Shaikha Mahra bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum

 INSTAGRAM
Odvažna Mahra

Najljepša arapska princeza šokirala je viralnim razvodom, a oštre pobune žena u njezinoj obitelji događale su se i ranije

Kći Muhameda Bin Rašida Al-Maktouma i Grkinje Zoe Grigorakos izbiva s društvenih mreža otkako je najavila razvod od oca svoje dvomjesečne kćeri i time se pobunila protiv rigidnih društvenih normi, a sličnih je slučajeva u njezinoj obitelji bilo i ranije.

Kći Muhameda Bin Rašida Al-Maktouma i Grkinje Zoe Grigorakos izbiva s društvenih mreža otkako je najavila razvod od oca svoje dvomjesečne kćeri i time se pobunila protiv rigidnih društvenih normi, a sličnih je slučajeva u njezinoj obitelji bilo i ranije.

Nedavna najava rastave princeze Shaikhe Mahre bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kćeri kontroverznog vladara Dubaija, Muhameda Bin Rašida Al-Maktouma, odvažan je potez kojim je mlada žena, majka dvomjesečne djevojčice, šokirala emirat poznat po revolucionarnoj i raskošnoj arhitekturi te silnom bogatstvu. Otkako je suprugu Mani Bin Mohammedi Al Maktoumu, poslala poruku na Instagramu i obavijestila ga su od tog trenutka rastavljeni, kao da je iščezla.

"Dragi mužu, budući da i okupiran drugim osobama, ovime proglašavam naš razvod. Razvodim se od tebe, razvodim se od tebe i razvodim se od tebe. Čuvaj se. Tvoja bivša žena", rekla je 30-godišnja princeza, jedna od oko 26 djece šeika Muhameda koju mnogi smatraju najljepšom, ali i najbogatijom arapskom princezom.

image

Princeza Mahra Bint Mohammed Bin Rashid Al Maktoum nastavlja pobunu viralnim razvodom od muža

PLANET PHOTOS/PLANET/PROFIMEDIA

Njezina je majka Grkinja Zoe Grigorakos s kojom je Mahra, dok prije dva dana nije nestala s društvenih mreža, redovito s pratiteljima dijelila zajedničke fotografije, a koliko su bliske i povezane potvrđuje i činjenica što je princeza majku često oslovljavala s rijelima "moje sve".

Princeza Mahra, rođena je kao Katarina, no roditelji su joj ipak odlučili promijeniti ime u arapsko. Školovala se u Velikoj Britaniji, ima gotovo pola milijuna pratitelja na Instagramu, a svoj profil koristila je za borbu za ženska prava. U viralnoj objavi o razvodu, pozvala se na pravo koje u tom dijelu svijeta, gdje islamski zakon regulira brakove i brakorazvodne parnice, uživaju samo muškarci.

Triput je koristila izraz talaq, arapsku riječ za razvod: prema kontroverznoj praksi ( zabranjena je u Emiratima) i sunitskom islamskom zakonu, trostruki talaq omogućuje muškarcu da se razvede od svoje supruge. Dovoljno je da triput izgovori ili napiše "talaq" u poruci, i to je to. Žene, pak, moraju podnijeti službeni zahtjev i navesti opravdan razlog zašto žele razvod.

image

Princeza Letifa dvaput je pokušala pobjeći

BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK

Princezina pobuna na Instagramu nastavak je ženskog otpora rigidnim običajima u obitelji vladara Dubaija. Njegove dvije kćeri, princeze Shamsa i Latifa pokušale su pobjeći i započeti život daleko od Dubaija, što su skupo platile. Uhvaćene su, vraćene pod očevo okrilje i od tada kao da su nestale. Latifa je 2018. pobjegla, nakon što je snimila zastrašujući video u kojem je otkrila kakav odnos ima s ocem. Pobjegla iz Dubaija jet skijem, na pučini se ukrcala na jahtu koja je čekala da otplovi u Indiju, a potom su specijalci njenog oca upali na plovilo u međunarodnim vodama i vratili je u Dubai.

image

Vladar Dubaija, Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum na konjičkoj utrci ove godine

FRANK SORGE/RACINGFOTOS.COM/SHUTTERSTOCK

Princeza je videu optužila oca da ju je 2002. godine zatvorio na tri godine jer je još tada pokušala pobjeći. Rekla da je nakon prvog bijega bila drogirana i mučena po nalogu svog oca, da nije smjela voziti, da nije imala putovnicu i da ju je posvuda pratio tim čuvara. Posljednji put snimljena je u Parizu s visokim povjerenikom UN-a 2022. godine, kad je objavljeno je da živi "kako želi" iako mnogi sumnjaju u te tvrdnje. Latifin bijeg dogodio se 18 godina nakon što je njezina starija polusestra, princeza Shamsa pokušala pobjeći tijekom obiteljskog odmora u Velikoj Britaniji, kad ju otac, navodno, nije pustio na sveučilište.

image

Prosvjednici koji se bore za oslobađanje princeze Latife ovako su ilustrirali njen život u emiratu

MARTTI KAINULAINEN/SHUTTERSTOCK

Latifa je u spomenutom videu ispričala da je vidjela kako njihov otac više puta udara Shamsu u glavu jer ga je prekidala dok je pričao, no šeik je zanijekao optužbe. Zato ne čudi što je 2000. godine Shamsa umakla osiguranju na očevom imanju Longcross u Surreyu, u Engleskoj. Popela se preko ograde posjeda i nestala. Za njom je poslan tim tjelohranitelja: skrivala je u hostelu u južnom Londonu, a potom i u Cambridgeu. Ondje je uhvaćena, vraćena u Dubai i otad izbiva iz javnosti.

image

Princeza Haya od Jordana 2018.s bivšim suprugom i kćeri Al-Jaliom na konjičkoj utrci Royal Ascot

SHUTTERSTOCK

Dodajmo i to da se pobuna princeze Mahre dogodila nakon što je princeza Haya od Jordana, šesta supruga kontroverznog vladara, uspjela pobjeći od njega u Europu, razvesti se i dobiti skrbništvo nad njihovo dvoje djece. Spektakularan bijeg dogodio se 2019. kad se kćer pokojnog jordanskog kralja Husseina i polusestra sadašnjeg kralja Abdulaha II. ibn-al Huseina bojala za svoj život doznavši se njezin suprug "zabrinuo zbog njezine očite bliskosti s britanskim tjelohraniteljem", piše Daily Mail.

Čini se da je odvažna Haya, bivša predsjednica Međunarodne konjičke federacije, doznala pojedinosti o bijegu dviju kćeri svog supruga i odlučila da neće podijeliti njihovu sudbinu.

image

Haya s princem od Walesa, Charlesom, i njegovom suprugom Camillom 2018., u Londonu

SHUTTERSTOCK

Razvod od vladara Dubaija vodio je sud u Londonu, bila je to jedna od medijski najeksponiranijih i najskupljih borbi za skrbništvo svih vremena, a šeik je na kraju izgubio skrbništvo nad djecom, 16-godišnjom kćeri Al Jalilom bint Muhamed bin Rašid Al Maktum i 12-godišnjim sinom Zayedom bin Mohammed bin Rashid Al Maktoumom te isplatio rekordnu brakorazvodnu nagodbu od 554 milijuna funti. Zato ne iznenađuje što se i princeza Mahra pobunila protiv rigidnih društvenih normi. Bila je svjesna da će ispaštati zbog "drskosti". Pitanje je, samo, koliko?

Linker
05. rujan 2024 11:28