Nije zlato sve što sija

Novi udarac odmetnutog princa: ‘Ne želim biti ovdje. Ne želim ovo raditi. Pogledajte što je to učinilo mojoj mami‘

Dok William i Kate podižu svijest Britanaca o važnosti mentalnog zdravlja, Harry u Americi javno govori o psihičkim tegobama koje mu je priuštio kraljevski odgoj, otvoreno zamjerajući roditeljima što ga nisu zaštitili od boli koju su i sami iskusili.

Je li Windsorima u genima da zlostavljaju vlastitu djecu? To je pitanje otvorio princ Harry nekim svojim izjavama u intervjuu s glumcem Daxom Shepardom, voditeljem popularnog američkog podcasta Armchair Expert. Harry je svoj život u kraljevskoj obitelji opisao kao bol i patnju, kombinaciju života u zoološkom vrtu i filma “Truman Show”, priče o čovjeku nesvjesnom da odrasta na setu televizijskog programa u kojem je glavna zvijezda.

- Zavirio sam iza zastora i vidio kako funkcionira taj poslovni model. Ne želim biti dio toga - rekao je Harry, pojasnivši kako je još u svojim dvadesetima želio dići ruke od svega za što su ga pripremali.

image
‘Mene je otac tretirao onako kako su tretirali njega, a taj ciklus boli i patnje ja želim prekinuti’, rekao je princ Harry.
AVALON GETTY IMAGES

- Ne želim biti ovdje. Ne želim ovo raditi. Pogledajte što je to učinilo mojoj mami - govorio je sam sebi razmišljajući što mu nosi budućnost. Nakon što je postao svjestan svog položaja, koji je mogao usporediti sa životinjom izloženom u kavezu posred medijskog cirkusa, mučilo ga je kako će se ikad skrasiti, imati ženu i obitelj, kad zna da će se ponoviti sve što je njegovu majku, Lady Dianu, 1997. otjeralo u smrt. Nikoga ne optužuje zbog svog odgoja niti poriče da je privilegij biti član kraljevske obitelji, no svojoj djeci želi nešto posve drugo.

Prekinuti začarani krug

- Mene je otac tretirao onako kako su tretirali njega. Kad je riječ o roditeljstvu, ako sam doživio neku vrstu boli ili patnje zbog iste boli ili patnje koju su možda pretrpjeli moj otac ili moji roditelji, pobrinut ću se da prekinem taj ciklus kako ga ne bih dalje prenosio. Mnogo je genetske boli i patnje koja se prenosi. Mi bismo kao roditelji trebali činiti najviše što možemo i reći: ‘Znate što? Meni se to dogodilo, pobrinut ću se da se vama ne dogodi’.

image
U svom novom kalifornijskom domu Harry se svako jutro budi sretan uz Meghan.
BACKGRID UK/PROFIME

Iako to nije izrekao, vojvoda od Sussexa očito aludira na to da su kraljica Elizabeta i nedavno preminuli princ Philip pogrešno odgajali svog sina Charlesa, koji je onda istim odgojnim metodama narušio njegovu psihičku ravnotežu. Svi su oni teško podbacili kao roditelji, a Harry si to ne želi dopustiti. Ponovio je koliko je njegova supruga Meghan zaslužna za to što se izvukao iz klopke u koju je upao rođenjem. Tek kad ga je ona ohrabrila da krene na psihoterapiju, kaže, mjehur je puknuo i iščupao je glavu iz pijeska.

- Odmah je vidjela da patim i da me neke stvari izvan moje kontrole zaista jako ljute, toliko da bi mi krv zakuhala.

Čitajte i: Nije podnosio život pod stalnim nadzorom! Princ Harry otkrio razloge raskida s kraljevskom obitelji

Čitajte i: Svi su mislili da je zbog bankrota! Harry i Meghan novim potezom potpuno su se udaljili od kraljevine

Temperamentni princ naveo je i svoje, kako ih je nazvao, Ahilove pete - tri situacije iz vlastita života kad se osjećao posve bespomoćno.

image
Harryjev i Meghanin sinčić Archie nedavno je u Kaliforniji proslavio drugi rođendan.
FOTOGRAFIJE: THE DUKE & DUCHESS OF SUSSEX/B

- Jedna je kad sam bio dijete na stražnjem sjedalu automobila, a mamu su progonili paparazzi. Druga se dogodila u Afganistanu, u helikopteru Apache, a treća s mojom suprugom. I to su trenuci u mome životu kad je bilo bolno osjećati se bespomoćno. Stvarno boli. U takvim trenucima pomislite: ’Dovraga, imam sve privilegije, platformu, utjecaj, a čak ni ja ne mogu tu ništa popraviti niti promijeniti’ - rekao je u 90-minutnom razgovoru s Daxom Shepardom, kojem je glavna svrha bila promovirati dokumentarnu seriju o mentalnom zdravlju što je vojvode od Sussexa rade za Apple TV u suradnji s Oprom Winfrey.

Odluku je donio sam

Odmetnuti je princ također naglasio da njegovo preseljenje u SAD nije bilo planirano i da Meghan s tim nema nikakve veze.

- Ponekad morate sami donijeti odluku, staviti obitelj i mentalno zdravlje na prvo mjesto. I evo me, prebacio sam cijelu obitelj u SAD.

image
S glumcima Daxom Shepardom i Monicom Padman, voditeljima podcasta Armchair Expert.
PROFIMEDIA

Svakog jutra kad se probudi u svom kalifornijskom domu, gdje će uskoro zaplakati još jedna beba, Harry je uvjeren da je donio ispravnu odluku. Kaže da sad može slobodno hodati okolo uzdignute glave, ramena mu više nisu zgrčena, ni njemu ni trudnoj Meghan, svog Archieja može posjesti iza sebe na bicikl… Za sve te sitne radosti nikad ne bi imao priliku da je ostao u službi britanske krune.

U Harryjevoj su domovini njegov posljednji intervju mnogi doživjeli kao novi niski udarac monarhiji, i to dok se princ Philip još nije ohladio u grobu. Buckinghamska palača navodno je razočarana, ali ne i šokirana. Princ Charles navodno je zbunjen zašto ga mlađi sin ponovno kritizira, a Williama i Kate povrijedilo je to što se Harryjev intervju pojavio u isto vrijeme kad su oni sudjelovali u britanskoj kampanji za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju. Britanski dvor priprema se za nova neugodna iznenađenja jer Harry će o svom životu u kraljevskoj obitelji i s tim povezanim psihičkim tegobama još opširnije govoriti u dokumentarnom serijalu ”The Me You Can’t See”. Prvu od pet epizoda streaming servis Apple TV emitirat će u petak 21. svibnja.

Linker
19. travanj 2024 20:24