uvijek nosi vedre boje

Nakon dugo vremena, kraljica u koroti: Koliko će dugo Elizabeta II. nositi crninu?

Vedre pastelne boje svojevrsni su modni zaštitni znak britanske kraljice, no odlazak voljenog supruga zavio je Elizabetu II. u crno. Nosit će crninu, kažu stručnjaci, još mjesec dana. Kada joj je preminula majka, članovi kraljevske obitelji tamne su boje nosili tri tjedna.

Kraljica Elizabeta II. u javnosti se najčešće pojavljuje u živim, upečatljivim bojama pa smo tako naviknuli viđati je u zelenim i svijetloplavim kostimima. No, nakon tužnog gubitka voljenog supruga, Kraljicu smo na posljednjem ispraćaju princa Philipa nakon dugo vremena ponovno vidjeli u crnini.

Nakon što je vojvoda od Edinburgha preminuo, za članove kraljevske obitelji počeo je strogi protokol koji nalaže određena pravila ponašanja, a tako i obavezno nošenje crninu ili jako tamnih boja tijekom vremena tugovanja.

Čitajte i: Jedinog muškarca kojeg je istinski voljela Kraljica je ispratila mirno, sama - daleko čak i od svoje razjedinjene obitelj

Čitajte i: Vječna ljubav, koja odolijeva vremenu i kušnjama: Simbolika cvijeća koje je Kraljica osobno odabrala za svog voljenog

Prema riječima stručnjaka, period tugovanja u kraljevskoj obitelji trajat će još 30 dana.

"Haljine za korotu su dio tradicije europskih kraljevskih obitelji stoljećima, no svoj su vrhunac doživjele u 19. stoljeću utjecajem kraljice Victorije, koja je postavila standard koji je slijedio ostatak društva. Udovice su morale nositi crninu barem tri godine prije nego što su se mogle vratiti bojama", rekao je kustos Matthew Storey magazinu Hello!. Kraljica Victoria nosila je crninu čak 40 godina nakon smrti njezinog supruga Alberta.

image
PAUL EDWARDS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Voljenom djedu! Značenje cvjetnog vijenca kojim su se Meghan i Harry oprostili od princa Philipa

Čitajte i: Predivnom bisernom ogrlicom: Kate Middleton na ispraćaju princa Philipa odala počast dvjema ženama

Svi članovi kraljevskih obitelji navodno uvijek putuju sa crninom u prtljazi

Nakon što je preminuo njezin otac, kralj George VI, kraljica Elizabeta II. morala se hitno vratiti u Veliku Britaniju iz Kenije, gdje je boravila kada je čula tužnu vijest. Sa sobom nije imala crnu haljinu pa je ona morala biti donesena na let kako bi se Elizabeta II. presvukla prije izlaska iz aviona. Otad navodno članovi kraljevskih obitelji uvijek sa sobom nose i crninu na put.

Kada je preminula majka kraljice Elizabete II., članovi kraljevske obitelji crninu su nosili tri tjedna. Ako se članice kraljevske obitelji budu držale tradicije u punom smislu riječi, onda će idućih tjedana nositi crninu s malo ili nimalo dodataka.

Linker
25. travanj 2024 00:17