Potječe još iz starogrčkog...

Lingvistička bitka Meghan Markle: Želi prisvojiti riječ poznatu već vjekovima

Nakon što je najavila da će se njezin podcast na platformi Spotify zvati Archetypes, vojvotkinja se odvažila na korak koji nitko nije očekivao pa opet razbjesnila javnost.

Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle pokušava zaštititi riječ "arhetipovi" nakon što je najavila da će se njezin podcast na Spotifyu zvati Archetypes. Naime, Megan sada želi spriječiti korištenje ove riječi koja se u engleskom jeziku pojavila prije 470 godina, a prijavu je već podnijela Uredu za patente i žigove SAD-a.

Riječ arhetip potječe iz starogrčkog jezika, a u englesku je upotrebu ušla još u 16. stoljeću (oko 1540.), no možda je brojne tvrtke više neće smjeti koristiti.

Naime, na popisu roba i usluga koje prema Meghan ovu riječ neće moći koristiti nalaze se podcasti, televizijski programi, zabavne usluge koje se distribuiraju putem televizije, interneta, bežičnih uređaja i streaming medija.

image

Vojvotkinja od Sussexa prošlog je mjeseca podnijela prijavu u Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država koja pokriva upotrebu "arhetipova".

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Evo i njih! Malo kasne, ali jedva čekamo da Meghan i Harry krenu sa svojim podcastom

Vojvotkinja od Sussexa prošlog je mjeseca podnijela prijavu u Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država koja pokriva upotrebu "arhetipova", riječi koja potječe iz starogrčkog i prvi put je ušla u englesku upotrebu oko 1540-ih.

Iako će se njezin podcast prikazivati putem platforme Spotify, ovo će zaštićeno ime posjedovati Meghan, unatoč tome što je za podcast od Spotifya dobila više oko 160 milijuna kuna.

Sličnu je lingvističku bitku vodila i Victoria Beckham, koja je 2002. godine pokušala spriječiti nogometnu momčad Championshipa Peterborough United da zaštiti nadimak svog kluba Posh, tvrdeći da je ta riječ neumitno povezana s njom.

Linker
17. travanj 2024 22:36