Otok Mustique

 LEON SCHADEBERG/SHUTTERSTOCK
Od Kariba do Škotske

Ljetni odmor britanskih kraljevića: Otkrivamo šest luksuznih destinacija na kojima pronalaze mir

Kraljica Elizabeta obožavala je Škotsku, dok se njezini nasljednici vole otputiti na neke malo udaljenije i egzotičnije lokacije.

Kraljica Elizabeta obožavala je Škotsku, dok se njezini nasljednici vole otputiti na neke malo udaljenije i egzotičnije lokacije.

Članovi britanske kraljevske obitelji imaju privilegiju putovati cijelim svijetom, već od malih nogu obilaze strane zemlje, što u sklopu službenih posjeta, a što u privatnim aranžmanima. Pokojna kraljica Elizabeta posjetila je tako čak 110 zemalja, dok ih je kralj Charles dosad posjetio 44, a ni ostali članovi ne zaostaju za njime što se tiče službenih putovanja. No kada ne obavljaju službene dužnosti rado posjećuju mjesta na kojima se opuštaju i provode odmore, i to od sunčanih plaža Kariba do lokacija u bližoj im Škotskoj, a ovo su neke koje su im najdraže.

Jedna od omiljenih lokacija princa Williama i Kate Middleton je luksuzni karipski otok Mustique. Kate je ondje ljetovala sa svojom obitelji i prije nego što se vjenčala s Williamom, a poznato je da par tamo sudjeluje i na glamuroznim zabavama zajedno sa svjetskim zvijezdama poput Micka Jaggera. Zapravo, vojvotkinja od Cambridgea toliko voli to mjesto da je tamo snimila službeni rođendanski portret princa Georgea 2019. godine. Prije njih Mustique je bio raj i za ostale članove obitelji jer je pristup paparazzima zabranjen, pa je princeza Margaret nekoć tamo posjedovala vilu Les Jolies Eaux, smještenu iznad plaže Macaroni. Ova povijesna kraljevska rezidencija sada je dostupna za privatni najam, pa i drugi imaju mogućnost uživati u šarmu Margaretinog voljenog skrovišta.

image

Kraljica Elizabeta i princeza Margaret na otoku Mustique

ANWAR HUSSAIN/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK ANWAR HUSSAIN/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK
image

Omiljeni otok Kate Middleton i princa Williama

LEON SCHADEBERG/SHUTTERSTOCK LEON SCHADEBERG/SHUTTERSTOCK

Još jedno drago mjesto za Williama i Kate je otočje Scilly, slikoviti arhipelag u blizini Cornwalla, kamo su 2021. godine na odmor poveli i svoje troje djece, dok su godinu dana prije toga uživali u boravku u Dolphin Houseu, pomalo neobičnoj kamenoj kućici na Trescu s prekrasnim pogledom na more. Okruženje bez automobila, miran krajolik i opušten tempo života na otocima čine ga idealnim odredištem za provesti kvalitetno obiteljsko vrijeme, ali i za aktivnosti na otvorenom poput vožnje biciklom ili mirnih istraživanja krajolika za koje je poznato da ih kraljevska obitelj voli.

image

otočje Scilly

NATASHA QUARMBY/SHUTTERSTOCK

Kralj Charles i kraljica Camilla s godinama su se udomaćili na grčkom otoku Krfu, na kojem su u nekoliko navrata viđeni kako uživaju u tom suncem okupanom raju poznatom po nevjerojatnom krajoliku, živopisnim tavernama i barovima te golemim maslinicima. Kraljevski je par tako 2017. godine snimljen i na luksuznoj superjahti u jednoj od prekrasnih uvala otoku, kao i u luksuznoj vili na kopnu. Ali Krf nije tek obično odredište za odmor kralja Charlesa, već ima i sentimentalnu vrijednost za njega. Naime, taj otok je rodno mjesto njegova oca, pokojnog princa Philipa, koji je tamo rođen 1921. godine, što dodaje i osobni pečat ovoj destinaciji iz snova.

image

Uvala otoka Krfa

PETER TERRY/THE TRAVEL LIBRARY/SHUTTERSTOCK

I princ Harry ima svoja omiljena mjesta za privatna putovanja, a jedno je i Bocvana, točnije delta Okavange, kamo je navodno odveo Meghan Markle na njihov treći spoj. U njihovom zaručničkom intervjuu za BBC, Harry se prisjetio tog dana: "Kampirali smo zajedno pod zvijezdama, bili smo stvarno sami, što je za mene bilo presudno kako bih bio siguran da imamo priliku upoznati jedno drugo." Golupčići su navodno bili odsjeli u Meno A Kwena u Nacionalnom parku Makgadikgadi, zadivljujućem prirodnom području od 3900 kvadratnih kilometara u kojem žive nilski konji, slonovi, gnuovi, zebre i druge divlje životinje koje sretni posjetitelji mogu vidjeti na safarijima u tom području. Sam kamp je poznat po svom rustikalnom, ali elegantnom uređenju stvarajući bezvremenski ambijent savršen za romantični izlet.

image

Zalazak sunca u Makgadikgadiju

TIM PLOWDEN/SHUTTERSTOCK

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa za vrijeme života u Velikoj Britaniji često su boravili u spokojnim krajolicima Oxfordshirea, točnije Cotswoldsa, koji je poznat po brojnim brežuljcima, ljupkim kamenim selima i šarmantnim tržnicama. Iako su na kraju kasnije morali napustiti to područje iz sigurnosnih razloga, princ Harry s ljubavlju govori o tom mjestu u svojoj knjizi "Spare". A prije nego što je postala članicom kraljevske obitelj, Meghan je bila poznata po čestom posjećivanju luksuznog privatnog kluba Soho Farmhouse u Great Tewu koje je poznato po zemljištu od 100 jutara, pubu, cvjećarnici, trgovini delikatesa, privatnom kinu, toplicama, kućici za čamce s unutarnjim i vanjskim bazenom, što ga zapravo čini pravim malim gradom.

image

Šarmantni Cotswolds

FLO SMITH/SHUTTERSTOCK

Kraljevska obitelj posebno voli i Škotsku, koju je pokojna kraljica Elizabeta jednostavno obožavala. Ona bi se svakog ljeta povukla na svoje voljeno imanje Balmoral u Škotskom gorju, gdje bi je često snimili kako vozi svoj Range Rover ili jaše konje po prostranom zemljištu od 50 tisuća hektara. Imanje, koje se može pohvaliti zadivljujućom raznolikošću krajolika uključujući planine, šume, doline, jezera i vrtove, posjećivali su i drugi članovi obitelji i često je bilo mjesto njihovih okupljanja. Balmoral je privatna rezidencija Windsorovih, no građani ju mogu posjetiti svake godine u periodu od travnja do srpnja, uz mogućnost rezerviranja vikendica na tom području.

image

Kraljica Elizabeta u Balmoralu

STEVE PARSONS/PA WIRE/SHUTTERSTOCK STEVE PARSONS/PA WIRE/SHUTTERSTOCK
image

Dvorac Balmoral

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK
Linker
24. lipanj 2024 09:13