Odlučujući trenuci

Odnos Williama i Harryja nalazi se na velikoj prekretnici: Hoće li projekt u čast njihove majke Diane biti presudan?

Vojvoda od Cambridgea i vojvoda od Sussexa u četvrtak, 1. srpnja, stajat će rame uz rame tijekom otkrivanja kipa princeze Diane u znak obilježavanja njezinog 60. rođendana. Napetost među posvađanom braćom postoji već neko vrijeme, no mnogi se nadaju da će u ime svoje majke uspjeti nadići nesuglasice koje su ih razdvojile.

Napetost između prinčeva Williama i Harryja iscrpno je dokumentirana nakon što su Harry i njegova supruga Meghan, vojvotkinja od Sussexa, odstupili od svojih kraljevskih dužnosti. Sukob između braće koji su bili kao "prst i nokat", čak i nakon pogibije njihove majke, princeze Diane, nastavio se nakon što su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa razgovarali s Oprah Winfrey, izlažući velik dio onoga što su smatrali krivim i nesavjesnim u kraljevskom životu.

No, unatoč trzavicama, Harry i William sutra će se ponovno susresti kako bi otkrili kip u čast svoje pokojne majke. Naime, braća su još prije četiri godine rekla kako će dati izraditi njezin kip koji su dizajner Pip Morrison i kipar Ian Rank-Broadley nedavno dovršili i to od lijevane bronce.

image
Diana s Harryjem i Williamom kad su bili djeca.
PROFIMEDIA, TEMP REX FEATURES

Planovi za kip princeze Diane prvi su put objavljeni u veljači 2017. godine, godini mnogih obilježavanja Dianina života, jer je tada obilježeno 20 godina od njezine smrti u automobilskoj nesreći u Parizu.

Čitajte i: Velika svađa kraljevske braće: Evo što je William u naletu bijesa rekao Harryju o njegovoj supruzi Meghan

Kip posvećen "kraljici srca", kako su mnogi zvali Dianu, njezini sinovi će otkriti 1. srpnja ove godine, na njezin 60. rođendan, u vrtu Sanken u sklopu palače Kensington gdje su Harry i Meghan objavili svoje zaruke.

Zbog epidemioloških razloga, na otkrivanju kipa bit će tek mali broj ljudi, oni iz najužih krugova britanske kraljevske obitelji. U službenom priopćenju, Kensingtonska palača nije rekla da će otkrivanju prisustvovati Williamova supruga, vojvotkinja Catherine pa se pretpostavlja da neće doći, kao ni Harryjeva Meghan koja je ostala u Kaliforniji s njihovo dvoje djece - dvogodišnjim sinom Archiejem i kćeri Lilibet Dianom koju je rodila 4. lipnja.

Iako se nedavno šuškalo kako Harry neće nazočiti projektu kojeg je osmislio s Williamom, Dianinim sestrama, prijateljima, stručnjacima i humanitarnim udrugama, glasine su bile netočne jer je opće poznato koliko Harryju znači njegova majka. Već nekoliko puta je govorio da je bio jako vezan iz nju te ga je njezina pogibija koštala narušenog mentalnog zdravlja.

Strah da se isto ne ponovi i s njegovom suprugom Meghan bio je jedan od razloga zašto se odvojio od kraljevske obitelji i preselio u SAD.

image
Harry je nakon smrti majke Diane imao vleikih problema s mentalnim zdravljem.
ADAM BUTLER/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Zapravo se nismo odvojili nego povukli. To je vrlo teško okruženje, kao što mnogi vide. Svi znamo kakvi su britanski mediji i što mogu te je sve to uništavalo moje mentalno zdravlje. Pomislio sam: 'ok, ovo je toksično' pa sam napravio ono što bi napravio i svaki drugi suprug - odveo svoju obitelj iz takvog okruženja. Nikada nismo otišli u pravom smislu riječi, barem što se mene tiče. Uvijek ćemo doprinositi obitelji i kruni jer moj je život javna služba i to se neće promijeniti, gdje god da se nalazim", rekao je Harry u veljači u razgovoru sa svojim prijateljem i komičarem Jamesom Cordenom.

Čitajte i: Zadovoljni starijim bratom: Palača odobrava Williamov medijski istup kojim je branio obitelj

Velika hladnoća od strane obitelji

I zaista, Harry je unatoč svim lošim prognozama odlučio stisnuti zube i doputovati u London kako bi s bratom odao počast njihovoj prerano izgubljenoj majci. No, nije ovo prvi put da će se susresti s Williamom nakon što je otišao iz Velike Britanije. Braća su se zadnji put vidjela na sprovodu svog djeda princa Philipa u travnju. Tada je Harry proveo devet dana u Velikoj Britaniji, posjećujući obitelj i prisustvujući spomen ceremonijama.

image
Kate, William i Harry na sprovodu princa Philipa razmijenili su nekoliko rečenica.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Njihova baka, kraljica Elizabeta, tada se pobrinula da zaraćena braća i u jednom trenutku ne budu jedan uz drugoga. Naime, Harry i William hodali su uz Philipov lijes, ali među njima je bio njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre njihova oca, princa Charlesa. Iako tijekom povorke bisu razmijenili niti jednu jedinu riječ, nakon sprovoda braća su viđena kako čavrljaju s Catherine, a kasnije je ona usporila korak kako bi braća mogla ostati sama.

Čitajte i: Proračunata Kate Middleton nakon pogreba napravila je nešto o čemu danas priča cijeli svijet

Čitači s usana ustvrdili su da su William i Harry razmijenili svega dvije rečenice, o tome kako je sprovod "baš bio onakav kakav je Philip želio".

Neki izvori bliski kraljevskoj obitelji tada su otkrili da je Harryja pri povratku u London dočekala velika količina hladnoće od strane njegove obitelji pa i od Williama za kojeg tvrde da se potrudio razgovarati s bratom samo "pred kamerama".

Kraljevski stručnjak Robert Lacey u svojoj knjizi "Battle of Brothers" tvrdi da se William od samog početka protivio Harryjevoj vezi s Meghan Markle te je s njim podijelio uvjerenje kako njegova šogorica slijedi svoj dobro razrađeni plan. Nakon odlaska Harryja i Meghan u Kaliforniju, pojavile su se ozbiljne optužbe protiv vojvotkinje da je maltretirala Williamovo i Kateino osoblje u Kensingtonskoj palači.

image
Nekada slavna trojka - Kate Middleton, prinčevi Harry i William.
NEIL WARNER/SPLASH/PROFIMEDIA

Harryjev i Meghanin glasnogovornik žestoko je odbacio ove tvrdnje te ih nazvao proračunatim dijelom kampanje blaćenja koja se temelji na zavaravajućim i štetnim dezinformacijama. No, kada je jednom prilikom Williama razljutio komentar njegovih prijatelja da svatko ima problema sa šogoricama, on se razljutio i uzviknuo: "Ta vražja žena bila je nemilosrdna prema mojem osoblju", tvrdi Lacey.

Čitajte i: Velika svađa kraljevske braće: Evo što je William u naletu bijesa rekao Harryju o njegovoj supruzi Meghan

Ipak, jedino Harry i William znaju gdje su u svom odnosu i mogu li nastaviti dalje u nekom mirnijem tonu. Iako mnogi tvrde da su ih zapravo razdvojili zli jezici obitelji, obitelj bi ih trebala ponovno ujediniti. Braća će navodno nakon otkrivanja kipa imati privatni sastanak na kojem će konačno moći razgovarati u četiri oka.

image
Princeza Diana 1. srpnja 2021. navršila bi 60. godina.
JOE SHELLEY IMAPRESS/ZUMA PRESS/SPLASH/PROFIMEDIA

"Moj brat i ja obilježavamo 60. rođendan naše mame koja bi bila tako ponosna na sve vas što živite autentičan život sa svrhom i sa suosjećanjem prema drugima. Naša je mama vjerovala da mladi imaju moć mijenjati svijet", rekao je Harry u videu povodom Dianinog 60. rođendana.

Iako je više nema, princeza Diana svojim je sinovima ostavila najvažniju baštinu koja nadilazi sve materijalno bogatstvo ovog svijeta - ljubav kojom će, nadajmo se, zaliječiti rane koje su si međusobno zadali.

Linker
18. travanj 2024 19:11