U tajnosti

Napustila London Towers: Kruna sv. Edwarda otišla na prilagodbu za glavu kralja Charlesa

Kruna se inače čuva pod ključem i posebnom stražom zajedno s kraljevskim draguljima, a ujedno je i jedna od omiljenih turističkih atrakcija koja se može pogledati u Londonskom Toweru.

Pripreme za krunidbu engleskog kralja već su počele. Kruna svetog Edwarda više se ne nalazi u Londonskom tornju, od tamo je povučena kako bi prošla proces prilagodbe za glavu britanskog kralja Charlesa III. ususret njegovoj krunidbi, objavila je Buckinghamska palača na svom Instagram profilu. Službenim kanalima kraljevska obitelj obavijestila je javnost da je ovaj najvažniji povijesni komad privremeno uklonjen iz riznice Crown Jewels, kako bi se kruna prilagodila prije ceremonije krunidbe - 6. svibnja. Premještanje ove neprocjenjive krune obavljeno je u tajnosti, dok nije sigurno dostavljena draguljarima.

"Kako tradicija nalaže kralj će biti okrunjen krunom svetog Edwarda tijekom ceremonijalne mise u Westminsterskoj opatiji. Kralj će tijekom ceremonije također nositi i Carsku državnu krunu. Kruna sv. Edwarda se u povijesti koristila u trenutku krunidbe, nosila ju je i Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta, na svojoj krunidbi 1953.", piše u službenom priopćenju palače. Kruna se inače čuva pod ključem i posebnom stražom zajedno s kraljevskim draguljima, a ujedno je i jedna od omiljenih turističkih atrakcija koja se može pogledati u Londonskom Toweru.

Iz Buckinghamske palače su se prisjetili povijesti i nastanka ove krune. "Trenutna je kruna izrađena za Charlesa II. 1661. kao zamjena za srednjovjekovnu krunu koja je rastaljena 1649. Smatralo se da original datira iz 11. stoljeća, kada je pripadao kraljevskom svecu Edwardu Ispovjedniku, posljednjem anglosaksonskom kralju Engleske", dodali su.

image

Kraljica Elizabeta s krunom sv. Edwarda

ROYAL MAIL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kruna svetog Edwarda pojavljuje se u kraljevskom grbu Ujedinjenog Kraljevstva, logotipu Kraljevske pošte i na značkama oružanih snaga.

Krunidba će se održati osam mjeseci nakon monarhovog stupanja na prijestolje i smrti kraljice Elizabete II. Tradicionalan obred u sebi sadrži strukuturu koja se održala više od tisuću godina, no istovremeno će uzeti u obzir i duh sadašnjeg vremena.

Britanski mediji su pisali kako se očekuje da će krunidba kralja Charlesa biti kraća od one njegove majke te da bi mogla trajati oko sat vremena.

Također planira se puno skromnija ceremonija s manje uzvanika od Elizabetine. Zna se da će se raditi o anglikanskom obredu te da će uz Charlesa biti okrunjena i kraljica supruga. Prema tradiciji, Charles će sjediti na prijestolju zvanom Krunidbena stolica držeći u ruci žezlo i štap koji predstavljaju njegovu ustavnu kontrolu nad nacijom, te kraljevsku kuglu, koja predstavlja kršćanski svijet.

image

Kruna sv. Edwarda s ostalim simbolima vlasti izložena je u London Toweru

MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA

Nakon što bude pomazan uljem, blagoslovljen i posvećen od strane višeg svećenstva, Charlesu će na glavu staviti krunu svetog Edwarda, čime će i službeno postati kralj. Britanski tisak pisao je da će kralj, zbog sve većih životnih troškova, planirati manje skupu ceremoniju, od one svoje majke iz 2. lipnja 1953. Tada je priređena ogromna proslava, a Elizabetinu ceremoniju došlo je vidjeti oko pola milijuna ljudi.

Iako se isprva ustručavala, pokojna kraljica na kraju je pristala da televizijske kamere snimaju povijesni obred u Westminsterskoj opatiji. Bilo je to prvi put u povijesti da je krunidbu prenosila je televizija, a pripreme za taj događaj trajale su 16 mjeseci. Procjenjuje se da je samo u Britaniji krunidbu gledalo 27 milijuna ljudi, a prenošena je i u cijelom svijetu.

image

Kruna sv. Edwarda i imperijalna kruna

MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA
Linker
16. travanj 2024 18:22