vikend u znaku monarhinje

Ovog vikenda pričat će se samo o spektakularnoj proslavi Elizabetinog jubileja. Evo što morate znati o tome

Najviše događanja bit će u subotu na koncertu pop zvijezda, kad gitarist grupe The Queen, Brian May priprema posebno iznenađenje, te u nedjelju, tijekom svečane povorke na kojoj će sudjelovati 10.000 ljudi

Poslije najiščekivanijeg susreta tijekom proslave kraljičinog platinastog jubileja, Harryja i Meghan s Williamom i Kate na misi u katedrali sv. Pavla, svi su odahnuli. Sad napokon može početi zabava.

Stajanje u redu kako bi se na trenutak ugledali članovi kraljevske obitelji, definitivno nije jedini način na koji se u britanskoj prijestolnici, od 2. do 5 lipnja, slavi 70. obljetnica kraljičine vladavine.

Najzanimljiviji dan je subota 4. lipnja na večer kad se u vrtovima Buckinghamske palače, održava Platinasta zabava. Prije nego što će britanske pop zvijezde početi tulum na otvorenom, održat će se kulturni program s poznatim Britancima kojima su sunarodnjaci dali status nacionalnog blaga. Riječ je o Sir Davidu Attenboroughu, komičaru Stephenu Fryeu, Davidu Beckhamu, Dami Julie Andrews, a nastupit će, kako najavljuje Sky News, i predstavnici Kraljevskog baleta. Oko 20 h na večer počinje koncert koji će prenositi BBC, a iz palače pratit će ga i članovi kraljevske obitelji.

image

Kate Middleton

GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Koncert na otvorenom

Lista izvođača je poveća. Pjevat će Duran Duran, Diana Ross, Alicia Keys, Rod Stewart, Nila Rodgers, Andrea Bocelli, Ella Eyre, Craig David, kao i drugoplasirani na nedavnoj Euroviziji, Sam Ryder. S posebnim se zanimanjem očekuje svirka legendarne grupe Queen s pjevačem Adamom Lambertom.

image

Kate Middleton

PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Budući da je gitarist Brian May 2002., na proslavi kraljičinog Zlatnog jubileja (50. obljetnica vladavine) već izveo solo na krovu Buckinghamske palace, za ovu priliku priprema nešto još spektakularnije. Mediji su ga "napali" sa svih strana ne bi li izvukli detalje, no 74-godišnji muzičar nepopustljivo ponavlja:"Vidjet ćete". Kako je Sir Elton John slabog zdravlja (nedavno je viđen u kolicima) pridružit će se zabavi video snimkom.

image

Elizabeta II

STEVE PARSONS/WPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sutradan, u nedjelju 5. lipnja, na redu je jubilarni ručak u kvartovskim zajednicama diljem Ujedinjenog Kraljevstva koji se posljednjeg dana proslave kraljičinog rođendana organizira od 2009. godine. Princ Charles i Camilla doći će na jedno od njih i družiti se s lokalcima, a navodno će gostovati i u posebnoj emisiji popularne serije East Enders. Na druženje su pozvani i princ Edward te njegova supruga Sophie, grofica od Wessexa: bit će gosti uličnu zabavu "Long Table" u Windsoru.

Kočija bez kraljice

U nedjelju u 14,30 sati, oglasit će se zvona zvonjavom u Westminsterskoj opatiji i podsjetiti na kraljičinu krunidbu prije sedam desetljeća. Na svečano ukrašenoj tri kilometra dugoj ruti od Westminsterskoj opatije do Buckinghamske palače, kraljičini konjanici (Mounted Band of the Household Cavalry) provest će njezinu zlatnu kočiju.

image

Kate Middleton

MATT DUNHAM/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Koristi se samo za krunidbe i proslavu jubileja. Kako će 96-godišnja slavljenica zbog narušenog zdravlja ostati u Windsoru, građani će na prozorima kočije iz 1762., za tu priliku pretvorenim u pokretne screen platforme, gledati projekciju najznačajnijih događaja iz njezine vladavine.

Kad kočija stigne na odredište, počinje najveći događaj:"Platinum Jubilee Pageant" povorka od 10.000 plesača, glazbenika, običnih ljudi, ispričat će svoje viđenje priče o kraljičinoj vladavini. Kasnije popodne nastupit će Ed Sheeran čime završava program u Londonu.

image

Meghan Markle

PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Izložbe u dvorcima

Cijeli vikend javnost će moći zaviriti u kraljičine dvorce Balmoral i Sandringham, što je presedan. U njezinim rezidencijama od srpnja će biti postavljene tri izložbe u spomen na najznačajnije trenutke vladavine, od krunidbe do prethodnih jubileja. U dijelu Buckinghamske palače koja se još neće obnavljati, tijekom ljeta bit će izloženi rani portreti kraljice koje je fotografirala Dorothy Wilding te kraljičin spektakularan nakit, piše britanski Vogue.

image

Meghan Markle

MATT DUNHAM/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U dvorcu Windsor posjetitelji će moći vidjeti njezinu krunidbenu haljinu i šest metara dugi plašt koji je nosila u Westminsterskoj opatiji. U međuvremenu, u palači Holyroodhouse bit će izložena kraljičina odjeća sa srebrnog, zlatnog i dijamantnog jubileja.

Linker
17. travanj 2024 01:04