirana i gdje se liječi, pokušava domoći njezine medicinske dokumentacije.

Tako da zapravo i nije bilo druge već da prizna dijagnozu prije nego što nešto iscuri u javnost. I tajming objave pomno je odabran, u petak prije uskršnjih praznika u Engleskoj kako njezina djeca George, Charlotte i Louis vijest ne bi saznali u školi, od ostalih džaka ili putem interneta.

Jer već su mediji i društvene mreže bili zatrovani toksičnim nagađanjima i jedini način da se spriječi daljnje trolanje i raspirivanje vatre, bilo je da se prizna istina. A cijela situacija navodno je rezultirala i smjenom dijela osoblja u Kensingtonskoj palači, domu prinčevskog para.

image

Kralj Charles, kraljica Camilla, princ William i princeza Kate, početkom prosinca kada se još sve činilo idealnim

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Bez sumnje je to bolesnoj Kate bio dodatni stres koji sigurno neće pomoći njezinom ozdravljenju, no to je cijena njezine titule.

A zahvaljujući njezinom bombastičnom priznanju, Charlesova bolest pala je u drugi plan. No on se između kemoterapija i oporavka trudi i dalje obavljati svoje dužnost dok će Kate do daljnjeg biti odsutna iz javnosti. Odmah nakon dijagnoze povukao se u Sandringham, a sada se seli između rezidencija, uključujući Highgrove i dvorac Windsor.

Održava sve više audijencija, ne samo s britanskim premijerom nego i s veleposlanicima. A trenutno su u tijeku pripreme za period kada kraljevska obitelj ima najviše javnih obaveza.

Prvo dolazi Uskrs, blagdan kada se tradicionalno okupljala cijela obitelj, a u javnosti su se pokazivali na uskršnjoj misi u kapelici St. George u Windsoru. Za sada se nagađa da će na misi sigurno prisustvovati kralj Charles te njegova supruga Camilla, dok princeza Catherine sigurno neće biti tamo, a vjerojatno neće doći ni princ William. Naime, oni žele maksimalno iskoristiti uskršnje praznike kako bi bili zajedno s djecom te se koncentrirati na njezine trenutne želje koje se svode na tri riječi - vrijeme, prostor i privatnost.

image

Kate i William 29. travnja proslavit će 13 godina braka

CHRIS FLOYD/CAMERA PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA CHRIS FLOYD/CAMERA PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Manji dio kraljevskih obaveza Charles je prebacio na svoje nećakinje, princeze Eugenie i Beatrice pa bi one mogle biti jedine od mlađe generacije koje će se pojaviti u Windsoru. Tako da ove godine sigurno nećemo gledati sretnu i nasmijanu kraljevsku obitelj koja svojim sugrađanima čestita Uskrs, a pitanje je i kada će se to u budućnosti dogoditi. U svakom slučaju očekuje ih prilično sumoran Uskrs.

A potom slijede tradicionalne vrtne zabave te poznata konjička utrka Royal Ascot gdje bi se kralj mogao pojaviti uz potrebne mjere opreza. Kulminacija se događa početkom lipnja kada će se obilježiti 80. godišnjica Dana D te održati tradicionalna parada povodom Kraljevog rođendana. Pitanje je tko će se tada pojaviti na balkonu Buckinghamske palače koja je još prošle godine bila mjesto druženja sretnih i zdravih monarha.

Sada je britanska javnost i to ne samo ona sklona monarhiji, zabrinuta za budućnost svoje kraljevske obitelji koja je sigurno najpoznatiji i najslavniji brend te otočke zemlje. Iz današnje perspektive, skandal s princem Harryjem koji je svoju obitelj prvo napustio, a potom iro oblatio, čini se mačjim kašljem u odnosu na to što ih je snašlo ove godine. No, neka razmišljanja idu i u smjeru da Harryjevo ponašanje ima nekih zasluga za zdravstveno stanje oca i šogorice s obzirom na to kakav im je stres priuštio svojim nekraljevskim ponašanjem.

Linker
27. travanj 2024 07:29