POSLJEDNJE PUTOVANJE

Neviđene scene u Londonu: Kraljičin lijes dočekali svi, uključujući Meghan i Kate

Članovi kraljevske obitelji dočekali su lijes u Buckingamskoj palači, a danas će ga ispratiti do Westminster Halla.

Svi članovi uže kraljevske obitelji okupili su se u Buckinghamskoj palači sinoć da dočekaju lijes svoje majke, bake i tete, pokojne kraljice Elizabete II., a deseci tisuća građana iskazali su joj počast okupivši se na ulicama u tišini dok je lijes prolazio kroz englesku metropolu. Usprkos kišnoj noći ulice kojima se vozilo s kraljičinim lijesom kretalo od zračne luke do Buckinghamske palače bile su pune ljudi: mnogi su se od nje opraštali s cvijećem u rukama zatvarajući iz poštovanja kišobrane dok je kraljičin lijes prolazio uz njih, a brojni vozači zaustavljali su svoja vozila i izašli iz automobila da isprate povorku do palače u kojoj je predvodila i bila domaćica brojnih nezaboravnih svečanosti, prijema i proslava za vrijeme svoje duge vladavine.

image

Kralj Charles III. sa suprugom, sinovima i snahama dočekao je majčin lijes u Buckingamskoj palači

JEREMY SELWYN/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Kraljičina kći princeza Anne putovala je u pratnji lijesa koji je uz sve počasti dopremljen vojnim zrakoplovom Britanskog ratnog zrakoplovstva iz Škotske u London, dirnuta pažnjom koju podanici iskazuju svojoj voljenoj vladarici, a na bdjenju u škotskoj katedrali bila su i njezina braća, kralj Charles III., te Andrew i Edward.

image

William i Kate zajedno su stigli u Buckingamsku palaču

GUY BELL/SHUTTERSTOCK

Ostali članovi kraljevske obitelji lijes su dočekali u Buckinghamskoj palači, predvođeni kraljevskim parom Charlesom III. i Camillom, te prijestolonasljednikom Williamom, princom od Walesa i njegovom suprugom Kate, princezom od Walesa. S njima su bili i princ Harry te Meghan Markle, baš kao i princeza Beatrice sa suprugom Edoardom Mapellijem Mozzijem, te princeza Eugenie sa suprugom Jackom Brooksbankom.

image

Harry i Meghan na ulasku u palaču

GUY BELL/SHUTTERSTOCK

Kompletna uža obitelj okupila se prvi put na istom mjestu od proslave kraljičinog platinastog jubileja u lipnju.

S njima su bili i grof od Wessexa sa suprugom i djecom Louise i Severnom, te vojvoda od Yorka s kćerima i njihovim muževima. Stigli su i Lady Sarah Chatto i grof Snowdon, djeca kraljičine sestre princeze Margarete.

image

Princeza Anne

LOUISA GOULIAMAKI/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Članice kraljevske obitelji u kraljičinu su čast nosile decentan biserni nakit kakav se na britanskom dvoru tradicionalno nosi u doba žalovanja još od vremena kraljice Victorije.

Biseri ne predstavljaju samo aristokratske vrline poput slobodoumnosti, veličanstvenosti i darežljivosti, nego su i simbol čistoće, te neporočnosti. A kako bijeli biseri svojim oblikom asociraju suze, u mnogim se kulturama i civilizacijama od drevnih vremena smatraju najprikladnijim nakitom u doba žalovanja i tuge.

image

Lijes je vojnim zrakoplovom prevezen iz Škotske u London

PAUL ELLIS/AFP/PROFIMEDIA

Praćen vojnom povorkom danas će prijeći put do Westminster Halla, najstarije dvorane u Parlamentu, gdje će biti izložen sve do kraljičinog pogreba u ponedjeljak 19. rujna.

Pješice će ga pratiti Charles, William i Harry zajedno s Peterom Phillipsom i viceadmiralom Sirom Timom Laurenceom, sinom i suprugom princeze Anne, dok će njihove supruge zajedno s ostalim članicama kraljevske obitelji taj put prijeći autom.

image

U kišnoj noći kraljičin lijes dočekali deseci tisuća građana

MARCO BERTORELLO/AFP/PROFIMEDIA

Na pogrebu će se ponedjeljak okupiti svjetske vođe i predstavnici kraljevskih kuća iz cijelog svijeta, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena koji je potvrdio dolazak.

Linker
17. travanj 2024 00:15