Odlazak na božićnu misu u prosincu prošle godine modno je obilježila plava

 GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK
Tajna poruka

Obožavateljica plave boje: Otkriveno značenje nijanse koju kraljica Camilla često nosi

Odabir omiljene boje nije slučajan jer naglašava autoritet, ozbiljnost, stvara dojam pouzdanosti, a upravo te osobine sunarodnjaci priželjkuju od svoje kraljice.

Odabir omiljene boje nije slučajan jer naglašava autoritet, ozbiljnost, stvara dojam pouzdanosti, a upravo te osobine sunarodnjaci priželjkuju od svoje kraljice.

Stručnjaci za britansku kraljevsku obitelj s nostalgijom se prisjećaju vladavine Elizabete II. i odjevnog trenda koji je nametnula. Svjesna da mora biti zamijećena na javnim događanjima, pokojna kraljica posezala je za živopisnim bojama koje kao da su "posuđene"iz dugina spektra.

"Moram biti viđena da bi mi se vjerovalo", rekla je svojedobno kraljica Elizabeta. Ali njezina snaha, kraljica supruga Camilla, uvodi drugačije modno pravilo: vjerna je istoj nijansi plave čija priča počinje u drugoj polovici 18. stoljeća. Riječ je o kraljevskoj plavoj, specifičnoj boji nastaloj po narudžbi supruge britanskog kralja Georgea III., kraljice Charlotte. Otkako je stvorena, ta boja simbolizira monarhiju. Camilla se u kraljevski plavoj izdvaja iz gomile, suptilno naglašava autoritet i činjenicu da sada, napokon, nosi krunu, ali ipak ne privlači toliku pozornost poput pokojne kraljice, koja se nije ustručavala posegnuti za kanarinac žutim, žarko narančastim ili iskričavo zelenim kompletima.

image

Kraljica supruga tijekom posjeta Njemačkoj u ožujku ove godine

POOL/SHUTTERSTOCK

Kraljevski dopisnici nekad su nestrpljivo iščekivali u kojoj će se "žestokoj" boji Elizabeta II. pojaviti u javnosti i s guštom raspredali o duginom spektru njenih kaputa i šešira. Sada su ti dani prošlo svršeno vrijeme: Camillin plavi dress code ne pruža im mnogo materijala.

Da će se po modnom pitanju na britanskom dvoru štošta promijeniti, Camilla je naznačila još prošle jeseni. Nakon razdoblja žalovanja za svekrvom, najčešće je nosila plavu. Povremeno bi se pokazala u zelenoj te u odmjerenoj nijansi crvene, ali uvijek se vraćala svom "plavetnilu". Njezina svečana haljina na banketu organiziranom u čast predsjednika Južnoafričke Republike, Cyrila Ramaphosa, koji im je u studenom 2022. došao u službeni posjet (Camillina prva državnička večera na kojoj je bila domaćica), bila je, već pogađate, u kraljevski plavoj. Na tradicionalnoj božićnoj misi, Camilla je također izabrala modru, a njen ovogodišnji službeni portret svojevrsni je modni manifest u istoj boji.

image

Na državničkoj večeri u čast predsjednika Južnoafričke Republike, nosila je plavu.

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Kraljevski modra u međuvremenu je postala "must follow": njen suptilan modni "naputak" već neko vrijeme slijede supruga princa Williama, Catherine, princeza od Walesa, Sophie, vojvotkinja od Edinburgha, malena princeza Charlotte, lady Louise Windsor... Ukratko, plava je postala "službena" boja praktički svih radnih članova kraljevske obitelji, piše Marie Claire.

"Definitivno je vjerna posebnoj nijansi modre - boji poznatoj kao kraljevsko plava. To je, zapravo, vrlo tradicionalna boja u Velikoj Britaniji, a kad pomislim na monarhiju, ta nijansa mi je prva asocijacija”, kaže kraljevska modna stručnjakinja Eloise Moran za Marie Claire.

image

Kraljičin službeni portret

HUGO BURNAND/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Smatra se da boje nose poruku, a ono što plava odjeća "poručuje" o osobama koje ju nose su dosljednost, odgovornost, ozbiljnost i iskrenost u nakanama. Nije slučajno da kraljica supruga danas želi ostaviti takav dojam o sebi. Dani kada je bila brza na jeziku, slobodoumna (na način koji je prihvatljiv visokom engleskom društvu), vrckava i odličan interpretator ne baš pristojnih viceva, odavno su iza nje. Njezinim sunarodnjacima potrebna je pouzdana i ozbiljna kraljica, na koju se Charles III. može osloniti u svakom trenutku, a Camilla je odlučila biti vladarica kakvoj se nadaju. Bojom odjeće kao da im želi poručiti da će sve biti u redu, monarhija je u sigurnim rukama.

Linker
02. svibanj 2024 18:58